PS Ignatie catre studentii teologi din Iasi despre „Liturghia de seara”: „Primii crestini primeau Sfintele Taine dupa o zi de post negru, ca o forma de intarire” - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

PS Ignatie către studenții teologi din Iași despre „Liturghia de seară”: „Primii creștini primeau Sfintele Taine după o zi de post negru, ca o formă de întărire”

[2018-03-14]
de Sorin Ionițe

După ce a oficiat Liturghia Darurilor Înainte Sfințite în Paraclisul Facultății de Teologie din Iași, PS Ignatie le-a vorbit studenților teologi despre „Liturghia de sear㔠și importanța împărtășirii cu Sfintele Taine:
„Primii creștini luau de duminică Sfânta Împărtășanie acasă, și primeau Sfintele Taine în zilele de rând, după o zi de post negru, ca o formă de întărire. Împărtășindu-se seara și crescând numărul creștinilor, acest ritual a fost solemnizat, transformându-se în ceea ce numim noi astăzi Liturghia de seară.”
Potrivit doxologia.ro, Episcopul Hușilor a slujit marți în Paraclisul „Sfinții Arhangheli Mihai și Gavriil” din cadrul Facultății de Teologie Ortodox㠄Dumitru Stăniloae” din Iași, împreună cu: pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie, și pr. dr. Marcel Cojocaru, cadru didactic al instituției de învățământ.
PS Ignatie a spus că postul nu este un scop în sine, ci „o formă de așteptare a lui Hristos Cel înviat”:
„Dacă am înțelege cu adevărat ce înseamnă postul, ca pelerinaj al sufletului înspre Învierea lui Hristos, ca formă de așteptare a lui Hristos Cel înviat, ca întâlnire cu Hristos, am împlini într-adevăr rostul lui. Acesta nu trebuie să devină un scop în sine, spre exemplu, postesc negru timp de mai multe zile, dar nici măcar nu mă gândesc să mă împărtășesc. Este o formă de secularizare din interior asupra a ceea ce înseamnă postul și semnificația lui”.
La final, PS Ignatie a avut o întâlnire cu studenții fii duhovnicești ai Eparhiei Hușilor.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 681, Ultimul acces: 2024-04-10 12:50:56