Cluj-Napoca :: Catedrala Mitropolitana Adormirea Maicii Domnului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2018 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Catedrala Mitropolitană Adormirea Maicii Domnului
Cluj-Napoca
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Cluj-Napoca
Județ:Cluj
Adresa:piața Avram Iancu nr. 18
Cod poștal:400117
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.mitropolia-clujului.ro
www.primariaClujNapoca.ro
www.cjCluj.ro
www.prefecturaCluj.ro
Hram:Adormirea Maicii Domnului,
Stil arhitectonic:Bizantin
Detalii:CATEDRALA ARHEPISCOPALA ORTODOXA ROMANA - CLUJ NAPOCA construita intre anii 1923 si 1933 sub pastoria primului ierarh al noii eparhii , Episcopul Nicolaie Ivan , dupa proiectul arhitectului Constatin Pomponiu si al inginerului George Cristinel ;tarnosita in anul 1933 , in cadrul unor festivitati deosebite ; arhitectura cu trasaturi predominant romanesti , de traditie brancoveneasca , cu elemente bizantine la detaliile decorative , impunatoare prin mari dimensiuni date de cele doua turnuri pe fatada vestica , de calota de pe pronaos si tamburul inalt cu ampla cupola de pe naos ; exterioe ornat de seria coloanelor cu capiteluri (M0numente, Cluj, 1982) ; interior cu picturi murale in fresca , adevarata podoaba de arta , realizata in altar de pictorul Catul Bogdan si in nava de Anastasie Demian , de factura neobizantina , cu scene sobre si echilibrate ; de retinut tampla decorata in stil brancovenesc , imitand chipul celei de la Manastirea Arnota-Valcea ; colectie de arta veche , manuscrise , carti , vechi tiparituri documente despre istoria bisericeasca , marturii pretioase legate de trecutul neamului romanesc ; Catedrala “ purtatoare a mesajului religios atat in domeniul arhitecturii cat si al artei decorative “ , pe drept cuvant considerata un “adevarat tezaur de istorie si cultura romaneasca “.
Alte informații:Una dintre cele mai frumoase constructii a municipiului Cluj Napoca este si catedrala Româna Ortodoxa, ridicata sub conducerea episcopului Nicolae Ivan, la data de 25 august 1923, când a avut loc sfintirea apei, pe terenul destinat catedralei din fata Teatrului National.
Cladirea catedralei, construita dupa planurile arhitectilor Constantin Pomponiu si George Cristinel, sub raport stilistic, reprezinta o îmbinare armonioasa între stilul bizantin si cel românesc. Dintre tipurile arhitectonice traditionale în arhitectura ortodoxa, proiectantii l-au ales pe cel triconc, realizând un edificiu caracteristic prin proportii si verticalitate. Structura interioara a cladirii este alcatuita dintr-un schelet din beton armat, umplut cu caramida, peste care s-a montat apoi îmbracamintea pretioasa din piatra ecarisata. Cladirea este împodobita cu bogate si elegante reliefuri cioplite în piatra. Este impresionanta bogatia acestui decor care include, în combinatii pline de fantezie, motive geometrice, florale si zoomorfe.
Cod Monument:CJ-II-m-B-07354
Știri despre biserică:
Setul de evenimente 1

»  IPS Ioan la hramul Mitropoliei Clujului: Ce fac tinerele noastre astăzi când primesc vestea nașterii unui fiu? (2018-03-26)

 Închide 

IPS Ioan la hramul Mitropoliei Clujului: Ce fac tinerele noastre astăzi când primesc vestea nașterii unui fiu?

[2018-03-26]
de Sorin Ionițe

Reflectând la sărbătoarea Bunei Vestiri în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, IPS Ioan, Mitropolitul Banatului, a adresat următoarea întrebare: „Ce fac tinerele noastre astăzi când primesc vestea nașterii unui fiu? Știți că o sută mii de tineri (români, n.r.) răspund negativ la această veste bună în fiecare an?”
„Mâine, de la răsăritul soarelui și până la apus, 300 fii ai neamului nostru românesc vor fi înjunghiați. În fiecare zi sunt uciși trei sute de copilași sfinți”, a atras atenția Mitropolitul Banatului, făcând referire la statisticile avorturilor din România. „Iată cum răspund unele tinere astăzi acestei vești bune pe care le-o aduce îngerul lui Dumnezeu”.
Vizibil emoționat, ierarhul a adresat îndemnuri tinerelor și mamelor de a urma exemplul Maicii Domnului și de a „crește sfinți”:
„Iubite tinere și mame luați exemplul Maicii Domnului! Răspundeți așa cum a răspuns ea, nu cereți niciun semn, ci lăsați să zboare de pe brațele dumneavoastră români în Împărăția lui Dumnezeu. Legănați pe brațele dumneavoastră sfinți”.
Șase ierarhi au slujit duminică în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca cu prilejul hramului Eparhiei Clujului Maramureșului și Sălajului: IPS Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, IPS Ioan, Mitropolitul Banatului, IPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului, PS Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, PS Petroniu, Episcopul Sălajului și PS Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei și Portugaliei.
Eparhia Clujului serbează Buna Vestire ca hram în urma reînființării Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului în ziua Bunei Vestiri din anul 2007. Mai multe despre istoricul acestei eparhii a vorbit la finalul slujbei IPS Andrei:
Tot în această zi, 25 martie, au fost întronizați atât vrednicul de pomenire Bartolomeu Anania cât și actualul Mitropolit, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei.
Mai multe detalii și fotografii de la eveniment puteți găsi pe site-ul oficial al Eparhiei.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 353, Ultimul acces: 2018-07-20 10:47:24

»  IPS Andrei: Să încercăm ca până la Paști să fim un pic mai buni decât am fost la începutul Postului (2018-03-22)

 Închide 

IPS Andrei: Să încercăm ca până la Paști să fim un pic mai buni decât am fost la începutul Postului

[2018-03-22]
de Sorin Ionițe

„Să încercăm și noi ca până ajungem la Paști să fim un pic mai buni decât am fost la începutul Postului Mare” i-a încurajat Mitropolitul Andrei pe credincioșii prezenți miercuri seară la slujba Canonului Mare în Catedrala din Cluj-Napoca.
În cuvântul rostit după oficierea Deniei, ierarhul a îndemnat la rugăciune și priveghere, urmând exemplelor oferite de Sfântul Andrei Criteanul în Canonul Mare:
„Denia Canonului celui Mare ne predispune la rugăciune, la priveghere și la meditație. Canonul Sfântului Andrei ne îndeamnă la pocăință, la îndreptare, la apropiere de Dumnezeu. Tot canonul acesta este un îndemn spre pocăință iar un exemplu este Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca. Viața ei este pilduitoare pentru pocăința omului păcătos. Și care nu suntem oare păcătoși?” a continuat Înaltpreasfinția Sa.
După ce le-a relatat pe scurt viața Cuvioasei Maria Egipteanca, scrisă de Sfântul Sofronie, patriarhul Ierusalimului, Părintele Mitropolit i-a îndemnat pe credincioșii prezenți în număr mare la slujbă, să îi urmeze exemplul și fiecare să încerce să își îndrepte viața.
Potrivit site-ului oficial al Eparhiei, slujba a fost oficiată de IPS Andrei împreună cu un sobor format din părinți profesori ai celor două școli teologice din municipiu și slujitori ai Catedralei. Răspunsurile au fost oferite de Corul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 347, Ultimul acces: 2018-07-20 10:47:24

»  IPS Andrei: Faptele milosteniei trupești și sufletești sunt indispensabile în vederea dobândirii fericirii veșnice (2017-11-06)

 Închide 

IPS Andrei: Faptele milosteniei trupești și sufletești sunt indispensabile în vederea dobândirii fericirii veșnice

[2017-11-06]
de Gheorghe Anghel

IPS Andrei
Mitropolitul Clujului a vorbit duminică în omilia sa despre faptele milei sufletești și trupești. Pornind de la textul evanghelic în care a fost prezentată pilda Bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a explicat celor prezenți în catedrala din Cluj că acestea sunt indispensabile în vederea dobândirii fericirii veșnice.
A îndrepta pe cei păcătoși, a învăța pe cei neștiutori, a-i sfătui pe cei îndoielnici, a-i mângâia pe cei întristați, a suferi cu răbdare nedreptățile, a ierta pe cei ce te-au necăjit, a te ruga pentru cei vii și pentru cei morți sunt faptele milei sufletești pe care le-a enumerat Ierarhul.
Despre faptele milei trupești, Înaltpreasfinția Sa a spus că sunt evidențiate de Sfântul Matei în capitolul 25 al Evangheliei sale și le-a prezentat: a hrăni pe cei flămânzi, a-i adăpa pe cei însetați, a-i îmbrăca pe cei goi, a-i primi pe cei străini, a-i cerceta pe cei bolnavi, a-i vizita pe cei închiși și a-i îngropa pe cei morți.
Potrivit Părintelui Mitropolit Andrei, urmând „drumul bătătorit al acestor fapte, împlinim voia lui Dumnezeu”.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de corala Psalmodia Transylvanica, dirijată de profesorul Dan Goia, și de Corul Catedralei Mitropolitane, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj, informează Radio Renașterea.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 806, Ultimul acces: 2018-07-20 10:47:24

»  Catedrala din Cluj-Napoca | IPS Andrei i-a încurajat pe cei care au pierdut ființe dragi (2017-10-09)

 Închide 

Catedrala din Cluj-Napoca | IPS Andrei i-a încurajat pe cei care au pierdut ființe dragi

[2017-10-09]
de Iulian Dumitrascu

În Duminica a 20-a după Rusalii, IPS Andrei a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, unde Părintele Mitropolit i-a încurajat pe cei care și-au pierdut ființe dragi, notează site-ul oficial al Mitropoliei Clujului.
În cuvântul său, ierarhul a evidențiat implicațiile Învierii din morți a Mântuitorului Iisus Hristos asupra celor care au pierdut semeni apropiați.
Hristos a înviat din morți, fiind începătură a învierii celor adormiți. Acesta este argumentul puternic, cuvântul de îmbărbătare pe care dacă îl spunem cu credință vie celor ce au pierdut o ființă dragă îi poate întări în toată tristețea lor. Chiar dacă nu avem puterea credinței Sfântului Pavel, simplul fapt că îi spunem celui îndurerat un cuvânt de compasiune și de îmbărbătare are mare valoare pentru că atunci când omul e necăjit dacă tu compătimești împreună cu el tristețea lui se diminuează, a spus Mitropolitul Clujului.
În cadrul Sfintei Liturghii, IPS Andrei a hirotonit în preot pe tânărul Grigore Toma Someșan care va sluji la Parohia Mociu II, Protopopiatul Cluj I.
La slujbă a asistat și o comisie pentru formarea ecumenică a tinerilor, ce face parte din Consiliul Mondial al Bisericilor, prezentă la Cluj-Napoca în cadrul unei întruniri ce se va desfășura pe parcursul săptămânii acesteia la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1210, Ultimul acces: 2018-07-20 10:47:24

»  Sărbătoarea Învierii la Cluj. Peste 5000 de persoane au luat Lumina Sfântă de la arhipăstorul lor (2017-04-18)

 Închide 

Sărbătoarea Învierii la Cluj. Peste 5000 de persoane au luat Lumina Sfântă de la arhipăstorul lor

[2017-04-18]
de Andrei Pau

Peste 5000 de credincioși au participat în data de 16 aprilie 2017 la slujba de Înviere de la Catedrala Mitropolitană din centrul municipiului Cluj-Napoca. La eveniment au fost prezenți și o parte a membrilor Casei Regale a României, notează site-ul oficial al Mitropoliei.
Slujba a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. După citirea Evangheliei, Înaltpreasfinția Sa a adresat un cuvânt de învățătură celor prezenți în care a vorbit despre importanța icoanei ca fereastră către lumea învierii.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1480, Ultimul acces: 2018-07-20 10:47:24

»  Mitropolitul Clujului a oficiat rânduiala spălării picioarelor din Joia Mare (2017-04-13)

 Închide 

Mitropolitul Clujului a oficiat rânduiala spălării picioarelor din Joia Mare

[2017-04-13]
de Andrei Pau

În Sfânta și Marea Joi din Săptămâna Patimilor, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat Sfânta Liturghie unită cu Vecernia în Catedrala din Cluj-Napoca.
În cadrul slujbei săvârșite în data de 13 aprilie 2017, Mitropolitul Clujului a săvârșit pentru al treilea an consecutiv ritualul spălării picioarelor, rememorând momentul spălării picioarelor Apostolilor de Însuși Mântuitorul Iisus Hristos, la Cina cea de Taină, notează site-ul Radio Renașterea.
În cuvântul rostit, Înaltpreasfinția Sa a explicat semnificația duhovnicească a evenimentelor ce au avut loc în Sfânta și Marea zi de Joi, accentuând importanța Liturghiei și a Sfintei Euharistii.
În Joia Mare, Mântuitorul Iisus Hristos face patru lucruri mântuitoare: spală picioarele ucenicilor, instituie Sfânta Euharistie, în Ghetsimani se roagă pentru noi și pentru lumea întreagă și tot în Ghetsimani Mântuitorul este prins și dus de la Caiafa, la Pilat și apoi pe drumul Crucii, a spus părintele mitropolit.
***
Rânduiala spălării picioarelor a fost săvârșită astăzi și la Mănăstirea clujeană Adormirea Maicii Domnului de la Nicula.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1793, Ultimul acces: 2018-07-20 10:47:24

»  IPS Andrei: Maria Egipteanca este cel mai strălucit exemplu de pocăință (2017-04-04)

 Închide 

IPS Andrei: Maria Egipteanca este cel mai strălucit exemplu de pocăință

[2017-04-04]
de Gheorghe Anghel

IPS Andrei - Duminica V Postul Mare
În Duminica Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, informează Radio Renașterea.
Credincioșii prezenți în număr mare la slujbă au fost îndemnați de Părintele Mitropolit să urmeze exemplul Mântuitorului Iisus Hristos, așa cum arată pericopa evanghelică a Duminicii: „Cel care va vrea să fie mare între voi să fie slujitor al vostru”.
În partea a doua a cuvântului său, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului le-a vorbit celor prezenți despre Cuvioasa Maria Egipteanca. Schimbarea totală a vieții ei este pentru noi creștinii de astăzi un exemplu de urmat, a spus ierarhul.
Cel mai strălucit exemplu de pocăință este Maria Egipteanca. Pentru 17 ani de păcate s-a nevoit 47 ani în pustiul Iordanului. Atunci când a găsit-o părintele Zosima, datorită vieții sale de pocăință absolută, când se ruga se ridica un cot de la pământ ca dovadă de lucrarea pe care o poate face pocăința cu oricare dintre noi.
În cadrul slujbei, părintele arhidiacon Sorin Marciuc, slujitor al Catedralei, a fost hirotonit preot pe seama parohiei „Sfântul Iustin Martirul si Filosoful”, recent înființată în cartierul clujean Borhanci.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1766, Ultimul acces: 2018-07-20 10:47:24

»  Moment aniversar la Cluj. 5 ierarhi au slujit în Catedrala din municipiu (2017-03-25)

 Închide 

Moment aniversar la Cluj. 5 ierarhi au slujit în Catedrala din municipiu

[2017-03-25]
de Gheorghe Anghel

IPS Andrei Cluj 6
La Catedrala Mitropolitană din Cluj au fost sărbătoriți astăzi, 25 martie 2017, 11 ani de la reînființarea Mitropoliei Clujului.
Mii de clujeni au participat, cu acest prilej, la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei împreună cu un sobor de ierarhi ai Bisericii noastre.
Împreună cu Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului au slujit: Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, Preasfințitul Părinte Ilarion Făgărășanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, și Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.
La slujbă au luat parte oficialități locale și județene, academicieni și oameni de cultură, precum și reprezentanți ai autorităților civile și militare.
„Astăzi este începutul Mântuirii noastre”
La marea sărbătoare din inima Transilvaniei, omilia a fost rostită de Episcopul Sloboziei și Călărașilor. Ierarhul a vorbit despre însemnătatea Bunei Vestiri. De asemenea, Preasfințitul Părinte Vincențiu le-a explicat clujenilor cât de importantă este credința în viața creștinilor. Oricât este de mică, credința mută munții, a spus Ierarhul:
Să nu uităm cuvântul Mântuitorului Iisus Hristos: „celui ce crede, toate îi sunt cu putință”! Avem nevoie de credință cât un bob de muștar. Bobul de muștar nu-l vezi pe vârful degetului, dar aruncat în pământ, acesta dă naștere unui copac în care păsările cerului își fac cuiburi și se apără de vitregiile vremii.
Iată cât de puțină credință avem nevoie, să spunem unui munte: „mută-te”, și acela va asculta porunca noastră! De ce se vaită creștinii acestui început de secol? Pentru că nu au reușit să-și păstreze acest bob de muștar al credinței lor!”, a spus Preasfinția Sa.
În finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Andrei, Mitropolitul Clujului a amintit de trecutul Eparhiei Clujului și de unele reușite pe care nu le-ar fi realizat fără sprijinul autorităților locale.
Pentru aceasta i-a oferit vicepreședintelui Consiliului Județean Cluj, Vakar Istvan, Crucea Transilvană în semn de apreciere pentru efortul depus în primirea autorizației de construcție a Centrului Misionar „Sfântul Andrei” care va avea sediul în Cluj-Napoca, pe Calea Turzii.
Ajunul Bunei Vestiri, la Catedrala Mitropolitană
Sărbătoarea hramului Mitropoliei Clujului a început vineri seara cu Slujba Pavecerniței Mari cu Litie oficiată în Catedrala Mitropolitană de Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul.
La finalul slujbei, Preasfinția Sa le-a vorbit credincioșilor prezenți despre Praznicul Bunei Vestiri, cea mai veche sărbătoare închinată Maicii Domnului.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1588, Ultimul acces: 2018-07-20 10:47:24

»  Duminica Ortodoxiei | IPS Andrei a slujit la Catedrala din Cluj-Napoca (2017-03-05)

 Închide 

Duminica Ortodoxiei | IPS Andrei a slujit la Catedrala din Cluj-Napoca

[2017-03-05]
de Gheorghe Anghel

IPS Andrei - Duminica Ortodoxiei 2017
Să ne iubim unii pe alții ca într-un gând să mărturisim, aceasta este Ortodoxia pe care o sărbătorim astăzi. Este sărbătoarea onomastică a Bisericii noastre. La acest moment festiv când serbăm Duminica Ortodoxiei vă dorim frățiilor voastre tot binele din lume, le-a transmis ÎPS Andrei credincioșilor prezenți în Catedrala din Cluj Napoca.
Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului a oficiat duminică, 05 martie 2017, Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, informează Radio Renașterea.
Ierarhul a fost înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte preoții slujitori ai catedralei și preoți profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din municipiu.
După pericopa evanghelică, Mitropolitul Clujului a dat citire pastoralei trimise de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în Duminica Ortodoxiei, când este sărbătorită biruința dreptei credințe asupra iconoclasmului și, în general, asupra tuturor ereziilor.
La finalul textului pastoral, credincioșii au fost îndemnați să fie darnici și milostivi cu aproapele lor și să sprijine activitățile Bisericii prin contribuția lor la colecta pentru Fondul Central Misionar. Sumele vor fi destinate activităților misionare și social-filantropice ale Bisericii, precum și sprijinirii parohiilor sărace.
În cadrul Sfintei Liturghii din catedrală a fost hirotonit întru ieromonah tânărul teolog Luca Gheberta, pe seama Mănăstirii clujene Nicula.
La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei le-a urat tuturor credincioșilor La mulți ani, cu ocazia Duminicii Ortodoxiei.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1820, Ultimul acces: 2018-07-20 10:47:24

»  Cluj | Mii de credincioși prezenți la Slujba de Bobotează (2017-01-06)

 Închide 

Cluj | Mii de credincioși prezenți la Slujba de Bobotează

[2017-01-06]
de Sorin Ionițe

În ziua praznicului Botezului Domnului, vineri, 6 ianuarie 2017, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala din Cluj-Napoca. În continuare, a fost oficiată slujba Sfințirii celei Mari a apei, în piața Avram Iancu, din oraș, informează radiorenasterea.ro.
În cuvântul rostit, ierarhul a explicat cum apele purtătoare de Duh Sfânt reînnoiesc prin har omenirea și întregul univers.
La Bobotează, apele sfințindu-se devin purtătoare de Duh Sfânt. Boboteaza este un act de regenerare cosmică și de revelare a Sfintei Treimi. Este grandioasă teologia regenerării Cosmosului și o exprimă minunat Sfântul Sofronie, Patriarhul Ierusalimului, care a alcătuit slujba Sfințirii celei Mari a apei. În această rugăciune se vede cum Domnul Hristos la Iordan regenerează întreg Cosmosul începând cu omul, a spus ierarhul.
Pentru acest eveniment s-au pregătit douăzeci de mii de recipiente cu Agheasmă Mare, care au fost împărțite credincioșilor de slujitorii Catedralei.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2209, Ultimul acces: 2018-07-20 10:47:24

»  Cluj – Napoca | Sute de credincioși au întâmpinat anul 2017 în rugăciune (2017-01-03)

 Închide 

Cluj – Napoca | Sute de credincioși au întâmpinat anul 2017 în rugăciune

[2017-01-03]
de Sorin Ionițe

La Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, sute de credincioși au întâmpinat anul 2017 în rugăciune. Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat la miezul nopții o slujbă de Te-Deum. Ierarhul, împreună cu soborul slujitor și cu credincioșii eparhiei a adus mulțumire pentru anul care a trecut și a cerut binecuvântare de la Dumnezeu, pentru anul care a început.
În cuvântul rostit la finalul slujbei, ierarhul a vorbit despre trecerea timpului, îndemnându-i pe credincioși să-și valorifice fiecare zi a vieții lor, informează site-ul radiorenașterea.ro.
Privind la anul care a trecut, realizăm cât de repede trece vremea. Să fim foarte zgârciți cu vremea. Zice Sfântul Apostol Pavel: «Răscumpărați vremea, că zilele sunt rele». Rele sunt zilele în care nu facem lucruri bune. De aceea, fiecare an al vieții noastre, fiecare lună, fiecare săptămână, fiecare zi, să le folosim foarte bine, a spus Părintele Mitropolit.
Duminică, 1 ianuarie 2017, la Catedrala Mitropolitană Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.
La final, IPS Andrei a subliniat importanța celor două sărbători: Tăierea-împrejur a Domnului și Sfântul Vasile cel Mare și a amintit de înnoirea omului prin venirea Domnului nostru Iisus Hristos în lume. Ierarhul le-a dorit enoriașilor ca în noul an să-și înmulțească râvna și să devină mai buni.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2391, Ultimul acces: 2018-07-20 10:47:24

»  Mii de clujeni au participat la slujba de Înviere (2016-05-02)

 Închide 

Mii de clujeni au participat la slujba de Înviere

[2016-05-02]
de Gheorghe Anghel

8.CLUJ_1
Peste șapte mii de clujeni au participat la Slujba de Înviere de la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, informează TRINITAS TV.
Sfânta Lumină a fost adusă și în acest an de la Ierusalim. Aceasta a fost întâmpinată la Aeroportul Internațional „Avram Iancu” din Cluj-Napoca, de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. Slujba Învierii, la care au asistat și reprezentanți ai Casei Regale a României, a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei.
Sărbătoarea a continuat duminică dimineață, când clujenii au participat la Sfânta Liturghie. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a citit Pastorala. Ierarhul a amintit apoi de cuvântul Sfântului Ioan Gură de Aur pentru ziua de Paști.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3130, Ultimul acces: 2018-07-20 10:47:24

»  Joia Pătimirilor la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca (2016-04-30)

 Închide 

Joia Pătimirilor la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca

[2016-04-30]
de Gheorghe Anghel

Sute de clujeni au luat parte joi seara (28 aprilie 2016), în Catedrala Mitropolitană din centrul orașului, la slujba Deniei din Sfânta și Marea Vineri, numită și „Denia celor 12 Evanghelii” sau „Slujba Sfintelor și Mântuitoarelor Pătimiri”, informează Radio Renașterea.
Slujba Deniei celor 12 Evanghelii a fost oficiată la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, începând cu ora 18:00, de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
În cadrul slujbei au fost citite 12 pericope evanghelice ce prezintă tabloul complet al suferințelor Mântuitorului.
După Evanghelia a cincea, care relatează cererea mulțimilor în fața lui Pilat de a-L răstigni pe Iisus și de a-l elibera pe tâlharul Baraba, Înaltpreasfințitul Andrei a luat pe umeri crucea din spatele Sfintei Mese și a dus-o în mijlocul bisericii. Scoaterea Sfintei Cruci din altar, care reprezintă cerul, și așezarea ei în naosul bisericii, care simbolizează lumea, reprezintă ieșirea Fiului lui Dumnezeu din slava dumnezeiască și venirea Sa, în istorie, în lume.
La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Andrei le-a reamintit credincioșilor de iubirea supremă a Lui Dumnezeu pentru omenire, iubire care L-a determinat să-L trimită pe Fiul Lui iubit să pătimească, să fie răstignit și să Învieze, pentru răscumpărarea noastră din păcat.
***
Slujba Deniei din Joia Mare actualizează în conștiința credincioșilor istoria mântuirii, începând cu Cina cea de Taină și continuând cu prinderea Mântuitorului în grădina Ghetsimani, aducerea Lui la arhiereii Ana și Caiafa, condamnarea de către Sinedriu, judecarea de către Pilat, batjocorirea, răstignirea și moartea, încheind cu punerea Sa în mormânt.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3081, Ultimul acces: 2018-07-20 10:47:24

»  Moaștele Sfântului Gheorghe din Drama vor fi aduse la Cluj-Napoca, de hramul Catedralei Mitropolitane (2016-03-17)

 Închide 

Moaștele Sfântului Gheorghe din Drama vor fi aduse la Cluj-Napoca, de hramul Catedralei Mitropolitane

[2016-03-17]
Moaștele Sfântului Cuvios Gheorghe Mărturisitorul din Grecia vor fi aduse anul acesta la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, de praznicul Bunei Vestiri, de o delegație specială condusă de Mitropolitul Pavlos de Drama.
De praznicul Bunei Vestiri, Mitropolia Clujului își va sărbători cel de-al doilea hram al Catedralei Mitropolitane. Cu această ocazie, moaștele Sfântului Cuvios Gheorghe din Drama vor sosi în ajunul praznicului Bunei Vestiri și vor fi purtate în procesiune și așezate în muzeul de la subsolul Catedralei Mitropolitane, unde clujenii se vor putea închina până în data de 26 martie, subliniază reprezentanții Biroului de Presă al Mitropoliei. În anul 2015, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât trecerea în calendarul Bisericii noastre a Sfântului Cuvios Gheorghe, Mărturisitorul din Drama.
Citește și Viața Sfântului Cuvios Gheorghe, Mărturisitorul din Drama
Mitropolia Clujului, 10 ani de existență
Anul acesta se împlinesc zece ani de la înființarea mitropoliei.
„Cu mare evlavie dorim să îi mulțumim lui Dumnezeu pentru cei 10 ani de când viază Mitropolia noastră care își are rădăcini ștefaniene. Pentru că, lângă Cluj, în Feleac, Mitropolia era înființată de către Ștefan cel Mare și Sfânt, pe la 1488”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.
Cel mai important moment al sărbătorii va fi reprezentat de Sfânta Liturghie arhierească oficiată în Catedrala Mitropolitană de un sobor de ierarhi, din care vor face parte: Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale, precum și Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.
Evenimentele se vor încheia în seara zilei de 25 martie cu un concert organizat de Fundația „Mitropolitul Bartolomeu”, care va avea loc în Sala Auditorium Maximum a Universității Babeș-Bolyai, începând cu ora 18:00.
Anul acesta se împlinesc 10 ani de la întronizarea primului Mitropolit al Clujului, și 5 ani de la instalarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei în scaunul mitropolitan de la Cluj.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3084, Ultimul acces: 2018-07-20 10:47:24

»  Episcopul Nicolae Ivan, comemorat la Cluj (2016-02-07)

 Închide 

Episcopul Nicolae Ivan, comemorat la Cluj

[2016-02-07]
În Catedrala Mitropolitană din centrul Clujului, imediat după Sfânta Liturghie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat duminică, 07 februarie 2016, o slujbă de parastas pentru Episcopul Nicolae Ivan, de la a cărui mutare în veșnicie s-au împlinit în luna februarie, 80 de ani, informează Radio Renaștrerea. Alături de Înaltpreasfinția Sa au slujit Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.
O rugăciune de pomenire a fost rostită și în cripta ierarhilor de la subsolul catedralei, unde se afla mormântul primului ierarh clujean.
Manifestările comemorative vor continua luni, 8 februarie, la Centrul Eparhial, unde la ora 10.00, în sala Nicolae Ivan, va avea loc o Sesiune de comunicări. Vor vorbi despre personalitatea Episcopului Nicolae Ivan, Academicianul, Prof. Univ. Dr. Ioan Aurel Pop, Rectorul Universității „Babeș-Bolyai”, Pr. Prof. Univ. Dr. Alexandru Moraru și Pr. Lect. Univ. Dr. Cosmin Cosmuța, de la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Cluj, dar și Prof. Univ. Dr. Mircea Popa, de la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. La sfârșitul luărilor de cuvânt va fi lansat volumul „Episcopul Nicolae Ivan 1855-1936. Ctitorul reînviatei Episcopii a Vadului, Feleacului și Clujului. Studii si Documente”. Despre reeditarea acestui volum va vorbi Pr. Iustin Tira, vicarul eparhial al Arhiepiscopiei Clujului, îngrijitorul acestei ediții.
Tot luni, 8 februarie, în memoria Episcopului Nicolae Ivan, Arhiepiscopia Clujului organizează și un spectacol de folclor. Evenimentul va debuta la ora 18.00 pe scena Casei de Cultură a Studenților, unde vor urca artiștii: Niculina Stoican, Florentina și Petre Giurgi, Cristian Pomohaci, Mirela Petrovici și Ansamblul Folcloric „Dor Transilvan”.
Nicolae Ivan a fost ierarhul care a reîntemeiat la data de 6 decembrie 1921, Eparhia Ortodoxă Română a Vadului, Feleacului și Clujului, pe vechile rădăcini ale centrelor ecleziastice medievale de la Feleac și Vad. El a păstorit Eparhia cu un neîntrecut har de ctitor, lăsând posterității Catedrala din inima Clujului, reședința eparhială, prima Academie Teologică clujeană, revista „Renașterea”, dar, în primul rând, împlinirea unui vis de veacuri al românilor ortodocși ardeleni, care și-au dorit un ierarh al lor în metropola Transilvaniei.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3158, Ultimul acces: 2018-07-20 10:47:24

»  IPS Andrei: „Împărăția Cerurilor se ia prin stăruinț㔠(2016-02-07)

 Închide 

IPS Andrei: „Împărăția Cerurilor se ia prin stăruință”

[2016-02-07]
Împărăția Cerurilor se ia prin stăruință, le-a spus Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, credincioșilor care au participat astăzi, 07 februarie 2016, în duminica a 16-a după Rusalii, la Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, informează Radio Renașterea. Cu toate că în lumea de astăzi se promovează ideea de câștig fără muncă, creștinii care doresc raiul nu pot ajunge acolo fără a se nevoi, a explicat Părintele Mitropolit.
Alături de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei au slujit și: Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord.
Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Visarion și-a exprimat bucuria de a sluji în Catedrala din Cluj, amintindu-și că aici a fost hirotonit preot, în 1997 de vrednicul de pomenire Arhiepiscopul și Mitropolitul Bartolomeu. În semn de apreciere pentru invitația făcută Preasfințitul Părinte Visarion i-a oferit Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, o icoană a Sfântului Antim Ivireanul. Ierarhul a adus cu sine și o casetă cu pământ din satul Aciliu unde s-a născut Episcopul Nicolae Ivan (de la a cărui mutare în veșnicie s-au împlinit în luna februarie, 80 de ani), pentru a fi așezată deasupra mormântului său.
De asemenea, Preasfințitul Părinte Macarie și-a exprimat bucuria de a fi la Cluj și de a sluji în catedrala unde a activat mulți ani ca preot și ecleziarh.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3206, Ultimul acces: 2018-07-20 10:47:24


Setul de evenimente 2 -
Nr. vizualizări:23010
Data ultimei vizualizări:2018-07-20 10:47:25
Data actualizare:2014-09-09 09:24:38
Data încărcării:2006-03-20 23:28:45
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:89

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Contor: 122

Vedere de ansamblu
Foto: Dan Deva

Data: 2011-02-02
Aparat: NIKON COOLPIX L21
Contor: 27

Vedere de ansamblu
Foto: Nacu Horațiu

Data: 2010-08-24
Aparat: BenQ Corporation DC C125X series
Contor: 22

Vedere de ansamblu
Foto: Nelu_Pozaru

Contor: 14

Vedere de ansamblu
Foto: Rab Sandor

Contor: 8

Vedere din față
Foto: Mihai Ven

Data: 2006-08-03
Aparat: Sony Ericsson K750i
Contor: 7

Vedere die ansamblu
Foto: BigY

Contor: 0

Vedere de ansamblu
Foto: internet

Data: 2011-02-02
Aparat: NIKON COOLPIX L21
Contor: 19

Vedere de ansamblu
Foto: Nacu Horațiu

Data: 2012-06-23
Aparat: Canon Canon PowerShot S95
Contor: 9

Vedere de ansamblu
Foto: Ilie Olar

Contor: 7

Vedere de ansamblu
Foto: Aurel Ciobotariu

Contor: 31

Vedere de ansamblu
Foto: Basilica.ro

Contor: 11

Vedere de ansamblu
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2011-02-02
Aparat: NIKON COOLPIX L21
Contor: 12

Statuie infața bisericii
Foto: Nacu Horațiu

Contor: 7

Vedere de ansamblu
Foto: Aurel Ciobotariu

Data: 2010-08-24
Aparat: BenQ Corporation DC C125X series
Contor: 17

Vedere din față
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2011-02-02
Aparat: NIKON COOLPIX L21
Contor: 17

Vedere din față
Foto: Nacu Horațiu


Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3
Setul de Fotografii 4
Setul de Fotografii 5
Setul de Fotografii 6