Migrantii si refugiatii minori sunt mai vulnerabili - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Migranții și refugiații minori sunt mai vulnerabili

[2010-01-15]
Duminică, 17 ianuarie 2010, va fi celebrată a 96-a Zi Mondială a Migrantului și Refugiatului, cu tema 'Migranții și refugiații minori'. În mesajul său această ocazie, publicat pe 16 octombrie, Papa Benedict al XVI-lea amintește că emigrația a fost o experiență trăită și de Isus, când, copil fiind, a trebui să se refugieze în Egipt. Astăzi, în pofida celor prevăzute de Convenția Drepturilor Copilului - amintește Papa - mulți minori sunt lăsați în părăsire și, în diferite moduri, sunt în pericol de exploatare. Este necesar, continuă Pontiful, ca migranților minori să le fie rezervată atenția justă pentru favorizarea dezvoltării lor fizice, culturale, spirituale și morale.
Despre temele mesajului Papei, Radio Vatican oferă comentariul Arhiepiscopului Agostino Marchetto, secretar al Consiliului Pontifical pentru Pastorația Migranților și Itineranților: 'Sfântul Părinte amintește că cei mici, copiii, `sunt mai vulnerabili pentru că sunt mai puțin capabili să-și facă auzit glasul` (Insegnamenti XIII, 2, 1990, pag. 672). Menționează apoi faptul că minorii se bucură de `drepturile fundamentale ale persoanei la fel ca adultul`, dar din păcate acest lucru nu se întâmplă. Trebuie protejat cel mai bun interes al minorului, cum de altfel se afirmă în Convenția Drepturilor Copilului (cf. art. 3). Apoi, din punctul de vedere mai specific creștin, este mereu actual avertismentul lui Cristos care la judecata finală va considera făcut Lui însuși ceea ce s-a făcut sau s-a negat `chiar și unuia dintre aceștia mai mici` (cf. Matei 25,40.45), și - în acest sens - este greu de găsit cineva mai `mic` decât migranții și refugiații minori'. Cauzele care îi fac astăzi pe minori să își părăsească propria patrie 'sunt asemănătoare cu cele ale adulților. Există motive care îi fac să fugă de războaie, violențe, persecuții etnice și religioase, dar sunt și alte motive care, deși nu pun imediat în pericol viața fizică, nu lasă oricum perspective pentru o viață demnă pentru sine și pentru cei dragi, sau pentru un viitor mai bun în propria țară. Pe lângă acestea, există cauze specifice pentru minori. De exemplu, când este dificil a ajunge într-o țară de destinație dorită, un minor se poate gândi să încerce să emigreze fără acte. Un minor neînsoțit, de fapt, nu poate fi repatriat. În aceste cazuri el reprezintă speranța, uneori pentru toată familia sa, care poate de-a dreptul să-l fi încurajat să își părăsească propria țară'.
'Toate dificultățile pe care le întâmpină persoanele adulte care și-au părăsit patria și se găsesc într-o țară străină, cu limbă, uzanțe, hrană, climă și de asemenea culturi și religie diferite, sunt trăite și de minori. Totuși există dificultăți specifice. Cine, de pildă, imigrează în mod iregular, pentru a ajuta poate familia, simte povara psihologică de a nu da greș în această inițiativă. De aceea, este gata să îndure injustiții, violențe și maltratări, doar ca să obțină permisul de ședere sau poate o formare școlară superioară, încât să fie productiv și să trimită apoi ajutor financiar acasă. Cine imigrează cu familia se află în situația de a trebuie să trăiască și să crească 'între două culturi', cum se spune: între cea a părinților și cultura țării de primire. În aceste cazuri integrarea este deosebit de delicată și dificilă. Aici trebuie să existe o însoțire plină de răbdare, atentă și competentă'.
În Mesajul său pentru Ziua Mondială a Migrantului și Refugiatului, amintește Arhiepiscopului Marchetto, Papa Benedict al XVI-lea 'exprimă recunoștință pentru ceea ce se face cu mare generozitate în domeniul migranților și îi invită pe toți creștinii să își dea seama de provocarea socială și pastorală pe care o pune condiția minorilor migranți și refugiați. Răsună în inima noastră cuvintele lui Isus: `Am fost străin și voi m-ați primit` (Matei 25,35), precum și marea poruncă pe care el ne-a lăsat-o: a-l iubi pe Dumnezeu cu toată inima, cu tot sufletul și cu toată mintea, dar în unire cu iubirea față de aproapele (cf. Matei 22,37-39). Acest lucru ne face să considerăm că orice intervenție concretă a noastră trebuie să se hrănească înainte de toate din credința în acțiunea harului și a providenței divine. În felul acesta și primirea și solidaritatea față de cel străin, în special dacă e vorba de copii, devine vestire a evangheliei solidarității. Biserica o proclamă atunci când își deschide brațele și lucrează ca să fie respectate drepturilor migranților și refugiaților, stimulându-i pe responsabilii națiunilor, ai organismelor și ai instituțiilor internaționale, să promoveze inițiative adecvate pentru sprijinirea lor'.
(Sursa: Radio Vatican)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1496, Ultimul acces: 2024-05-02 02:14:15