IPS Laurentiu la Sambata de Sus: Maica Domnului este mama mamelor noastre, cea mai apropiata mijlocitoare - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

IPS Laurențiu la Sâmbăta de Sus: Maica Domnului este mama mamelor noastre, cea mai apropiată mijlocitoare

[2017-08-16]
de Sorin Ionițe

Mii de credincioși au participat ieri la hramul Mănăstirii de la Sâmbăta de Sus. Programul liturgic a fost oficiat de IPS Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, împreună cu: PS Ilarion Făgărășanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, PS Sofian Brașoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului și un sobor de clerici.
Sărbătoarea așezământului a început cu slujba aghiasmei, după care a urmat Sfânta Liturghie, oficiată în altarul de vară amenajat în pădurea de lângă mănăstire.
În cadrul slujbei din 15 august 2017, teologul Vlad Nicolae a fost hirotonit diacon. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala Timotei Popovici a Catedralei mitropolitane din Sibiu, condusă de Pr. Dan-Alexandru Streza, notează site-ul Mitropoliei Ardealului.
Cuvântul de învățătură la Sfânta Liturghie a fost rostit de PS Sofian Brașoveanul. Ierarhul a vorbit despre praznicul Înălțării Maicii Domnului la cer.
Preasfinția Sa a subliniat că acest praznic este o sărbătoare a tradiției creștine, o sărbătoare despre care nu este scris în Sfânta Scriptură. Faptul că trupul ei a fost luat la cer este mărturisit de Sfântul Apostol Toma care a venit să se închine la mormântul Maicii Domnului și a aflat că trupul ei nu se mai găsea acolo.
La finalul ceremonialului liturgic, IPS Laurențiu a vorbit credincioșilor despre cinstirea Maicii Domnului și ocrotirea pe care o aduce credincioșilor care îi înalță rugăciuni.
Maica Domnului este un model de slujire, pentru că a acceptat în nevinovăția și puritatea ei vestea primită de la înger că Duhul Sfânt va pogorî peste ea și puterea Celui Preaînalt o va umbri și va naște pe Fiul lui Dumnezeu. În cinstirea pe care Biserica i-o aduce Maicii Preacurate intră și cinstea pe care Dumnezeu ne-o aduce fiecăruia în parte dacă împlinim cuvântul Lui, a subliniat ierarhul.
Maica Preacurată nu este doar un exemplu, un model. Ea este mama mamelor noastre, cea mai apropiată mijlocitoare. Mijlocirea ei pentru noi are ca temei tocmai faptul că Fiul ei a luat Trup din trupul ei, apoi L-a purtat pe brațele sale, așa cum este reprezentat în sfintele icoane, a adăugat Părintele Mitropolit.
Hramul mănăstirii de la poalele Munților Făgăraș a continuat cu slujba Sfântului Maslu, la care credincioșii s-au rugat împreună cu soborul de arhierei, preoți și diaconi pentru a primi vindecare sufletească și trupească.
Sărbătoarea s-a încheiat o slujbă de pomenire pentru ierarhii înmormântați în incinta așezământului monahal.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 8157, Ultimul acces: 2024-04-08 17:23:12