S-au comandat noi inele de Cardinali: semn de Consistoriu? - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

S-au comandat noi inele de Cardinali: semn de Consistoriu?

[2012-01-01]
În februarie, cel mai probabil în 18 sau în 19 ale lunii, va avea loc al patrulea Consistoriu cu creare de Cardinali din cadrul pontificatului actual, susține vaticanistul Andrea Tornielli. Anunțul public ar putea veni în următoarele săptămâni, dat fiind un semnal clar: achiziționarea de noi inele de Cardinali. În baza tradiției, Pontiful dă câte un inel "senatorilor Bisericii". Până acum, Papa Benedict al XVI-lea a dat inele realizate după modelul folosit în timpul pontificatului Papei Ioan Paul al II-lea (de formă dreptunghiulară, cu o cruce peste). Acum a fost aprobat un nou model, în formă de cruce. Inelele sunt realizate de frații Savi, aurarii la care apelează Sfântul Scaun pentru lucrări ecleziale. Un inel costă aproximativ 1.500 de euro. Tot frații Savi au realizat crucea ce se află pe toiagul pastoral pe care Papa Benedict îl folosește la celebrările liturgice.
Cu acest nou Consistoriu, Cardinalii creați de Papa Benedict ar urma să îi depășească pe cei creați de Papa Ioan Paul al II-lea. Conform estimărilor, în februarie ar urma să fie creați între 13 și 15 Cardinali, astfel ca să se respecte limita de 120 de purpurați cu drept de vot, limită fixată de Papa Paul al VI-lea. Ultimul Consistoriu a avut loc în noiembrie 2010, jumătate dintre numiri fiind pentru capi de dicastere din Curia Romană - același lucru se prezice și pentru Consistoriul din februarie. Datorită posturilor ocupate în Vatican sunt mai multe nume aproape certe în lista celor ce vor deveni Cardinali: italienii Fernando Filoni (prefectul Congregației Propaganda Fide), Domenico Calcagno (președintele Administrației Patrimoniului Sfântului Scaun), Giuseppe Versaldi (președintele Prefecturii Afacerilor Economice ale Sfântului Scaun) și Giuseppe Bertello (președintele Guvernoratului Statului Vatican); brazilianul Joao Braz de Aviz (prefectul Congregației pentru Viața Consacrată); americanul Edwin F. O'Brien (Mare Maestru al Ordinului Sfântului Mormânt); spaniolul Santos Abril y Castello (arhipreot al Bazilicii papale Santa Maria Maggiore).
La lista de mai sus, Vatican Insider îi mai adaugă pe Francesco Coccopalmerio (președintele Consiliului Pontifical pentru Textele Legislative) și pe Rino Fisichella (președintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări). De amintit că dicasterul lui Fisichella va fi direct implicat în Anul Credinței proclamat de Papa Benedict din octombrie a.c. Dat fiind că lista aceasta - presupusă - cuprinde deja nouă nume, nu rămân prea multe locuri pentru internaționalizarea Curiei. Se aplică o regulă nescrisă: nu e făcut Cardinal prelatul care are un predecesor emerit sub 80 de ani. Sandro Magister, alt vaticanist, crede totuși că regula nescrisă nu va fi respectată pentru Arhiepiscopul Timonthy Dolan de New York și pentru Arhiepiscopul Dominik Duka de Praga - fapt probabil, dat fiind că predecesorii lor vor împlini 80 de ani la 2 aprilie și 17 mai, adică puțin după presupusul Consistoriu din februarie. Printre candidații considerați siguri, și care nu sunt implicați la vârful Curiei Romane, se află Arhiepiscopii de Berlin (Rainer Maria Woelki), Toronto (Thomas C. Collins) și Utrecht (Willem J. Eijk), Episcopul de Hong Kong (John Tong), dar și noul Patriarh maronit libian Bechara Rai și Arhiepiscopul Major siro-malabarez George Alencherry.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 4800, Ultimul acces: 2024-03-28 20:28:10