Nicolae Balcescu :: Biserica Catolica - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Catolică
Nicolae Bălcescu
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Romano-catolic
Localitate:Nicolae Bălcescu
Comună:Nicolae Bălcescu
Județ:Bacău
Adresa:strada Bisericii nr. 440
Cod poștal:607355
Telefon :0234... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @gmail.com
Adresa web Biserica:www.parohianicolaebalcescu.ro
Adrese utile:www.ercis.ro, www.csjBacau.ro, www.prefecturaBacau.ro
Preot:Cojocaru Gheorghe, Focioroș Liviu-Marian
Hram:Preasfânta Inimă a lui Isus
Stil arhitectonic:Modern
Detalii:Prima biserică s-a ridicat din paiantă în anul 1924, fiind folosită până în anul 1974. Actuala biserică s-a construit în anul 1978, având hramul “Preasfânta Inimă a lui Isus”.
Știri despre biserică:

»  Funeraliile părintelui Mihai Budău sr. (2018-10-10)

 Închide 

Funeraliile părintelui Mihai Budău sr.

[2018-10-10]
funeralii
Pr. Mihai Budău senior a fost condus pe ultimul drum luni, 8 octombrie 2018. Liturghia cu requiem a fost prezidată de PS Petru Gherghel, coleg al părintelui răposat. Au participat PS Aurel Percă, peste 100 de preoți și numeroși credincioși din comunitatea de origine și din cele păstorite de părintele defunct.

Sicriul cu trupul neînsuflețit al pr. Mihai Budău a fost expus încă de duminică în biserica parohială din Nicolae Bălcescu, pentru ca aceia care l-au cunoscut și îndrăgit de-a lungul vieții să aibă posibilitatea de a rosti o rugăciunea și de a înălța un gând de recunoștință pentru cel care a fost slujitorul altarului mai bine de 53 de ani. Liturghia a început cu procesiunea din casa parohială la ora 11.00. În cuvântul de salut, PS Petru Gherghel a mărturisit că toți cei prezenți sunt adunați pentru a celebra cu pr. Mihai Budău ultima sa Liturghie pe acest pământ.
În predica sa, pr. Ieronim Budulai a exprimat realitatea duală a morții: una tristă și una plină de speranță. Aceasta este ilustrată în Italia prin prezența a doi îngeri la intrarea în unele cimitire: unul cu fața tristă și cu făclia stinsă, iar celălalt cu față plină de speranță și făclia arzând. El a subliniat c㠄pentru noi, preoții, moartea trebuie să aibă o față plină de speranță”, să fie privită ca o soră a noastră. În viața părintelui Mihai s-au verificat cuvintele din cartea lui Iob: „O luptă este viața omului pe pământ” (Iob 7,1). La numai un an de viață își pierde tatăl care moare în război și este nevoită să trăiască o copilărie în lipsuri. Sfințit preot, nu i se dă voie să celebreze prima Sfântă Liturghie decât târziu. Spre sfârșitul vieții, o boală cumplită l-a țintuit la pat. În aceste condiții, părintele a dat dovadă de seninătate și încredere în slujirea sa.
Moartea trebuie să fie motiv de bucurie pentru toți, mai ales pentru un preot, deoarece aceasta deschide perspectiva nemuririi și actualizează răsplata veșniciei. Pe ton exortativ a încheiat părintele predicator, îndemnând pe cei prezenți să primească pe cât posibil zilnic pâinea vieții pentru a se învrednici de fericirea veșniciei, de visio beatifica pe care ne-o promite credința noastră. La sfârșitul Sfintei Liturghii, un reprezentant al parohiei „Sfântul Iosif” din Piatra Neamț a ținut un discurs omagial, exprimând în numele comunității mulțumirea pentru tot ceea ce pr. Mihai Budău a făcut în cei 20 de ani de păstorire (1996-2006). A menționat numărul celor care a fost botezați, căsătoriți sau purtați pe ultimul drum de către cel care le-a fost atâta timp paroh și a evidențiat evlavia pe care acesta a avut-o față de Fecioara Maria, pe care o numea adesea „Măicuța”, exprimându-și la final convingerea că, deși pr. Mihai nu mai este fizic prezent, roadele înfăptuite rămân și vorbesc în numele lui.
Un mesaj de mulțumire și de rămas bun a exprimat pr. prof. Wilhelm Dancă din partea IPS Ioan Robu, Arhiepiscop și Mitropolit de București, pentru misiunile și predicile pe care pr. Mihai Budău le-a ținut pe teritoriul Arhidiecezei de-a lungul timpului, calificându-l drept „preot de companie”, în sensul etimologic al cuvântului, com-panis, adică cei care împart pâinea împreună. Părintele a știut să împarte seninătate, să aibă fața zâmbitoare. Mai ales a știut să împartă pâinea euharistică. În încheiere PS Petru Gherghel a transmis un gând de prețuire pentru activitatea și viața sacerdotală a pr. Mihai Budău, făcând referire la testamentul acestuia: „Când am citit testamentul, m-a impresionat începutul: «Lucruri mari mi-a făcut cel atotputernic» (Lc 1,49). Părintele a avut un fundament profund pentru a spune așa ceva. Ne gândim la darul vieții, darul preoției, darul de a asculta spovezi. El a scris aceste cuvinte pentru dragul lui tată, pentru draga lui mamă”. Știind că părintele a trăit fără a putea spune vreodată cuiva, în sens vocativ „tată”, PS Petru Gherghel a afirmat exclamativ: „Fericit omul care are o mamă bună!” Părintele a dat în acest fel o lecție de viață, aceea de a nu uita de părinții noștri. Pentru tot ce a făcut, Dumnezeu să binevoiască a-l răsplăti cu bucuria veșnică!
După încheierea Sfintei Liturghii, în timp ce sicriul era purtat spre mașină, credincioșii, ca ultim semn de rămas bun, au aplaudat îndelung. Corul a intonat cântecul „Cerul e dorul meu”. Coroanele așezate împrejurul catafalcului au fost luate și purtate de femei îmbrăcate în costum național spre cimitir, spre locul unde trupul neînsuflețit al părintelui așteaptă clipa solemnă a învierii morților. Mormântul părintelui se află în cimitirul vechi, în apropiere de mormintele a alți doi preoți, Albert Weber și Anton Budău. Requiescat in pace! (pr. Cristian Diac pentru Ercis.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1043, Ultimul acces: 2020-05-25 20:38:38

»  A trecut la Domnul pr. Mihai Budău senior (2018-10-04)

 Închide 

A trecut la Domnul pr. Mihai Budău senior

[2018-10-04]
pr. Mihai Budău
Pr. Mihai Budău, 78 de ani, fost paroh de Focșani, a trecut la cele veșnice în dimineața zilei de 4 octombrie 2018 (ora 6.30), în Centrul de Spiritualitate de la Bârnova. În ziua precedentă a celebrat Liturghia, iar înainte de moarte a fost întărit cu taina Sfântului Maslu.

S-a născut la 6 septembrie 1940 la Nicolae Bălcescu, Bacău, din părinții Andrieș și Cătălina. Tatăl a murit pe front în al doilea război mondial. A absolvit Școala Generală, ciclu primar la Nicolae Bălcescu în anul 1952, apoi ciclu al II-lea – trei clase – la Valea Mare în anul 1955, Școala de Cantori în anul 1959 la Iași (primul an l-a terminat la Alba-Iulia) și Institutul Teologic „Sfântul Iosif” din Iași în anul 1965. A fost sfințit preot la 29 iunie 1965 la Alba-Iulia de către ep. Marton Aron. A activat ca vicar la Săbăoani (1 august 1966 – 1 noiembrie 1970), Tămășeni (1 noiembrie 1970 – 1 decembrie 1972), Cleja (1 decembrie 1972 – 1 decembrie 1973), administrator parohial la Cleja (1 decembrie 1973 – 1 mai 1975), paroh la Bălușești (1 mai 1975 – 1 februarie 1979), Lespezi (1 februarie 1979 – 1 aprilie 1981), vicar la Iași (1 aprilie 1981 – 1 noiembrie 1982), paroh la Adjudeni (1 noiembrie 1982 – 1 noiembrie 1986), Piatra Neamț (1 noiembrie 1986 – 31 august 2006), decan de Piatra (1 septembrie 1996 – 31 august 2006) paroh la Focșani și decan de Vrancea (1 septembrie 2006 – 31 august 2017). Pensionar de la 1 noiembrie 2010, după ce și-a încheiat mandatul la Focșani, a activat ca preot pensionar la Bacău (septembrie 2017 – mai 2018) și la Centrul de Spiritualitate de la Bârnova (mai-octombrie 2018).
Pr. Petru Mareș, în lucrarea „Să mulțumim Domnului Dumnezeului nostru. 40 de ani, 1965-2005”, notează despre pr. Mihai Budău: „Familia săracă, dar profund creștină a lui Andrieș și a Cătălinei este încercată încă de la început: Andrieș moare în cel de-al doilea război mondial, mama rămânând cu unicul copil, Mihai, pe care îl va crește cu grijă și îl va însoți toată viața ei”. După sfințire „are parte de încercarea de care au avut parte toți colegii: este oprit de inspectoratul regimului de atunci de a celebra prima sfântă Liturghie și așteptând mai bine de un an până la prima numire” (p. 7). Conform aceleași surse, la Bălușești a coordonat construirea unei noi biserici, iar la Adjudeni a terminat lucrările la biserica începută de pr. Dumitru Adămuț, adăugând casa parohială actuală, ca paroh de Piatra Neamț a început construirea bisericii din cartierul Dărmănești, a renovat biserica și casa parohială; a ținut numeroase exerciții spirituale și misiuni populare.
Părintele consideră în testamentul său că lucruri mari a înfăptuit pentru el Cel Atotputernic (cf. Lc 1,49), îi roagă pe preoți să nu îl uite în rugăciunile lor, iar pe toți credincioșii pe care i-a păstorit declară că i-a iubit cu cea mai arzătoare iubire și i-a purtat mereu în inimă. „Dacă am scandalizat pe cineva sau nedreptățit, îl rog să mă ierte”. Sicriul cu trupul neînsuflețit al părintelui Mihai Budău va fi depus duminică, 7 octombrie, în biserica parohială din satul natal începând cu ora 16,00. Înmormântarea va avea loc la Nicolae Bălcescu, luni, 8 octombrie 2018, începând cu ora 10.30. Să se odihnească în pace! (pr. Cornel Cadar pentru Ercis.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1037, Ultimul acces: 2020-05-25 20:38:38


Nr. vizualizări:5166
Data ultimei vizualizări:2020-05-25 20:38:38
Data actualizare:2018-01-18 10:59:08
Data încărcării:2005-08-31 12:26:50
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:0