Arhiepiscopia Romanului si Bacaului | Arhim. Arsenie Voaides a trecut la cele vesnice - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Arhiepiscopia Romanului și Bacăului | Arhim. Arsenie Voaideș a trecut la cele veșnice

[2018-02-17]
de Gheorghe Anghel

Arhimandritul Arsenie Voaideș, starețul Mănăstirii „Schimbarea la Față”, Sfântul Sava-Berzunți a trecut la cele veșnice. Slujba de înmormântare a Părintelui Arsenie va fi oficiată marți, 20 februarie. Vineri, la ora 14:00, trupul neînsuflețit al părintelui Arsenie a fost depus în incinta bisericii așezământului monahal de la Berzunți.
În mesajul de condoleanțe, IPS Ioachim a spus despre „Tăicuța Arsenie” c㠄a plecat într-o tăcere neobișnuit㔠lăsând multă tristețe în sufletele celor care l-au cunoscut, prețuit și iubit.
La acest moment de profundă întristare, transmitem gând de compasiune cinului monahal, ucenicilor săi și pelerinilor Mănăstirilor „Schimbarea la Față”, Sfântul Sava-Berzunți și „Buna Vestire”, Pogleț, rugând pe Hristos Domnul să primească sufletul Părintelui Arsenie întru Împărăția Sa cea veșnică. Dumnezeu să-l ierte și veșnică să-i fie pomenirea, a spus IPS Părinte Ioachim.
Părintele Arsenie Voaideș s-a născut în satul Huisurez, comuna Dămuc, județul Neamț, la 24 ianuarie 1951, din părinții Neculai si Anghelina, de credință ortodoxă și a primit la botez numele Augustin.
În anul 1977 a intrat ca frate la Schitul Tarcău din județul Neamț, iar în anul 1978 este închinoviat la Mănăstirea Cetățuia, Iași. În anul 1979 este tuns în monahism primind numele Arsenie. A fost viețuitor al acestei mănăstiri până în anul 1986, când a fost transferat la Mănăstirea Putna.
În 1987 a fost trimis, de ascultare, ca paznic la schitul Savu, sat Buda, comuna Berzunți, județul Bacău, iar la 8 noiembrie 1988, de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, a fost hirotonit diacon de către ierarhul de pioasă amintire, Eftimie, pentru ca în următoarea duminică să fie hirotonit ieromonah pe seama Mănăstirii Sf. Sava.
Odată cu formarea teologică, părintele Arsenie s-a preocupat și de formarea obștii monahale, dar și de refacerea bisericii mănăstirii grav afectată de trecerea timpului. Între 1992-2002 lăcașul monahal a fost consolidat, extins și înfrumusețat, astfel încât la Praznicul Schimbării la Față din anul 2002, a fost sfințit ansamblul eclesial al mănăstirii.
Ca un „meșter Manole” al zilelor noastre, a avut dorința de a ridica „altă monastire pentru pomenire”. Și nu s-a oprit la una. Este ctitor al Schitului „Sfântul Ilie Tesviteanul”, alături de Protos. Isaia Adragăi, chiar pe locul în care la început de secol 19 ieromonahul Varnava a ridicat loc de închinăciune.
Situată la o distanță de 100 de km, Mănăstirea Pogleț este tot o ctitorie a părintelui Arsenie Voaideș. Monument istoric biserica mănăstirii este de o frumusețe aparte. Și aici prin grija părintelui a fost întemeiată o obște de maici cu o aleasă viață duhovnicească. Chiliile și gospodăria anexă s-au realizat tot în perioada anilor 1996-2007.
În anul 2013, la 25 august a avut loc sfintirea Bisericii cu Hramul „Izvorul Tămăduirii” din satul Băcioi, comuna Corbasca ridicată prin osteneala Preacuviosului Pr. Stareț Arsenie Voaideș, cu sprijinul vrednicului de pomenire ctitor IPS Adrian, Arhiepiscop emerit al românilor din Europa Occidentală și Meridională, ajutat de soborul maicuțelor de la Mănăstirea Pogleț.
Arhimandritul Arsenie a trecut la cele veșnice în data de 16 februarie 2018.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3448, Ultimul acces: 2024-04-19 01:24:39