Mesentea :: Biserica Cuvioasa Paraschiva - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Cuvioasa Paraschiva
Mesentea
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Mesentea
Comună:Galda de Jos
Județ:Alba
Cod poștal:517292
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.Reintregirea.ro, galda.ro, www.cjAlba.ro, ab.prefectura.mai.gov.ro
Hram:Sf. Cuv. Parascheva
Detalii:Intr-o zona bogata in monumente istorice romanesti ale arhitecturii de zid se afla si Biserica Cuvioasa Parascheva din Mesentea, a carei lucrari de conservare-restaurare au fost terminate in anul 2006, spre bucuria enoriasilor si a tuturor celor care au dorit finalizarea acestui obiectiv. Au fost executate lucrari de consolidare a structurii de rezistenta, sarpanta noua, invelitoare noua, tencuieli exterioare, trotuare de garda, trepti de acces, pardoseli interioare, instalatii electrice si de incalzire.



Situata in mijlocul cimitirului, pe terasa unui deal, Biserica Cuvioasa Parascheva din Mesentea atrage atentia prin eleganta formelor preluate din arhitectura specifica edificiilor religioase de lemn. Pe aceasta asemanare si pe informatiile preluate dintr-o inscriptie pictata in pronaos (astazi disparuta) se bazeaza unii specialisti, care sustin ridicarea bisericii de zid in 1782, pe locul unui locas de cult din lemn, noua constructie preluandu-i trasaturile caracteristice: proportiile modeste (16. 30 x 6. 45 metri) , turla inalta cu foisorul pe arcade si originala invelitoare de sindrila (din pacate disparuta) .
Inscriptia pictata in pronaos deasupra intrarii de sud, scrisa de pictorul Stan din Rasinari este revelatoare in acest sens: "Acest valeat 1674 au fost la biserica cea de lemn, care s-au stricat. Protopopul locului Iosif Adamovici din Abrud popa Ionul paroh si cu zugravitul la leat 1782 Stan Popovici zugrav. "
Alte informații:In forma actuala, edificiul se prezinta ca o biserica-sala, cu turn clopotnita pe fatada de vest, pronaos, naos si altar, fiecare spatiu avand caracteristicile proprii. De forma patrata, turnul clopotnitei era inglobat partial pronaosului, creandu-se astfel posibilitatea formarii la interior intre zidurile de la baza si peretii laterali ai Bisericii, a doua spatii simetrice, unul cu rol de nisa, celalalt amenajat cu o scara de acces la etajele superioare ale clopotnitei.
Pronaosul dreptunghiular este acoperit cu o calota eliptica dispusa transversal, ce descarca succesiv pe pandantivi arce dublouri, doi stalpi la vest sau direct pe perete la est. La naos bolta are forma unei calote circulare, elemente importante fiind din nou pandantivii si arcele dublouri, sprijinite in acest caz de stalpii adosati peretilor in cele patru colturi ale spatiului patrat. Decrosata, semicirculara la exterior, absida altarului poarta o calota eliptica, usor alungita, asezata direct pe pereti.
La parapetul care desparte pronaosul de naos, intrarea cu ancadrament de piatra in arc semicircular, este incadrata simetric de ferestre rotunde si o deschidere ovala, culcata, in timpan. Pragul si tablia usii lipsesc, pastrandu-se doar tatanile din fier prinse in montantii, decorati cu un tar pe muchie. Tampla de zid este prevazuta cu trei intrari incheiate in partea superioara in arc semicircular si o nisa dreptunghiulara deasupra.
Cod Monument:AB-II-m-A-00252
Nr. vizualizări:4556
Data ultimei vizualizări:2024-05-19 02:09:08
Data ultimei actualizări:2015-12-09 12:30:51
Data încărcării pe sit:2006-06-13 06:01:02
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-07-01
Contor: 52

Vedere de ansamblu
Foto: internet