Luizi-Calugara :: Biserica Catolica - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Catolică
Luizi-Călugăra
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Romano-catolic
Localitate:Luizi-Călugăra (maghiara: Lujzakalagor)
Comună:Luizi-Călugăra
Județ:Bacău
Adresa:strada Bisericii nr. 329
Cod poștal:607295
Telefon :0234... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @yahoo.it @yahoo.com @yahoo.com @gmail.com
Adresa web Biserica:www.parohialuizicalugara.ro
Adrese utile:www.ercis.ro, www.comunaLuiziCalugara.ro, www.csjBacau.ro, www.prefecturaBacau.ro
Preot:Beșleagă Iosif, Ciubotaru Dănuț, Acatrinei Anton, Alistar Marius-Cătălin, Mîrț Ștefan
Hram:Înălțarea Sfintei Cruci
Stil arhitectonic:Neoromanic
Detalii:Prima biserică, de lemn, s-a ridicat în anul 1741, cu hramul “Nașterea Maicii Domnului”. În anul 1843 s-a ridicat biserica de lemn cu hramul “Sfântul Andrei”. În 1864 s-a construit prima biserică din piatră și cărămidă, demolată în anul 1941 când s-a construit actuala biserică cu hramul “Înălțarea Sfintei Cruci”.
Știri despre biserică:

»  Consacrarea altarului și sfințirea bisericii „Sfânta Maria a Îngerilor” din Luizi-Călugăra (2019-08-02)

 Închide 

Consacrarea altarului și sfințirea bisericii „Sfânta Maria a Îngerilor” din Luizi-Călugăra

[2019-08-02]
Vineri, 2 august 2019, în cartierul Osebiți din parohia Luizi-Călugăra s-a celebrat Sfânta Liturghia de consacrare a altarului și sfințire a bisericii „Sfânta Maria a Îngerilor”. Întreaga comunitate l-a întâmpinat cu bucurie și cu flori în mâini pe PS Petru Gherghel, împreună cu autoritățile civile și numeroși preoți.

Ritualul a început în fața bisericii cu rugăciunea de deschidere și a continuat prin cuvântul de introducere a pr. paroh Iosif Beșleagă cu privire la noul locaș de cult. Așa am putut auzi că parohia Luizi-Călugăra are 1.250 de familii cu 5.200 de credincioși. Deoarece capela din cimitirul Osebiți deservea cu greu serviciului liturgic pentru această zonă aflată la o distanță mare de biserica parohială, credincioșii și parohul comunității de atunci, pr. Daniel-Anton Lucaci OFMConv, au luat decizia construirii unei noi biserici potrivite pentru această zonă. De aceea, la data de 18 noiembrie 2013, PS Aurel Percă a sfințit piatra de temelie a viitoarei biserici din Osebiți – Luizi Călugăra. După plecarea pr. Daniel-Anton Lucaci, lucrările de construire a biserici au continuat sub îndrumarea noului paroh, pr. Iosif Beșleagă OFMConv. Proiectantul biserici este arhitectul Vlad Dimitriu împreună cu inginer de structură Constantin Grapă și executantul construirii, Aurelian Ghența. Biserica are 34 m lungime, 18 m lățime, înălțimea turnului 39,50 m, cu o suprafață totală de 420 mp2.
S-a procedat apoi la stropirea cu apă sfințită a zidurilor bisericii, moment în care în jurul ei au fost nașii bisericii cu eșarfele pregătite pentru această zi deosebită. A deschis apoi Episcopul biserica în mod solemn și astfel au intrat preoții cu întregul popor, a fost proclamat cuvântul lui Dumnezeu și a urmat apoi un cuvânt de învățătură ținut de pr. Cristian Diac. Acesta a evidențiat rolul bisericii în orice entitate socială, semnificația acestui cort al Domnului, locuința sa, invitând comunitatea să înalțe rugăciuni în biserică pentru mântuirea fiecăruia. După cuvântul de învățătură a urmat ritul consacrării altarului. Prin rugăciunea de consacrare și depunerea în altar a relicvelor Sfântului Anton de Padova, a Sfântului Francisc de Assisi și ale Sfinților Filip și Iacob, PS Petru Gherghel a uns cu uleiul sfințit masa de altar precum și stâlpii bisericii, apoi a incensat toată biserica. S-a pus fața de altar și s-a continuat Sfânta Liturghie în modul normal.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, pr. Cristian Diac a dat citire decretului episcopal de consacrare a altarului și sfințire a bisericii „Sfânta Maria a Îngerilor”, iar PS Petru Gherghel i-a înmânat crucea Fericitului Anton Durcovici pr. paroh Iosif Beșleagă pentru tot efortul depus în construirea bisericii. A urmat mulțumirea din partea părintelui paroh pentru toți binefăcătorii acestui locaș de cult, prezenți sau cei care sunt alături de noi din ceruri, pentru toți cei care s-au implicat în buna desfășurare a acestei celebrări și a credincioșilor ce au dorit să participe la acest moment de sărbătoare. Aducând mulțumire bunului Dumnezeu, Sfintei Maria a Îngerilor și tuturor binefăcătorilor care au ajutat la înălțarea acestei noi și frumoase biserici, dorim ca în continuare să putem aduce prinosul Domnului în locașul său, acum o biserică sfințită și consacrată! (pr. Marius Cătălin Alistar pentru Ercis.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 399, Ultimul acces: 2020-05-25 21:49:54

»  Campus din Luizi-Călugăra: Francisc, prietenul meu (2019-07-29)

 Închide 

Campus din Luizi-Călugăra: Francisc, prietenul meu

[2019-07-29]
Desfășurat în perioada 22-28 iulie 2019, Campusul copiilor din Parohia „Înălțarea Sfintei Cruci” din Luizi-Călugăra a adunat aproximativ 275 de copii și animatori care timp de o săptămână au putut să descopere o lume minunată alături de noi prieteni.

Primul a fost chiar Isus, prietenul copiilor, care zilnic ne-a însoțit în toate activitățile desfășurate. Al doilea, așa cum și tema campusului a dorit să transmită, „Francisc, prietenul meu”, a dorit să ne inspire din ceea ce Sfântul Francisc a trăit în viața sa aici, pe pământ, și mai ales din ceea ce ne-a lăsat ca învățături pentru fiecare, amintind mai ales familiaritatea și prietenia sa cu toți oamenii și cu creația, cu natura. Ne-au ajutat pe această cale tematicile zilnice propuse, Viața, pentru prima zi, Familia, pentru a doua zi, Credința, pentru cea de-a treia zi, Convertirea, pentru ziua a patra, Prietenia, pentru cea de-a cincea zi. Din aceste teme am putut să ne apropiem mai mult de ceea ce Sfântul Francisc a trăit și modul în care fiecare putem aplica la viața noastră. Alături de acest exemplu, am ilustrat acest campus cu un material video, un film animat subtitrat, „Bunul Dinozaur”, cel care s-a străduit din plin să facă numai bine și astfel să lase o amprentă frumoasă asupra vieții.
La aceste zile frumoase, am putut adăuga o întâlnire specială cu creația, ceea ce iubea atât de mult Sfântul Francisc, prin ieșirea tuturor copiilor și a animatorilor la pădure, unde prin activități și jocuri am putut experimenta din plin prietenia. Ne-am bucurat anul acesta și de bansurile noi pe care le-am descoperit prin grija și pregătirea animatorilor, prin atelierele de creație propuse, prin jocurile noi învățate și exersate în aceste zile, dar mai ales prin inovațiile care și anul acesta au colorat acest campus al copiilor. Este vorba în primul rând de tricourile colorate, diferite ale fiecărei clase, imprimate cu logoul campusului, prin tematica face-painting a uneia dintre zile în care copiii au devenit pentru o zi prințese, războinici, șoricei, fluturași, și prin ziua de olimpiade, jocuri interactive destinate concentrării, imaginației și perspicacității. Sfânta Liturghie încheia în mod spiritual ziua, moment de întâlnire și comuniune cu Domnul.
Mulțumim tuturor copiilor care au participat la acest campus, binefăcătorilor care ne-au ajutat și anul acesta să organizăm cât mai frumos această săptămână minunată din viața copiilor! (fr. Marius-Cătălin Alistar pentru OFMConv.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 404, Ultimul acces: 2020-05-24 14:08:20

»  Funeraliile părintelui Petru Beța la Luizi-Călugăra (2019-07-29)

 Închide 

Funeraliile părintelui Petru Beța la Luizi-Călugăra

[2019-07-29]
Sâmbătă, 27 iulie 2019, în Parohia „Înălțarea Sfintei Cruci” din Luizi-Călugăra a avut loc înmormântarea pr. Petru Beța. Sfânta Liturghie a fost prezidată de ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop și Mitropolit de București, avându-i alături pe PS Petru Gherghel, administrator apostolic al Diecezei de Iași, colegii părintelui de la sfințirea sacerdotală și aproximativ 40 de preoți veniți pentru a-l însoți pe ultimul drum pe părintele Petru.

În cuvântul de învățătură, ÎPS Ioan a accentuat două atitudini: determinare și simplitate. Determinare, deoarece așa trebuie să fie orice preot în misiunea sa sacerdotală, dimensiune la care pr. Petru a excelat prin poziția sa directă, și simplitate, deoarece a împlinit această misiune cu multă simplitate, modestie și bunăvoință. La sfârșitul Sfintei Liturghii, din partea familiei a fost un mesaj de mulțumire pentru exemplul de viață pe care l-a lăsat pr. Petru, apoi a mulțumit PS Petru pentru întreaga sa misiune citind și din testamentul lăsat pentru această zi.
A fost înmormântat în rândul rezervat preoților, la Luizi-Călugăra unde a activat ca vicar parohial între anii 1970-1978, ca preot pensionar și unde a rămas în amintirea credincioșilor prin dăruirea și simplitatea sa, dar trecerea sa la cele veșnice având loc miercuri, 24 iulie, la casa surorilor „Sfânta Faț㔠de la Măgura, acolo unde a trăit ultimii ani de viață sub îngrijirea surorilor. Fie ca Domnul, cel care dăruiește însutit celui care renunță la toate pentru El, așa cum a făcut și pr. Petru, să îi răsplătească pentru tot binele ce l-a făcut în viață! Să se odihnească în pace! Amin. (pr. Marius-Cătălin Alistar pentru Ercis.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 416, Ultimul acces: 2020-05-24 14:08:20

»  Misiuni populare la Luizi-Călugăra (2019-02-12)

 Închide 

Misiuni populare la Luizi-Călugăra

[2019-02-12]
misiuni populare
În perioada 9-11 februarie 2019, în parohia „Înălțarea Sfintei Cruci” din Luizi-Călugăra s-au desfășurat misiunile populare cu prilejul sărbătoririi aparițiilor Sfintei Fecioare Maria de la Lourdes. A fost momentul potrivit în care am putut să aprofundăm, să ne rugăm și să fim alături de mama noastră cerească, Fecioara Maria. „Prin Maria la Isus”, am putea spune acum, aceste cuvinte reflectând modul concret în care am putut sta și noi sub crucea răscumpărătoare a Mântuitorului, acolo unde ne-am simțit slabi și păcătoși, dar unde am întâlnit privirea lăuntrică a Mântuitorului. Cea care a fost zămislită fără de păcat, care mijlocește la noi la Fiul ei, Fecioara Maria ne-a umplut inimile de bucurie, văzând și simțind cum fiecare putem avea în cer așa o mamă și ocrotitoare.

Iar vocea predicatorului din aceste zile, pr. Irinel Iosub, paroh în comunitatea din Săbăoani, „Sfinții Arhangheli Mihail, Gabriel și Rafael”, care a răsunat de la amvonul suspendat parcă între cer și pământ, dar care ne-a purtat parcă pe înălțimile cerului prin cuvintele sale înălțătoare și a dus inimile noastre mai aproape de Dumnezeu, ne-a făcut să trăim și mai intens aceste zile deosebite. Așa putem spune că nu au mai contenit credincioșii la Sacramentul Spovezii, la masa euharistică, dar mai ales prin prezența pentru Sfânta Liturghie. Dumnezeu a avut parcă pentru fiecare dintre noi în aceste zile programată o întâlnire, acolo în inima noastră, acolo poate unde uneori nu am reușit să îi acordăm mai mult timp, dar unde în aceste zile, El a poposit cu harul și binecuvântarea Sa.
Iar pentru ca aceste trei zile să fie într-adevăr zile de har și binecuvântare, am putut participa și la Întâlnirea anuală a Armatei Maicii Domnului, aici la Luizi-Călugăra, locul care păstrează mormântul părintelui Iosif Maria Pal OFMConv, co-fondator al Armatei Maicii Domnului, alături de Sfântul Maximilian Maria Kolbe, de părintele român de asemenea co-fondator Anton Maria Glowinski OFMConv. De fapt, întreaga manifestare a început în cânt și rugăciune adresată Maicii Neprihănite de la intrarea în localitatea noastră, în procesiunea organizată de pr. Iulian Misariu, Asistent provincial al Armatei Maicii Domnului, până la grota din fața bisericii unde au fost întâmpinați de pr. paroh Iosif Beșleagă. Au venit credincioși ai Armatei Maicii Domnului de la Hălăucești, București, Buruienești, Brașov, Râșnov, Huși, Nisiporești, Bogdănești, Prăjești, Târgu-Trotuș și Iugani. După rugăciunea de la grota Maicii Domnului, am intrat în biserică și ne-am îndreptat spre mormântul pr. Iosif Maria Pal OFMConv. unde s-a făcut prohodirea solemnă a tuturor fraților răposați. A urmat apoi o prezentare a activităților, proiectelor și misiunii Armatei Maicii Domnului și ritualul Ungerii Bolnavilor, întrucât aniversam și Ziua Mondială a Bolnavului.
La orele 15.00, în amintirea patimii Domnului, am putut medita misterele Căii Sfintei Cruci, prin jertfa sângeroasă și mântuitoare a Domnului nostru Isus Cristos, iar la orele 16.00, prin ora de rugăciune mariană și adorația euharistică, am cinstit-o pe Maica Preasfântă și pe Fiul ei, rămas în mijlocul nostru până la sfârșit în Preasfântul Sacrament. Încununarea acestor trei zile de misiuni populare și a Întâlnirii anuale a Armatei Maicii Domnului s-a concretizat prin celebrarea Sfintei Liturghii prezidată anul acesta de Preasfințitul Aurel Percă, Episcop auxiliar al Diecezei de Iași și prin participarea numeroasă a preoților și a credincioșilor. A fost încă o ocazie, ca prin vocea predicatorului, să-i aducem Maicii Preasfinte, cântul unei inimi curate, ei, care a fost aleasă din veșnicie să fie mama Fiului lui Dumnezeu. După Sfânta Liturghie, a urmat procesiunea cu lumânările aprinse, memorie a aparițiilor sfintei Fecioare de acum 161 de ani de la Lourdes, de data aceasta, fiecare dintre noi am putut fi o altă ipostază a Bernadetei, acea copilă care a primit vizita Sfintei Fecioare, simțind și noi în aceste zile în inimile noastre, bucuria acestei inimi de mamă. (fr. Marius-Cătălin Alistar pentru OFMConv.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1019, Ultimul acces: 2020-05-24 14:08:20

»  Ceremonie de investire a 18 ministranți la Luizi-Călugăra (2018-10-18)

 Închide 

Ceremonie de investire a 18 ministranți la Luizi-Călugăra

[2018-10-18]
Duminică, 14 octombrie 2018, a avut loc în comunitatea din Luizi-Călugăra un moment deosebit: 18 copii, după ce s-au pregătit, au învățat și s-au rugat, au fost instituiți oficial ministranți în cadrul Sfintei Liturghii de la ora 8, prezidată de pr. Ioan Bălan, responsabil al Oficiului pentru Vocații în Dieceza de Iași. Întreaga ceremonie și acest ritual de investire a ministranților a început la intrarea în biserică, unde candidații așteptau emoționați cu hainele de ministranți în mână celebrarea sfântă a Liturghiei și a investirii ministranților.

Aici, părintele celebrant a rostit îndemnul: „Dragi copii, voi ați ales cu toată dăruirea voastră să fiți mai aproape de Cristos, slujind și ajutând preotul la Sfintele Liturghii. Voi v-ați pregătit cu bucurie zile în șir pentru misiunea de slujire la sfântul altar; prin acest angajament voi doriți din toată inima ca această pregătire să continue în inimile voastre, ca într-o zi Isus să vă aleagă și pe voi să fiți ucenici ai Săi. Astăzi doriți ca prin această instituire a voastră ca ministranți să începeți o apropiere mai intimă de Cristos. De aceea, să intrăm în casa Domnului pentru a pecetlui această dorință a voastră!”
A urmat proclamarea lecturilor sfinte cu participarea candidaților la slujirea de ministrant, a Sfintei Evanghelii și apelul candidaților, moment în care fiecare a răspuns „prezent”. În continuare, pr. Ioan le-a adresat câteva întrebări despre importanța și rolul ministrantului, la care toți au răspuns afirmativ pentru această slujire în Biserică. La predică, pr. Ioan le-a amintit copiilor în general și ministranților în particular că ei sunt aleși de el, că au o misiune specială și că Dumnezeu, în marea sa bogăție, așa cum ne-a îndemnat și Sfânta Evanghelie, a încredințat fiecăruia multe daruri.
După predică a continuat ritualul de investire a ministranților cu rugăciunea de binecuvântare a copiilor, a hainelor de ministrant și a crucilor pentru ministranți, îmbrăcarea lor pentru slujirea de ministrant la altarul Domnului. Ministranții au urcat apoi în prezbiteriu, în locurile pregătite special pentru ei. După Liturghie, au primit amintirea special pregătită pentru această zi și o mică atenție „dulce”. Felicitându-i și sperând ca și acest moment să le deschidă inima cât mai multor copii pentru a răspunde afirmativ chemării Domnului de a-l urma într-un chip deosebit pe calea Preoției, mulțumim lui Dumnezeu pentru această zi frumoasă și ne rugăm ca El să îi țină în continuare în harul Său pe cei care astăzi au primit mandatul de ministrant. (pr. Marius-Cătălin Alistar pentru Ercis.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1071, Ultimul acces: 2020-05-24 14:08:20

»  Prima Sfântă Împărtășanie la Luizi-Călugăra (2018-04-09)

 Închide 

Prima Sfântă Împărtășanie la Luizi-Călugăra

[2018-04-09]
Prima Împărtășanie
09.04.2018, Luizi-Călugăra (Catholica) - „Lăsați pe copii să vină la mine!” (Lc 18,16) Sub îndemnul acestor cuvinte ale Mântuitorului, în contextul bucuriei pascale, duminică, 8 aprilie 2018, a avut loc Prima Sfântă Împărtășanie a copiilor comunității noastre din Luizi-Călugăra. Mai mult decât o permisiune, în zilele noastre ne dăm seama că trebuie să îi ducem noi mai aproape pe copii de Isus care îi așteaptă și îi iubește cu o dragoste nemărginită. În Duminica Milostivirii și a Divinei Îndurări, Cristos a dorit să îi primească pe cei 25 de copilași mai aproape de Sine. Iar pentru a rămâne pentru totdeauna alături de El, astăzi s-a dăruit inimilor lor micuțe cu Trupul și Sângele Său.
Alături de părinți și nași, strălucind de lumină și bucurie, au plecat în procesiune din oratoriu spre biserică unde comunitatea îi aștepta pentru a-i însoți în acest moment frumos al vieții lor. Ascultând cuvântul lui Dumnezeu, împreună am putut înțelege că numai Cristos poate sătura foamea noastră de el, numai El se oferă necondiționat inimilor noastre. A urmat profesiunea de credință a copiilor, iar prin lumânarea aprinsă și glasurile lor au întărit ceea ce simțeau în inimile lor. Prezentând darurile la sfântul altar, pâinea și vinul, catehismul și Biblia precum și celelalte elemente, au putut în acest mod să pregătească mai profund misterul ce urma să se întâmple în viața lor. Așa a și fost, pentru că apoi, nerăbdători și foarte entuziaști, fiecare a putut pentru prima dată să se apropie de Taina tainelor primind-o în inima și viața lor.
Celebrarea s-a încheiat cu un cuvânt de mulțumire din partea unui copil și a parohului, iar apoi procesiunea și înmânarea amintirilor fiecărui copil au făcut ca într-adevăr această zi să fie de neuitat. Așa sperăm să rămână pentru toată viața lor, iar Cristos să fie cinstit și primit cât mai des în Taina Sfintei Euharistii. Mulțumind lui Dumnezeu pentru această zi frumoasă, pentru bucuria copiilor care au primit prima Sfântă Împărtășanie, ne rugăm ca în continuare Cristos să fie iubit și primit de cât mai mulți credincioși, iar Prezența Sa Reală în Sfânta Taină să ne facă pe fiecare mai conștienți de misiunea noastră de creștini și mai râvnitori în a-l primi cu vrednicie în inimile noastre. (pr. Marius-Cătălin Alistar pentru Ercis.ro)

Sursa: www.catholica.ro


Contor Accesări: 1355, Ultimul acces: 2020-05-25 12:35:32

»  Aniversarea a 20 de ani de preoție a promoției din 1997 la Luizi-Călugăra (2017-06-22)

 Închide 

Aniversarea a 20 de ani de preoție a promoției din 1997 la Luizi-Călugăra

[2017-06-22]
20 de ani de preoție
22.06.2017, Luizi-Călugăra (Catholica) - Vineri, 16 iunie 2017, în biserica Înălțarea Sfintei Cruci din Luizi-Călugăra, preoții franciscani ai Provinciei „Sfântul Iosif” din România care au fost hirotoniți în anul 1997 au sărbătorit cei 20 de ani de slujire în via Domnului, mulțumind Domnului prin celebrarea sfintelor taine. Ei s-au reunit la Luizi-Călugăra deoarece acesta este locul unde au început acest drum de consacrare, când în anul 1990, imediat după căderea regimului comunist, au făcut aici, în această comunitate, anul de noviciat, citim în materialul de pe OFMConv.ro.
Celebrarea a fost prezidată de pr. Gheorghe Pișta, iar în cuvântul de introducere, parohul comunității, pr. Iosif Beșleagă, le-a mulțumit preoților sărbătoriți pentru alegerea acestei locații și s-a arătat încântat de această inițiativă deosebită. Cuvântul de învățătură a fost rostit de pr. Iulian Misariu, evidențiind darul Domnului prin Sfânta Preoție încredințată, precum și misiunea de a vesti Evanghelia prin cuvânt și exemplu. La sfârșitul Sfintei Liturghii, pr. Ștefan Acatrinei a mulțumit în numele tuturor preoților prezenți, pr. Iosif Bisoc, pr. Anton Acatrinei, pr. Mihai Gal, pr. Sorin-Adrian Giurgi, pr. Sebastian Diac, pr. Liviu Brudaru, pr. Eusebiu Pișta, dar și al celor care din diferite motive nu au putut participa la această sărbătoare.
A menționat, de asemenea, faptul că această serie de preoți consacrați în anul 1997 este una împânzită în toate colțurile pământului, de la Japonia, America și până în Italia și multe alte țări europene. A amintit de asemenea că doi dintre ei s-au întors în casa Tatălui ceresc, pr. Petru Cervencu și pr. Marcel Ianuș, pentru care au oferit rugăciuni. Cu recunoștința adresată tuturor credincioșilor din comunitate, care, atunci când s-au aflat aici pentru anul de noviciat, i-au susținut cu cele materiale și spirituale, cu mulțumirea pentru tot darul Domnului, întreaga celebrare s-a încheiat cu binecuvântarea solemnă, iar agapa fraternă a întregit acest moment de comuniune și sărbătoare.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1689, Ultimul acces: 2020-05-24 14:08:20

»  Administrarea Mirului în parohia „Înălțarea Sfintei Cruci” din Luizi-Călugăra (2017-06-11)

 Închide 

Administrarea Mirului în parohia „Înălțarea Sfintei Cruci” din Luizi-Călugăra

[2017-06-11]
Administrarea Mirului
10.06.2017, Luizi-Călugăra (Catholica) - Sâmbătă, 10 iunie 2017, sub impulsul solemnității Coborârii Duhului Sfânt – Rusaliile, solemnitate celebrată de curând în întreaga Biserică, și a revărsării lui, sub forma limbilor de foc, asupra apostolilor aflați în Cenacol împreună cu Maica Preasfântă, în parohia „Înălțarea Sfintei Cruci” din Luizi-Călugăra s-a simțit din plin acest suflu vital al Duhului Sfânt. Acest lucru a fost încurajat de cei 153 de copii și tineri care l-au primit în viața lor pe Duhul Sfânt prin celebrarea Sacramentului Mirului.
După multe și dificile pregătiri, îmbrăcați așa cum frumos se păstrează în comunitatea noastră costumele populare, iată că a sosit și ziua mult așteptată. Așa am putut împreună cu numeroși preoți veniți la ceas de sărbătoare să îl întâmpinăm pe Episcopul Auxiliar al Diecezei de Iași, E.S. Aurel Percă, iar îndemnul a fost unul sugestiv: „Excelența Voastră! Întreaga comunitate, cât și noi copiii și tinerii care așteptăm să primim Sacramentul Sfântului Mir, vă spunem din inimă: Bine ați venit în mijlocul nostru! Vă întâmpinăm cu pâinea și sarea, semne ale ospitalității noastre și vă rugăm să fiți alături de noi dăruindu-ni-l pe Duhul Sfânt cu darurile sale”!
Întreaga comunitate aflată în straie de sărbătoare, biserica frumos pregătită, copiii nerăbdători, toate au fost ingredientele unei celebrări deosebite. Așa s-a și întâmplat cu Sfânta Liturghie celebrată de PS Aurel Percă și cu îndemnul din partea parohului de bun venit adresat Preasfințitului precum și prin câteva catrene din partea copiilor pentru urarea de bun venit. După acest moment, parohul comunității, pr. Iosif Beșleagă, a confirmat în fața Episcopului pregătirea copiilor urmând apoi mărturisirea credinței și lepădarea de satana, moment în care, cu lumânarea aprinsă și cu tonul grav al vocii, fiecare a putut să își reînnoiască, astfel, făgăduințele de la Botez.
Într-un climat de tăcere și emoție, fiecare copil a putut primi pecetea darului Duhului Sfânt și ungerea cu Sfânta Crismă. La acest moment special din viața lor le-au stat aproape nașii care i-au însoțit și care de acum își iau obligația ca prin cuvânt și exemplu să le fie pildă fiilor spirituali. Întreaga celebrare a continuat sub acest impuls de sărbătoare, iar la sfârșit, în numele tuturor celor care au primit sacramentul Mirului, în numele părinților și nașilor și a întregii comunității, pr. paroh Iosif Beșleagă a mulțumit E.S. Aurel Percă pentru bucuria pe care a făcut-o comunității noastre prin Duhul Sfânt, pe care l-a invocat asupra copiilor. (fr. Marius-Cătălin Alistar pentru OFMConv.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1561, Ultimul acces: 2020-05-24 14:08:20


Nr. vizualizări:5253
Data ultimei vizualizări:2020-05-24 14:08:20
Data actualizare:2018-01-16 14:58:20
Data încărcării:2005-08-31 12:26:50
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1
Fotografi:Bogdan Apostoaia: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2014-06-20
Contor: 86

Vedere de ansamblu
Foto: Bogdan Apostoaia