Jorasti :: Biserica Sf. Imparati - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Împărați
Jorăști
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Jorăști
Comună:Jorăști
Județ:Galați
Cod poștal:807175
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.edj.ro, www.primariaJorasti.ro, www.cjGalati.ro, gl.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Ionel Rantia
Hram:Sf. Împ. Constantin și Elena
Detalii:Prima biserică din Jorăști a fost zidită de un oarecare Nastea, în prima jumătate a secolului al XVIII-lea (după știri vechi, înainte de 1740) . Din tradiția locală se știe că această biserică a fost profanată de tătari, care au ucis în ea pe călugărul Iosif și apoi i-au dat foc. După acest moment dramatic, biserica – după spusa bătrânilor – nu s-a mai sfințit, fie că locuitorii se temeau de o nouă profanare și ruinare, fie că nu s-au putut realiza condițiile pentru sfințirea bisericii. Simțindu-se totuși nevoia de biserică în această zonă, pentru ca noul sfânt locaș să fie ferit de năvălitori, acesta s-a construit din nou, pe la finele secolului al XVIII-lea (istoricii propun cca 1770) , de data aceasta la un loc mai ferit, în partea dreaptă a pârâului Covurluiului. Despre această biserică se știu mai multe: avea hramul , , Sfinții Împărați Constantin și Elena” și era făcută din lemn și vălătuci în paiante, avea clopot, avea catapeteasm㠄de mușama” și era nepardosită, iar acoperișul era din scânduri. Într-o primă etapă au slujit la această biserică ieromonahi (ceea ce ne duce cu gândul că, inițial ea ar fi avut statut de schit sau mănăstioară) , iar mai apoi și preoți de mir.
La începutul secolului al XIX-lea, această biserica se risipește tot mai mult, de aceea s-a simțit nevoia altei biserici, care s-a și făcut, prin stăruința lui Vasile Cernat. Pe la 1840, pe când se ruinase biserica , , Sfinții Împărați” de pe vale, a început a se înălța o altă biserică, având același hram, însă sus, pe colină. Biserica , , din vale” încetează a mai funcționa pe la 1840. La construcția noii biserici , , Sfinții Împărați“ de pe deal au contribuit toți credincioșii, merituoasă fiind strădania preotului Costea Strat. Locașul a fost sfințit la 1 noiembrie 1841.
Alte informații:Parohia Jorăști I.
Nr. vizualizări:3632
Data ultimei vizualizări:2024-09-16 15:43:40
Data ultimei actualizări:2023-01-06 14:25:58
Data încărcării pe sit:2006-06-06 02:35:13
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2023-01-06
Contor: 4

Vedere de ansamblu
Foto: Google Street View