Coroiesti :: Biserica Ortodoxa - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2018 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Ortodoxă
Coroiești
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Coroiești
Comună:Sălașu de Sus
Județ:Hunedoara
Cod poștal:337421
Telefon :0254... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiadevei.ro
www.comuna-salasuDeSus.ro
www.cjHunedoara.ro
www.prefecturaHunedoara.ro
Preot:Petre Sanda
Detalii:Construită în jur de 1796. Acum în stare de ruină.
Biserica, situată în zona central-vestică a satului, are un aspect destul de curios, menit să deruteze. Intratea se face în vest, pe o ușă cu deschidere evazată spre interior. Se pătrunde într-o navă de 9, 20 m lungime, cu pereți groși de 0, 80 m. După această lungime se formează două nișe late de 1, 03 m fiecare. Cea din nord pătrunde mai mult în grosimea peretelui (0, 36 m) , decât cea sudică (0, 14 m) . Urmează apoi umerii altarului, groși de circa o jumătate de metru, din care se arcuiește o închidere semicirculară. Din vechile ferestre, , , înguste și lungărețe ca la cele mai vechi biserici, nu au rămas decât câteva, cele din est au fost astupate și în locul lor au fost sparte în pereți alte ferestre, mai înălțate. Ștefan Molovan credea că partea cea mai veche a fost cea a , , bărbaților, respectiv, ceea ce ar putea fi desemnat ca parte din față a navei necompartimentate, asemănătoare cu un , , oratoriu . La acela se vor fi adăugat, pe la 1844, altarul și , , tinda femeilor. Afirmația poate fi contrazisă de grosimile diferite ale principalelor componente ale bisericii, din care situație, nava, în întregimea ei, pare să fi fost, într-adevăr mai veche, iar altarul transformat radical. Chiar și modalitatea de rezolvare a intrării amintește de o soluție mai arhaică. Ferestrele așa cum fuseseră văzute de Ștefan Moldovan, trimit iarăși către arhitectura medievală. Tipul de altar semicircular reapare în Hațeg cel mai devreme în secolul al XVII-lea, ceea ce ar putea fi un indiciu oarecare pentru istoria bisericii.
Cel mai probabil biserica a fost construită de către localnici, probabil înaintea secolului al XVI-lea. Dar mai departe, cine și cum s-a implicat în întreținerea ei, este imposibil de judecat
Alte informații:Filie a parohiei Râu Alb.
Nr. vizualizări:1599
Data ultimei vizualizări:2018-10-19 11:19:59
Data actualizare:2018-03-01 20:11:05
Data încărcării:2006-05-23 05:42:53
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:0