Surduc :: Biserica Adormirea Maicii Domnului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Adormirea Maicii Domnului
Surduc
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Surduc
Comună:Copăcel
Județ:Bihor
Adresa:nr. 211b
Cod poștal:417211
Telefon :0741... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.eparhiaortodoxaoradea.ro, primariacopacel-bihor.ro, www.cjBihor.ro, bh.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Florin Ioan Stanciu
Hram:Adormirea Maicii Domnului
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:La 31 martie 1782 locuitorii din Surduc au înaintat o cerere spre a li se aproba construirea unei biserici noi în locul celei vechi, care era pe punctul de a se ruina. Este sigur că cererea le-a fost aprobată, astfel că monumentul de la Surduc poate fi datat în ultimele două decenii ale veacului al XVIII-lea. În 1887 biserica a fost reacoperită cu șindrilă, operație care a fost repetată după primul război mondial și mai apoi cu ocazia restaurării monumentului în anul 1965.
Alte informații:Biserica se află în mijlocul cimitirului, astfel că numai din motive tehnice, preîntâmpinarea pătrunderii umezelii la talpa edificiului, ea are pe laturile de sud, vest și nord ale navei prispe mărginite de „săgeți” (așa se cheamă stâlpii în graiul local) . Inexistența unei legături între talpa bisericii și talpa prispei este de natură să explice faptul că la început construcția nu a avut prispă decât poate pe latura de sud. Evazarea acoperișului în scopul unei bune protejări a pereților a determinat adăugarea pe laturile de nord și de vest a acelui spațiu. În interiorul bisericii, stabilitatea unei bolți semicilindrice cu o atât de mare deschidere la bază a fost asigurată prin trei arcuri dublou în extrados, la rândul lor prinse în trei grinzi-tirant (exemplul unic la bisericile bihorene) , grinzi prelungite și în spațiul „târnațului”.
Cod Monument:BH-II-m-B-01207
Nr. vizualizări:9325
Data ultimei vizualizări:2024-04-16 03:53:09
Data ultimei actualizări:2016-02-22 14:34:58
Data încărcării pe sit:2006-07-06 18:35:17
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!


Setul de Fotografii 1
Setul de Fotografii 2
Data: 2016-01-15
Contor: 169

Vedere de ansamblu
Foto: Țetcu Mircea Rareș