Rugaciune Taizé la Iasi cu fr. Kilian - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Rugăciune Taizé la Iași cu fr. Kilian

[2018-05-08]
Rugăciune Taize
La subsolul Catedralei romano-catolice „Sfânta Fecioară Maria, Regin㔠din Iași, în aula „Fericitul Anton Durcovici”, a avut loc duminică, 6 mai 2018, la ora 19.30, un moment de rugăciune Taizé împreună cu fratele Kilian din comunitatea Taizé, în prezența Episcopului Petru Gherghel. La acest moment au luat parte foarte multe persoane, în special tineri.

Fratele Kilian, din Comunitatea de la Taizé se află în perioada 6-8 mai într-o vizită la Iași, în dorința de a purta mesajul comunității sale și de a întâlni persoanele atașate de spiritualitatea propusă de frații de la Taizé. Momentul de rugăciune a fost urmat de un dialog cu fratele Kilian și de o agapă frățească. Întâlnirea a avut tema „Să căutăm izvoarele bucuriei”, inspirată din cele patru propuneri ale fratelui Alois, superiorul Comunității din Taizé: „Bucuria Evangheliei vine de la încrederea că suntem iubiți de Dumnezeu. Departe de a fi o stare de exaltare care ne face să fugim de provocările vieții, ea ne face mai sensibili față de cei care suferă.”
Într-o atmosferă de pace, luminată numai de flacăra multor lumânări așezate în jurul crucii Taizé, acompaniată de sunetul câtorva instrumente muzicale și al cântărilor intonate, tinerii prezenți au putut să se dispună în prezența lui Dumnezeu care li se arăta prin misterul crucii dinaintea lor. Începutul rugăciunii a fost tăcerea prin intermediul căreia fiecare tânăr a putut să se conștientizeze pe sine și locul unde este și pentru ce anume trebuie să se dispună. La început, a fost invocat Duhul Sfânt, martorul și protagonistul oricărei rugăciuni rostite cu inima și, aflat în pacea lui Dumnezeu, sufletul își dă seama că el i se comunică prin milostivire, o milostivire prin care se simte îmbrățișat în misterul său și pe care dorește să o cânte mereu: „Misericordias Domini in aeternum cantabo”.
După proclamarea Evangheliei s-a așternut liniștea în toată încăperea și fiecare a putut să mediteze la cuvântul lui Isus. După acest moment de interiorizare a urmat un scurt cuvânt de învățătură ținut de fratele Kilian. Împreună, cu o încredere totală, am putut apoi să ]i adresăm Tatălui nostru ceresc rugăciunea pe care ne-a lăsat-o Fiul Său, „Tatăl nostru”, și să îi cerem darul păcii. La sfârșit, cu toții au putut viziona un scurt videoclip ce prezenta în esență ce înseamnă comunitatea din Taizé și cum anume se trăiește spiritualitatea în cadrul comunității. A urmat un dialog cu fratele Kilian, care a ținut să îi salute pe cei prezenți și să își exprima bucuria că îi întâlnește din nou pe tinerii din România la ei acasă. A scos în evidență simplitatea care caracterizează stilul de viață al fraților din Taizé, arătându-și convingerea că mulțumirea și pacea în viață se pot dobândi cu mijloace puține.
Preasfințitul Petru Gherghel i-a mulțumit pentru prezență și a apreciat accentul pe care această formă de rugăciune îl pune pe tăcere. E nevoie să ne tratăm sufletul cu tăcere. Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru această ora de rugăciune împreună cu fratele Kilian și ne dorim să fim cât mai mult în intimitatea lui Dumnezeu prin rugăciune, cântare și tăcere. (Alin-Corneliu Sabău pentru Ercis.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 457, Ultimul acces: 2024-04-26 05:05:01