Cacica :: Biserica Catolica - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
0

Biserici

Biserica Catolică
Cacica
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Romano-catolic
Localitate:Cacica
Comună:Cacica
Județ:Suceava
Cod poștal:727095
Telefon :0230... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @yahoo.it
Adrese utile:www.ERCIS.ro, www.comuna-Cacica.ro, www.cjSuceava.ro, www.prefecturaSuceava.ro
Preot:Bulai Romuald, Manole Șerban-Ioan, Abalintoaiei Lucian
Hram:Adormirea Maicii Domnului
Stil arhitectonic:Neogotic
Detalii:Prima biserică s-a zidit în anul 1810. În anul 1903 au început lucrările de construcție ale bisericii actuale, din piatră cioplită și cărămidă, după planurile arhitectului polonez Talowski. Această biserică, în stil gotic, a fost ridicată în jurul vechii biserici care a continuat să fie funcțională până la terminarea lucrărilor, în anul 1905. S-a amenajat de asemenea și o grotă imitând-o pe cea de la Lourdes, precum și o capelă, cu hramul “Sfânta Varvara”, patroana minerilor, în interiorul salinei. La Cacica a fost adusă, de către preotul Iacob Bogdanowicz, de la o biserică din Stanislawow icoana “Madona Neagră”, o copie după icoana miraculoasă de la Cestohowa, fiind încastrată în altarul principal al actualei biserici gotice, devenind în timp vestita icoană făcătoare de minuni de la Cacica, motiv de pelerinaj pentru credincioșii catolici.
Alte informații:Cacica este situata in partea central-estica a județului Suceava, la 18 km nord de Gura Humorului. Biserica catolica de aici a fost construita pentru a deservi spiritual comunitatea de mineri adusa aici la sfarșitul secolului al XVII-lea de catre autoritațile austriece (Bucovina a aparținut Imperiului Habsburgic in perioada 1775-1918) in vederea exploatarii zacamantului de sare. Urmașii acestor mineri, preponderent polonezi de confesiune catolica, formeaza și azi o comunitate inchegata in zona Cacica. Prima biserica (capela) , inchinata Sfintei Varvara, ocrotitoarea minerilor, a fost amenajata la Cacica in anul 1806 in subteran, la 21 m adancime, in locul primei camere de sare exploatate (vechea salina se poate vizita) . In 1810 s-a construit o biserica de lemn in care a fost adusa din principala zona de proveniența a minerilor polonezi o icoana a Maicii Domnului cu Pruncul, replica a vestitei Madone Negre de la Czestochowa (Silezia) , inca de atunci venerata ca icoana miraculoasa (facatoare de minuni) . In ciuda faptului ca biserica de lemn era neincapatoare și se degrada rapid, noua biserica din piatra și caramida a fost contruita tarziu, fiind sfințita neterminata, in 1904. Biserica are hramul principal ”Adormirea Maicii Domnului” (14-15 august) zi in care aici se desfașoara cel mai important pelerinaj catolic din Moldova. Biserica, realizata in stil neogotic, este superb amenajata și decorata. Pe altarul principal se gasește icoana miraculoasa amintita. Lateral sunt alte doua altare mai mici, ale Preasfintei Fecioare Maria și ale Sfantului Iosif. In spatele bisericii a fost amenajata o grota care reproduce aratarea miraculoasa a Maicii Domnului de la Lourdes (Franța, 1858) . Grota, construita in 1908, a fost extinsa in 1936 cu o galerie pentru adapostirea pelerinilor. In anul 1996, Sanctuarul Marian de la Cacica a fost declarat sanctuar diacezan, in 1997 ”Sanctuar național”, iar in anul 2010 Papa Ioan Paul al II-lea il ridica la rangul de Basilica Minor.
Filiale: Ilișești, Păltinoasa, Pârteștii de Jos, Pârteștii de Sus, Vârful Dealului
Informații conexe:YOUTUBE.COM: Biserica romano-catolică - CACICA - The Roman Catholic Church (Bucovina, Romania) (Video)
Știri despre biserică:

»  Sărbătoarea credinței de la Cacica (2019-08-16)

 Închide 

Sărbătoarea credinței de la Cacica

[2019-08-16]
Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului a prilejuit prezența a mii de pelerini din țară și din străinătate la Sanctuarul de la Cacica, în zilele de 14 și 15 august 2019. Aceștia au răspuns îndemnului adresat de PS Iosif Păuleț: „Rugați-vă pentru întreaga sfântă Biserică, pentru Sfântul Părinte Papa Francisc; rugați-vă în mod special pentru Dieceza noastră de Iași ca să înflorească, spre slava lui Dumnezeu și spre mântuirea noastră a tuturor”. Noul Episcop al Diecezei de Iași a participat pentru prima dată în calitate de păstor al comunității catolice din Moldova, împreună cu ÎPS Miguel Maury Buendía, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova, cu PS Aurel Percă, Episcop auxiliar de Iași, PS Petru Gherghel, Episcop emerit de Iași, și PS János Székely, Episcop de Szobathelyi, Ungaria. Predicile din cadrul celebrărilor au fost ținute de pr. Virgil Blaj OFMConv, profesor de filozofie la Institutul Teologic Franciscan din Roman. Cântările au fost intonate de corurile reunite din Bucovina, sub îndrumarea prof. Neli Tîrnovan și însoțite la orgă de Anton Babiaș.

Programul a fost deschis miercuri, 14 august, de celebrarea penitențială, care a avut menirea de a-i ajuta pe pelerini să redescopere milostivirea lui Dumnezeu și să trăiască pelerinajul cu inima împăcată. Un moment deosebit a fost Sfânta Liturghie de deschidere a pelerinajului, de la ora 12.00, deoarece a fost prezidată de PS Iosif Păuleț, pentru prima dată ca Episcop de Iași, care i-a îndemnat călduros pe pelerini să o cinstească pe Sfânta Fecioară Maria și să implore mijlocirea ei puternică. În jurul orei 12.30, mai mulți tineri și persoane consacrate au pornit spre Sanctuarul Maicii Domnului în tradiționalul Pelerinaj al Tinerilor la Cacica. Au parcurs distanța de aproximativ 5 km, recitând rugăciunea Rozariului și înălțând cântări de preamărire, fiind animați de pr. Felix Roca, responsabil al Oficiului pentru Pastorația Tineretului, precum și de alți preoți. Ajunși la Sanctuar, au fost întâmpinați de PS Iosif și pr. Anton Mărăndescu OFMConv, rectorul Sanctuarului din Cacica. Episcopul i-a felicitat pe tineri pentru curajul de a fi înfruntat soarele dogoritor pentru a oferi o mărturie de credință și le-a oferit binecuvântarea.
După-amiază, pelerinii au avut ocazia să mediteze pătimirea lui Isus Cristos prin meditarea Căii Sfintei Cruci, conduse de părintele Cristian Blăjuț OFMConv. Tineri voluntari și persoane consacrate au purtat crucea în jurul bisericii, însoțiți fiind de sute de pelerini care au dorit să parcurgă același drum în semn de penitență. A urmat Adorația euharistică, condusă de părintele Anton Damian, care i-a ajutat pe pelerini să se interiorizeze și să îl preamărească pe Cristos din Preasfântul Sacrament. La ora 18.00, a fost celebrată Sfânta Liturghie animată de tineri, seminariști și persoane consacrate. Celebrarea a fost prezidată de ÎPS Miguel Maury Buendía, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova, împreună cu PS Iosif Păuleț și zeci de preoți pelerini prezenți la Cacica. La predică, Excelența Sa Mons. Miguel Maury Buendía și-a exprimat bucuria de a celebra sfânta Euharistie alături de toți cei prezenți, purtând salutul Papei. Îndemnul său a fost puternic: „Amintiți-vă că purtați în inimile voastre legea lui Dumnezeu. Amintiți-vă că Maria ne încurajează întotdeauna să ne întoarcem la legământul cu Domnul, încălcat de infidelitate sau păcat. Este ușor pentru noi să ajungem la Dumnezeu prin Maria.”
În ciuda vântului destul de puternic, privegherea mariană de la ora 22.00 a ținut aprinsă în inimile pelerinilor dorința de rugăciune. Celebrarea a fost prezidată de PS Iosif Păuleț, însoțit de ÎPS Miguel Maury Buendía, PS Aurel Percă și PS Petru Gherghel. Lumânările aprinse, cântările în cinstea Sfintei Fecioare Maria, recitarea Rozariului și procesiunea au învăluit Sanctuarul de strălucire.
Ziua de 15 august a fost deschisă de Sfânta Liturghie de la ora 6.00. Ploaia măruntă și ora matinală nu i-au împiedicat pe credincioși să îi aducă cinstire Sfintei Fecioare Maria. Credincioșii greco-catolici au avut ocazia de a participa la Sfânta Liturghie în ritul bizantin, iar pelerinii de limbă maghiară, polonă și germană au participat la celebrările euharistice în limba proprie. Sfânta Liturghie solemnă a hramului a fost prezidată de ÎPS Miguel Maury Buendía, cu participarea celorlalți Episcopi, a zecilor de preoți și miilor de credincioși sosiți în pelerinaj la Cacica. Părintele predicator i-a ajutat pe pelerini să înțeleagă semnificația sărbătorii și să imite modelul Sfintei Fecioare Maria. Spre finalul celebrării, icoana Maicii Domnului de la Cacica a fost purtată în procesiune în jurul Sanctuarului, ocazie cu care au fost binecuvântate obiectele religioase și florile purtate de pelerini. Părintele Anton Mărăndescu OFMConv, rectorul Sanctuarului, a mulțumit tuturor persoanelor care s-au implicat în buna reușită a sărbătorii și a făcut un apel adresat mai ales autorităților civile de a sprijini refacerea turnului bisericii.
Întreaga organizare a pelerinajului a fost susținută de efortul a o sută de voluntari din întreaga Dieceză de Iași, coordonați de Oficiul pentru Pastorația Tineretului, care i-au slujit pe pelerini cu entuziasm și devotament. Toți cei prezenți la această sărbătoare deosebită au avut ocazia de a crește în credință și de a învăța încă o dată de la Sfânta Fecioară Maria să îi spună Da lui Dumnezeu în orice situație din viața lor. (Raluca Cocuț pentru Ercis.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 886, Ultimul acces: 2020-02-21 10:59:55

»  A șaptea ediție a pelerinajului absolvenților de liceu la Cacica (2018-10-25)

 Închide 

A șaptea ediție a pelerinajului absolvenților de liceu la Cacica

[2018-10-25]
pelerinaj la Cacica
Cea de a șaptea ediție a pelerinajului absolvenților de liceu la Cacica a avut loc sâmbătă, 20 octombrie 2018. Aproximativ 220 de elevi de clasa a XII-a, însoțiți de profesorii de religie și preoții din parohii, s-au rugat Domnului în fața icoanei Maicii Domnului pentru o bună reușită la examenul de Bacalaureat și pentru conturarea cu înțelepciune a unui proiect de viitor. Elevii s-au bucurat de prezența în mijlocul lor a PS Aurel Percă, Episcop auxiliar de Iași, aflăm din relatarea de pe Ercis.ro. Veniți de pe întinsul întregii Dieceze de Iași, elevii au pornit pe jos spre sanctuar de la intrarea în Cacica. De aici, în frunte cu pr. Petru-Sebastian Tamaș, inspector școlar diecezan, elevii s-au rugat Sfântul Rozariu și au cântat până la intrarea în sanctuar.

Acolo i-a așteptat pr. paroh Anton Mărăndescu, care le-a urat bun venit și le-a făcut o scurtă prezentare a sanctuarului, introducându-i astfel în atmosfera de rugăciune. Reflecția zilei a fost prezentată de pr. Iosif Antili, profesor la Institutul Teologic din Iași. El le-a oferit patru coordonate de care să țină cont în construirea un proiect de viață: cultivarea unor relații sănătoase cu aproapele, alegerea stării de viață, alegerea profesiei și relația cu Dumnezeu. Părintele a încheiat invitându-i să consulte întotdeauna „cerul” atunci când se află în fața unor decizii importante, pentru că niciodată Dumnezeu nu dezamăgește. Între timp, ceilalți preoți au stat la dispoziția elevilor, ascultând Spovezi.
Liturghia ce a urmat a fost prezidată de PS Aurel Percă. În cuvântul de la predică, Preasfințitul a oferit-o ca model în fața deciziilor și a examenelor importante pe Maica Domnului. Ea nu și-a pierdut capul, ci a slujit cu fidelitate, a fost generoasă și aplecată mereu spre nevoile altora. Ea știe ce înseamnă suferința, stresul, neliniștea, prin urmare îi înțelege pe tineri ca nimeni altcineva și le stă alături. La sfârșitul Sfintei Liturghii, pr. Petru-Sebastian Tamaș a adresat un cuvânt de mulțumire, invitându-i să-îl aplaude mai întâi pe Dumnezeu pentru toate lucrările minunate pe care le-a făcut în viața lor.
După-amiază a urmat un moment de adorație. Într-o atmosferă de meditație, pr. Bejan Irimia de la Onești i-a ajutat pe participanți să se așeze în fața lui Dumnezeu și să îi prezinte viața lor așa cum este ea, cu oamenii care le-au călăuzit gândurile, pașii și mâinile până în acest moment. Tinerii s-au întors acasă încurajați de mesajul final al pr. Tamaș: „Indiferent de rezultatul de la Bacalaureat și de drumul pe care veți porni în toamna următoare, dacă veți rămâne de partea lui Dumnezeu veți avea totul”.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 3053, Ultimul acces: 2020-02-21 10:59:55

»  Mii de participanți la pelerinajul la Cacica (2018-08-17)

 Închide 

Mii de participanți la pelerinajul la Cacica

[2018-08-17]
La Cacica
Mii de pelerini au fost prezenți și anul acesta la Sanctuarul național marian de la Cacica, jud. Suceava, în zilele de 14 și 15 august 2018, cu ocazia sărbătorii Adormirea Maicii Domnului. Printre pelerini au fost prezenți IPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de București, care și-a serbat jubileul de aur (50 de ani) al slujirii preoțești la Sanctuarul de la Cacica, PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă, PS János Székely, Episcop de Szobathelyi (HU), dar și Mons. Ionuț-Paul Strejac și Mons. Mihăiță Blaj, care lucrează în diplomația Sfântului Scaun. În afara pelerinilor din România, au fost prezenți credincioși din Republica Moldova, Polonia, Germania, Ungaria, Austria, Italia. Predicile de la Liturghiile principale au fost ținute de pr. Irinel-Iosif Iosub, paroh la PAROHIA „Sfântul Mihail” din Săbăoani și decan al Decanatului de Roman. Cântarea a fost susținută de corurile reunite din Bucovina (din Suceava, din Rădăuți, din Siret și din Cacica), cor dirijat de prof. Neli Tîrnovan și susținut la orgă de Anton Babiaș.

Coordonați de pr. Felix Roca, responsabil al Oficiului pentru Pastorația Tineretului, sute de tineri au mers în pelerinaj pe jos marți, 14 august, spre Sanctuarul marian din Cacica, pe o distanță de aproximativ 5 km, recitând sfântul Rozariu și intonând cântece mariane. La acest pelerinaj tinerii au fost însoțiți și de IPS Ioan Robu, PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă. Încă înainte de ora 12.00 mai mulți tineri erau deja la locul de unde urma să înceapă procesiunea. Pelerinajul anual la Sanctuarul marian de la Cacica (14-15 august), cu hramul „Adormirea Maicii Domnlui”, a fost deschis printr-o Sfântă Liturghie solemnă, celebrată de pr. Adrian-Sorin Giurgi OFMConv, vicar provincial al Fraților Minori Conventuali din România, la ora 12.00, marți, 14 august, pe esplanada Sanctuarului marian din localitate. La celebrare au participat mai mulți preoți, persoane consacrate și pelerini din țară și din străinătate.
Începând cu ora 16.00, s-a celebrat Calea Crucii și o oră de Adorație Euharistică conduse de pr. Cristian Blăjuț OFMConv. Calea crucii a fost organizată de voluntari, aceștia ducând crucea și lumânările în jurul bisericii, cântarea dispunând la meditație și o privire asupra vieții interioare. Timp de aproximativ o oră, miile de pelerini au parcurs cu evlavie drumul spre Golgota al lui Isus. A urmat, începând cu ora 17.00, o oră de Adorație, condusă de pr. Anton Damian, timp în care cu evlavie credincioșii au îngenuncheat în fața Preasfântului Sacrament, meditând, rugându-se și cântând. La final pr. Anton a împărțit binecuvântarea cu Preasfântul Sacrament. Tinerii, seminariștii și persoanele consacrate prezenți la Cacica au participat la Liturghia dedicată lor, marți, 14 august, începând cu ora 18.00. Celebrarea a fost prezidată de PS Aurel Percă, fiind însoțit la altar de aproximativ 50 de preoți. La ora 18.00 soborul de preoți a pornit spre altar printre miile de pelerini prezenți pe esplanada din fața Sanctuarului.
Copiii, tinerii, persoanele consacrate și adulții prezenți la Cacica marți, 14 august, au participat la privegherea mariană care a început la ora 22.00 și a fost condusă de PS Ioan Robu. La acest moment de rugăciune au fost prezenți și PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă. Cu lumânări în mâini și cu inimile înălțate spre cer, pelerinii s-au strâns în jurul sanctuarului de la Cacica pentru a se ruga împreună Maicii Domnului. Un moment emoționant a fost atunci când toți cei prezenți s-au rugat împreună Rozariul în timp ce mergeau în procesiune în jurul bisericii. Impresionantă era imaginea care se forma când credincioșii cântau „Ave Maria” și ridicau lumânările spre cer, ca un semn al înălțării rugăciunilor credincioșilor spre cer. Aproape de miezul nopții pelerinii au primit binecuvântarea finală din partea IPS Ioan Robu și fiecare s-a retras apoi spre locurile de odihnă pentru a se pregăti pentru ziua următoare, unii dormind chiar sub cerul înstelat.
În ziua de hram, miercuri, 15 august, au avut loc, la ora 6.00, Sfânta Liturghie în limba română, iar la ora 7.30 Sfânta Liturghie greco-catolică. Liturghia în limba maghiară a fost celebrată la ora 8.30, de către PS János Székely, Episcop de Szobathelyi, Ungaria, iar Liturghiile în limba polonă și în limba germană, la ora 9.15. În centrul sărbătorii Adormirea Maicii Domnului a stat Liturghia de hram celebrată la ora 11.00, de IPS Ioan Robu, care a avut un mesaj special adresat pelerinilor. La Liturghie au concelebrat și ceilalți Episcopi și peste 80 de preoți din țară și din străinătate. La final icoana a fost purtată în procesiune în jurul bisericii și au fost binecuvântate florile și obiectele religioase aduse de pelerini. Episcopii și preoții au pornit în procesiune de la casa parohială spre altarul pregătit în fața sanctuarului. Printre miile de pelerini și în cântarea solemnă a corului soborul preoților a ajuns la altar.
Spre finalul celebrării, PS Petru a făcut rugăciunea de binecuvântare a plantelor și lucrurilor aduse de pelerini, iar IPS Ioan a mers în jurul Sanctuarului pentru a stropi cu apă sfințită obiectele pelerinilor. Înainte de binecuvântarea finală împărțită de ÎPS Ioan Robu, PS Gherghel le-a mulțumit tuturor preoților și pelerinilor că nu au uitat-o pe Maria și c㠄fiii și fiicele mamei noastre cerești s-au adunat la Cacica”, iar pr. Anton Mărăndescu OFMConv, rector al Sanctuarului din Cacica, a mulțumit tuturor celor care s-au implicat pentru ca această sărbătoare să fie atât de frumoasă. Peste 80 de voluntari au făcut posibilă buna desfășurare a pelerinajului. Pe toată perioada pelerinajului, după un program bine stabilit, peste 50 de preoți au stat la dispoziția credincioșilor pentru spovezi. Se putea citi pe chipul multor persoane bucuria împăcării cu Dumnezeu printr-o spovadă bună. Și PS Petru Gherghel a ascultat spovezile și a oferit dezlegarea de păcate într-un confesional din interiorul sanctuarului.
Toate momentele din programul pregătit de organizatorii pelerinajului au făcut ca, sub mantia ocrotitoare a sfintei Fecioare Maria de la Cacica, pelerinii să o întâlnească pe sfânta Fecioară, care i-a purtat și îi poartă la Fiul ei, la Cristos, trăind momente pline de har și de apropiere de Dumnezeu. Cu siguranță, mulți dintre pelerini au putut să audă mesajul sfânt pe care Dumnezeu l-a avut pentru ei, întorcându-se apoi la casele lor întăriți de exemplul de credință al sfintei Fecioare Maria, care spune tuturor că, atunci când ești aproape de Dumnezeu, poți reuși în viață, poți să privești lumea cu alți ochi și poți să străbați calea vieții în orice situație, fericită sau mai puțin fericită.
Credincioșii care nu au putut ajunge personal la Cacica au avut posibilitatea prin intermediul transmisiilor Radio Maria România să asculte în direct toate celebrările importante de la sanctuar. De asemenea, prin intermediul site-ului sanctuarcacica.ro au putut fi urmărite imagini video de la altarul amenajat în fața bazilicii și de la altarul principal din interior. Înregistrările de la aceste transmisiuni rămân în continuare disponibile pe pagina oficială Facebook a Sanctuarului de la Cacica la adresa: https://www.facebook.com/sanctuarcacica.ro/ (din materialul semnat de pr. Adrian Blăjuță pentru Ercis.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 3438, Ultimul acces: 2020-02-21 10:59:55

»  Pelerinaj la Cacica (comunicat) (2018-08-13)

 Închide 

Pelerinaj la Cacica (comunicat)

[2018-08-13]
Cacica
Mii de pelerini vor fi și anul acesta la sanctuarul național marian de la Cacica, jud. Suceava, în zilele de 14 și 15 august 2018, cu ocazia sărbătorii Adormirea Maicii Domnului. La unele celebrări va participa și IPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de București, care își serbează jubileul de aur (50 de ani) al slujirii preoțești la Sanctuarul de la Cacica.

În afara pelerinilor din România, vor fi prezenți credincioși din Polonia, Germania, Ungaria – credincioșii vor fi însoțiți de PS János Székely, Episcop de Szobathelyi -, Austria, Italia, preoți, autorități civile. Printre pelerini vor fi: PS Petru Gherghel, Episcop de Iași, PS Aurel Percă, Episcop auxiliar de Iași, și Mons. Ionuț-Paul Strejac, care lucrează în diplomația Sfântului Scaun. Marți, 14 august, la ora 12.00, pr. Adrian-Sorin Giurgi OFMConv, vicar provincial al Fraților Minori Conventuali din România, va celebra Sfânta Liturghie de deschidere a pelerinajului. Predicile de la Liturghiile principale vor fi ținute de pr. Irinel-Iosif Iosub, paroh la Parohia „Sfântul Mihail” din Săbăoani și decan al Decanatului de Roman.
Din programul celebrărilor de la Cacica face parte pelerinajul tinerilor de marți, 14 august. Ei vor fi salutați de PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă. Pelerinajul pe jos începe la circa 5 km de Cacica, la ora 12.00, urmând ca la ora 13.30 să aibă loc ritul primirii tinerilor pelerini, iar la ora 18.00 va fi sfânta Liturghie celebrată de PS Aurel Percă, animată de copii, ministranți, tineri, seminariști și persoane consacrate. În cadrul acestei Liturghii, Excelența Sa va ține cuvântul de învățătură. Privegherea mariană cu lumânări de la ora 22.00 constituie pentru pelerini apogeul ajunului sărbătorii Adormirea Maicii Domnului. Rugăciuni și cântece în cinstea Maicii Domnului se vor înălța din inimile pelerinilor.
În ziua de hram, miercuri, 15 august, vor avea loc, la ora 6.00, Sfânta Liturghie în limba română, iar la ora 7.30 Sfânta Liturghie greco-catolică. Liturghia în limba maghiară va fi la ora 8.30, iar Liturghiile în limba polonă și în limba germană, la ora 9.15. În centrul sărbătorii Adormirea Maicii Domnului este Liturghia de hram celebrată la ora 11.00, de IPS Ioan Robu, care va avea un mesaj special adresat pelerinilor. La Liturghie vor concelebra Episcopi și aproape 100 de preoți din țară și din străinătate. La final icoana va fi purtată în procesiune în jurul bisericii și vor fi binecuvântate florile și obiectele religioase aduse de pelerini.
În scrisoarea pastorală dată ca o invitație la pelerinajului de la Cacica, păstorul Diecezei se îndreaptă în special spre tineri, în anul dedicat lor în Dieceza de Iași. Amintind despre preocuparea Bisericii față de tineri, din diferite momente ale istoriei Bisericii, dar și despre celebrările de anul acesta dedicate lor, PS Petru îi îndeamnă pe tineri: „Veniți la Cacica pentru a auzi și voi, fiecare în parte, glasul îngerului Gabriel: «Nu te teme, Marie!» Nu vă temeți, tineri, căci ați aflat har de la Domnul!”
Cu siguranță, de la Cacica mulți se vor reîntoarce spre casele lor reînnoiți sufletește. Dumnezeu va vorbi multor inimi, iar icoana Maicii Domnului din sanctuar, copie fidelă a celei de la Czêstochowa, va îndrepta privirile multor pelerini spre cea care este „plină de har” pentru a contempla împreună cu ea minunile pe care Dumnezeu le face zi de zi cu noi.
În seara aceleiași sărbători, 15 august, la ora 18.30, la Iași, IPS Ioan Robu va prezida Liturghia pontificală de hram al Catedralei și va rosti un cuvânt de salut și o rugăciune de binecuvântare. Totodată, alături de ÎPS Ioan Robu, PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă, vor fi prezenți și preoții colegi de promoție ai IPS Ioan, care au fost hirotoniți la 15 august 1968. Cuvântul de învățătură la această Liturghie va fi rostit de pr. dr. Vladimir Petercă, unul dintre preoții care sărbătoresc 50 de ani de la hirotonirea preoțească.
Sanctuarul de la Cacica este un loc de rugăciune și meditație, sfințit prin prezența icoanei miraculoase a Preacuratei Fecioare Maria, copie a icoanei „Madona Neagr㔠de la Czêstochowa, Polonia, care a fost adusă la Cacica în anul 1809. Sanctuarul se găsește în frumoasa regiune bucovineană, la 19 km de Gura Humorului și la 36 de km de Suceava. Bazilica se află în centrul localității, care este înconjurată de dealuri acoperite cu păduri, pajiști, delectând prin această imagine privirea oricărui trecător. Actuala biserică a fost construită între anii 1903 și 1904, în stil neogotic, în crucieră, din piatră cioplită și cărămidă roșie presată, urmând un proiect din Polonia. Biserica a fost consacrată în ziua de 16 octombrie 1904, de către Arhiepiscopii de Lwow: Josef Bilcewski și Josef Weber. Cu această ocazie s-a stabilit celebrarea oficială a hramului și a pelerinajului în cinstea Adormirii Maicii Domnului din ziua de 15 august. În ziua de 15 august 1996, biserica a fost declarată Sanctuar diecezan; în anul 1997 a fost declarată Sanctuar național, iar în anul 2000 Papa Ioan Paul al II-lea a acordat bisericii titlul de „Basilica minor”. (Biroul de presă al Diecezei de Iași, pr. Cornel Cadar)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 3443, Ultimul acces: 2020-02-21 10:59:55

»  Pelerinajul bolnavilor la Cacica, ediția 2018 (2018-05-15)

 Închide 

Pelerinajul bolnavilor la Cacica, ediția 2018

[2018-05-15]
Pelerinajul bolnavilor
Oficiul pentru Pastorația Sanitară al Episcopiei Romano-Catolice Iași, în colaborare cu Programul „Servicii de Îngrijire la Domiciliu” al Centrului Diecezan Caritas Iași, Sanctuarul Cacica și parohiile Diecezei de Iași, a organizat sâmbătă, 12 mai 2018, Pelerinajul anual al Bolnavilor la sanctuarul marian de la Cacica. A fost celebrată a XXVI-a Zi a Bolnavului la nivel International, iar în Dieceza de Iași acest pelerinaj este organizat pentru a unsprezecea dată. Pregătirile pentru pelerinaj în Dieceză au început la 4 mai, de când în toate bisericile Diecezei a fost recitată zilnic Novena de rugăciune către Preasfânta Fecioară Maria, Tămăduitoarea Bolnavilor. Această rugăciune a fost propusă începând cu anul 2017 ca pregătire pentru pelerinaj.

La Cacica au fost prezenți Episcopul Petru Gherghel, Episcop de Iași; pr. Iosif Păuleț, decan de Bucovina; pr. Eugen Robu, responsabil al Oficiului pentru Pastorație Sanitară; pr. Anton Mărăndescu, paroh de Cacica; preoți și credincioși din toată Dieceza, persoane consacrate, personal socio-medical și numeroși voluntari, aflăm de pe Ercis.ro. Ziua a început cu ritualul de primire a pelerinilor și celebrarea penitențială. Pr. Anton Mărăndescu a urat bun venit tuturor pelerinilor și a anunțat programul zilei. După recitarea Rozariului a urmat Sfânta Liturghie, prezidată de Episcopul Petru Gherghel, acesta ținând și cuvântul de învățătură.
În centrul zilei au fost persoanele suferinde. Pe tot parcursul celebrărilor, participanții la pelerinaj s-au rugat pentru cei care suferă, să fie întăriți și să ducă până la sfârșitul vieții misiunea pe care au primit-o de la Dumnezeu cu seninătate. În predică, Episcopul Petru a subliniat importanța pe care o au persoanele bolnave în cadrul Bisericii. Suferința pentru creștini nu este un blestem sau o pedeapsă. Suferința este un semn că suntem aproape de Isus, un prinos de preamărire, iar prin jertfele și suferințele noastre să devenim un dar.
Preasfințitul a adus aminte de Sf. Tereza de Calcutta care spunea: „Suferința nu este o pedeapsă, este un dar…” și „Ce ar fi lumea fără persoane suferinde?” Tot Sf. Tereza de Calcutta spunea: „Eu le spun întotdeauna celor aflați în suferință că suferința este sărutul lui Isus, un semn că ei sunt aproape de El pe cruce, atât de aproape încât Isus îi poate săruta”. Programul pelerinajului la Cacica a continuat cu Adorația Euharistică și binecuvântarea bolnavilor cu Preasfântul Sacrament.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 3813, Ultimul acces: 2020-02-21 10:59:55

»  Ziua Persoanelor Consacrate din zona Bucovina (2018-02-06)

 Închide 

Ziua Persoanelor Consacrate din zona Bucovina

[2018-02-06]
06.02.2018, (Catholica) - inică, 4 februarie 2018, la sanctuarul marian de la Cacica a fost mare sărbătoare: persoanele consacrate din zona Bucovina s-au întâlnit pentru a-i mulțumi bunului Dumnezeu pentru vocația lor și pentru a-i cere harul statorniciei până la sfârșit. Au participat: Frații Minori Franciscani Coventuali care au în custodie sanctuarul de la Cacica, surori din Congregația „Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot”, surorile din „Congregatio Jesu” din Rădăuți, Surorile „Fiicele Maicii Domnului a Milostivirii” din Botoșani cu un grup de simpatizanți, Surorile Dominicane ale Sfintei Fecioare Maria a Rozariului din Siret, precum și un grup de terezine.
Programul a început cu o conferință susținută de pr. dr. Cristian Blăjuț OFMConv, a urmat sfântul Rozariu, Sfânta Liturghie concelebrată de către pr. Anton Mărăndescu OFMConv și pr. Iulian Ceobanu. După prânz a urmat o oră de adorație euharistică condusă de pr. Mitică Baltag OFMConv și recitarea Coroniței Divinei Îndurări. În conferință, pr. dr. Cristian Blăjuț OFMConv a citat diferite documente magisteriale și discursuri ale Papilor Francisc și Ioan Paul al II-lea cu privire la viața consacrată, subliniind bogăția pe care o reprezintă aceasta pentru Biserica universală, dar în mod special pentru Biserica locală (Dieceză) și Biserica particulară (parohie). Citând pe Sfântul Părinte Papa Francisc, părintele conferențiar a spus: „O Biserică locală, fără prezența vieții consacrate, ar fi o Biserică orfană.” „Viața consacrată este un dar pentru Biserică, crește în Biserică, este orientată în întregime spre Biserică”. Apoi ne-a amintit cuvintele Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea: „Viața consacrată se situează în însăși inima Bisericii”.
Dar toți înțeleg aceste afirmații? Din păcate, constatăm cu mare tristețe că în diferite parohii persoanele consacrate, mai ales dacă nu au de oferit nimic material, sunt privite ca ceva în plus. Sau sunt considerate „proprietatea”, „patrimoniul” unui paroh… Sunt considerate „obiecte”, „instrumente”, uitând că persoanele consacrate sunt în primul rând persoane… și că viața consacrată este în primul rând viață… Noi, persoanele consacrate, nu am fost chemate la activism, la a face o mulțime de lucruri, ci la „a sta cu Isus”, așa cum au făcut apostolii (cfr. Mc 3, 14)… A sta cu Isus așa cum ne indică Evanghelia și carisma Institutului Religios din care facem parte. Multele activități ne pot distrage de la relația cu El, de la trăirea vieții comunitare și pot duce chiar la „sufocarea” vocației…
În cadrul predicii, pr. Anton Mărăndescu OFMConv ne-a îndemnat să ne amintim că cel care ne-a chemat este Isus care ne-a adresat imperativul: „Vino după Mine!”… „Vino după Mine!”, nu dacă ai chef, nu dacă îți convine, nu dacă vrei… „Vino după Mine!” cere ascultare și consecvență zilnică… Și fidelitatea este posibilă doar dacă rămânem uniți rădăcinii, doar dacă rămânem și creștem în relația cu Isus Cristos, hrănindu-ne cu seva rugăciunii și meditând Cuvântul Domnului. Lumea trebuie să înțeleagă faptul că persoanele consacrate nu sunt un „artificiu” pentru înfrumusețarea bisericii (așa ca florile de plastic la altarele sfinților din anumite biserici), dar că sunt semn, profeție, mărturie a prezenței lui Cristos în mijlocul lumii.
Așa cum a subliniat pr. dr. Cristian Blăjuț, OFMConv, cartea de căpătâi a tuturor creștinilor este evanghelia. Iar ceea ce ne unește, preoți, persoane consacrate și laici, este chemarea la evanghelizare. În fața Preasfântului Sacrament i-am prezentat lui Isus speranța că se vor dezvolta relații mai bune între viața consacrată și Bisericile locale și particulare, i-am mulțumit Domnului pentru toate harurile sale și ne-am încredințat grijii materne a sfintei Fecioare Maria. (sr. Luminița Antonică OP pentru Ercis.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 4067, Ultimul acces: 2020-02-21 10:59:55

»  Pelerinajul absolvenților de liceu la Cacica (2017-11-01)

 Închide 

Pelerinajul absolvenților de liceu la Cacica

[2017-11-01]
Pelerinaj al elevilor de a XII-a
01.11.2017, Iași (Catholica) - Aproape 200 de elevi de clasa a XII-a din Dieceza de Iași au participat sâmbătă, 28 octombrie 2017, la pelerinajul absolvenților de liceu la sanctuarul din Cacica. PS Aurel Percă, Episcop auxiliar de Iași, și PS Nicolas Brouwet, Episcop de Lourdes, s-au alăturat tinerilor prezenți. Scopul acestui pelerinaj a fost pregătirea spirituală a elevilor pentru examenul maturității și pentru alegerile importante ale vieții
Sub motoul „Cu Maria la începutul maturității noastre”, cei aproape 200 de tineri din dieceză s-au adunat la intrarea în Cacica de unde au parcurs drumul până la Sanctuar recitând Sfântul Rozariu și cântând. După o scurtă prezentare a istoriei bisericii și a icoanei Maicii sfinte, a urmat momentul de meditație sub călăuzirea pr. Daniel Iacobuț, care i-a invitat pe tineri să își stabilească punctele cardinale ale vieții creștine pentru a avea o viață frumoasă, pentru alegeri înțelepte și pentru a trăi cu Dumnezeu. Roadele acestui moment s-au văzut și în dorința multor tineri de a se împăca cu Dumnezeu prin Sacramentul Spovezii și primirea lui Cristos în Sfânta Euharistie.
În cadrul Sfintei Liturghii, Episcopul francez de Lourdes și Tarbes, Nicolaus Brouwet, i-a îndemnat pe tineri la încredere în iubirea lui Dumnezeu urmând exemplul micuței Bernadeta Soubiroux. Preasfințitul Aurel Percă i-a asigurat pe tineri la sfârșitul Sfintei Liturghii de grija păstorilor Diecezei față de ei și de faptul că sunt prezenți în rugăciunile lor pentru a avea rezultate bune la examenele care vor veni dar și pentru a face alegeri bune în drumul lor spre maturitate. După pauza pentru prânz a urmat întâlnirea cu Isus din Sfânta Taină, când tinerii au adus la altar prin adorație toate dorințele lor, temerile lor și s-au rugat și pentru colegii lor care nu au putut face acest pelerinaj.
La încheiere, părintele Petru Tamaș, inspectorul școlar diecezan, le-a mulțumit liceenilor, preoților responsabili zonali și profesorilor prezenți pentru participare și implicare, pentru reușita acestui pelerinaj și i-a îndemnat pe tineri să continue să se roage și să studieze pentru că astfel vor avea succesul garantat atât la examene cât și în viață. În drumul spre casă, tinerii din Bacău au făcut un popas la mormântul Veronicăi Antal, al cărei exemplu de sfințenie a fost explicat de pr. Fabian Blaj, guardian al conventului de la Nisiporești. A fost o zi în care elevii au evadat prin rugăciune, reflecții și cântări spre acea liniște interioară și încredere în Dumnezeu și în sine de care au nevoie în perioada care urmează. (prof. Teodora Cojan și prof. Loredana Cojan pentru Ercis.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 4326, Ultimul acces: 2020-02-21 10:59:55

»  Hramul secundar al sanctuarul de la Cacica și pelerinajul persoanelor consacrate (2017-10-11)

 Închide 

Hramul secundar al sanctuarul de la Cacica și pelerinajul persoanelor consacrate

[2017-10-11]
La Cacica
10.10.2017, Cacica (Catholica) - Duminică, 8 octombrie 2017, a avut loc pelerinajul persoanelor consacrate din Dieceza de Iași, împreună cu toate asociațiile mariane și în special cei înrolați în Armata Maicii Domnului, care au mers împreună din diferitele zone ale Diecezei la sanctuarul diecezan de la Cacica, pentru a se uni în rugăciune cu toți cinstitorii Preacuratei și cu toți credincioșii care au participat, pentru a o cinsti în chip deosebit pe Maica Domnului cu ocazia încheierii Centenarului Aparițiilor de la Fatima și a hramului secundar al sanctuarului, Regina Sfântului Rozariu, aflăm de pe Ercis.ro.
Programul pelerinajului s-a deschis în jurul orei 10 cu primirea pelerinilor la sanctuar, de către pr. Anton Mărăndescu, paroh de Cacica și rector al bazilicii, împreună cu confrații săi, urmând recitarea Rozariului. La ora 11 a avut loc celebrarea Sfintei Liturghii, prezidată de PS Aurel Percă, Episcop auxiliar de Iași, și concelebrată de un mare număr de preoți din Dieceză și din Polonia. În cadrul predicii, Episcopul a scos în evidență tripla motivație a acestui pelerinaj la icoana Maicii Domnului de la Cacica: hramul secundar al Bazilicii minor, Preasfânta Fecioară Maria Regina Rozariului; încheierea Jubileului Aparițiilor Preasfintei Fecioare Maria de la Fatima; și celebrarea Jubileului de 100 de ani de la înființarea Armatei Maicii Domnului.
Referindu-se la primul aspect, PS Aurel a spus că Rozariul este o trăire a misterelor mântuirii împreună cu Preacurata Fecioară Maria și este o laudă adusă lui Dumnezeu care ne-a mântuit prin Isus Cristos, Fiul Său, cel care s-a născut, a pătimit, a murit și a înviat ca noi să avem viață. Este rugăciunea cea mai puternică prin care îl putem îndepărta pe Cel Rău în momentele de ispită. Rozariul este rugăciunea tuturor creștinilor, dar mai ales a sufletelor consacrate, a preoților și a seminariștilor; de aceea este necesar să fie recitat zilnic în comunitățile religioase și parohiale.
Al doilea aspect pe care l-a subliniat Episcopul Aurel a fost rolul Fecioarei Maria în viața Bisericii și în special în a celor consacrați prin profesarea voturilor religioase. „Maria este primul și perfectul ucenic al lui Cristos, prin dăruirea sa totală și gratuită”. Prin aparițiile și mesajele de la Fatima, Fecioara devine portavoce care cheamă neîncetat la convertire, iar rugăciunea devine armă împotriva războiului și violenței omului. Așadar, misiunea profetică a Fatimei este de „a aminti Bisericii ceea ce ea este și ceea ce trebuie să continue să fie în lumea de astăzi plină de ură și violență, adică o comunitate care proclamă cerurile noi și pământul nou și pe care le așteaptă, și aproape le anticipează, tocmai cufundându-se în pliurile istoriei cu forța iubirii, pentru a schimba această istorie”.
Cel de-al treilea aspect a scos în evidență prezența militanților Armatei Maicii Domnului, peste 300 de persoane din diferite comunități. Deoarece tot anul acesta se celebrează și Jubileul celor 100 de ani de la înființarea Armatei, asociație publică internațională de drept pontifical, al cărei fondator este Sf. Maximilian Maria Kolbe, frate franciscan conventual polonez. Aflându-se la studii la Roma, împreună cu încă alți șase confrați, studenți ca și el, printre care și un român, Iosif M. Petru Pal, au voit să ia atitudine față de propaganda agresivă anticlericală și antireligioasă în vogă la acea vreme, implicându-se cu toate energiile lor printr-o ofensivă spirituală, propunând ca model și sursă de slujire pe Preacurata Fecioară Maria, Neprihănit Zămislită.
La sfârșitul celebrării, PS Aurel i-a felicitat pe toți pentru slujirea lor „în via Domnului” și i-a îndemnat să crească în continuare în sfințenie, fiecare prin carisma îmbrățișată, adică de laic, de persoană consacrată, de preot sau Episcop. Totodată ne-a transmis și salutul și binecuvântarea PS Petru Gherghel, Episcop de Iași. Înainte de a da binecuvântarea sa, cu toții au reînnoit consacrarea la Inima Neprihănită a Mariei. După pauza de prânz, moment de împărtășire fraternă, s-a continuat cu ora mariană.
Sr. Maria Luminița Antonică, din Congregația „Surorile Dominicane ale Preasfintei Fecioare Maria a Rozariului”, de la Siret, a explicat valoarea Rozariului și, prezentând fiecare mister al Rozariului, le-a explicat celor prezenți cum să se roage Rozariul meditat. La final a fost recitat Rozariul Divinei Îndurări. Pr. Augustin Folner OCarm, responsabilul Oficiului Diecezan pentru Viața Consacrată, a mulțumit tuturor pentru numeroasa participare, iar comisiei diecezane pentru organizare. Înainte de plecarea pelerinilor, pr. Anton Mărăndescu, rectorul sanctuarului, i-a încurajat pe roți să fie tari în credință și în viața de zi cu zi, citând un text biblic din Cartea lui Iosue 1,6-9, după care a dat binecuvântarea sa.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 4378, Ultimul acces: 2020-02-21 10:59:55

»  Indulgență plenară la Sanctuarul de la Cacica, la aniversarea aparițiilor de la Fatima (2017-09-09)

 Închide 

Indulgență plenară la Sanctuarul de la Cacica, la aniversarea aparițiilor de la Fatima

[2017-09-09]
Cacica
09.09.2017, Iași (Catholica) - Pentru a 100-a aniversare a aparițiilor Fecioarei Maria la Fatima, Portugalia, Papa Francisc a decis să ofere ocazia de obținere a indulgenței plenare pentru întregul an aniversar, care a început la 27 noiembrie 2016 și se va încheia la 26 noiembrie 2017. Ca o încununare și în același timp ca mulțumire pentru toate harurile pe care le-am primit în decursul acestui an jubiliar, se cuvine să îi mulțumim Maicii Neprihănite.
Cu binecuvântarea Episcopului Petru Gherghel, sunt invitați toți cinstitorii Sfintei Fecioare Maria și în mod cu totul deosebit invităm pe toți cei care fac parte dintr-o asociație mariană sau alta, precum și persoanele consacrate, în ziua de 8 octombrie 2017, sărbătoarea „Regina Sfântului Rozariu”, la Cacica, pentru ca, împreună cu păstorul Diecezei de Iași, să ne reînnoim adeziunea noastră de fii, către Maica Domnului, care este mijlocitoarea și modelul fiecărei persoane consacrate.
Cu această ocazie avem oportunitatea să dobândim indulgența plenară. Condițiile generale pentru obținerea indulgenței sunt Spovada și Împărtășania, rugăciunea după intenția Sfântului Părinte și detașarea interioară de păcat. Condițiile speciale sunt, la alegere sau după posibilități, una din următoarele trei: 1. Un pelerinaj la Sanctuar. Prima cale este aceea a unui pelerinaj la un Sanctuar și participarea la o celebrare sau rugăciune dedicată Fecioarei. În plus credinciosul trebuie să se roage Tatăl nostru, să recite Crezul și să o invoce pe Maica lui Dumnezeu.
2. O rugăciune în fața oricărei statui a Fecioarei de la Fatima. A doua cale se aplică credincioșilor care vizitează cu devoțiune o statuie a Fecioarei de la Fatima, expusă solemn spre venerare publică în orice biserică. Cei care doresc indulgența mai trebuie să se roage Tatăl nostru, Crezul și să o invoce pe Fecioara de la Fatima. 3. Pentru bătrâni și infirmi. A treia cale de obținere a indulgenței plenare se aplică celor care, datorită vârstei, bolii sau din altă cauză gravă, nu pot urma una din primele două căi. Aceștia se pot ruga în fața unei statui a Fecioarei de la Fatima și trebuie „să ofere lui Dumnezeu cel milostiv, cu încredere, prin Maria, rugăciunile și suferințele lor sau sacrificiile pe care le fac în propria lor viață”.
Programul celebrărilor: 10.00 – Primirea pelerinilor; 10.15 – Sfântul Rozariu și ocazie de spovezi; 11.00 – Sfânta Liturghie prezidată de PS Petru Gherghel; 12.30 – Prânzul; 14.00 – Oră mariană; 15.00 – Coronița Divinei Îndurări – Încheierea. (pr. Anton Mărăndescu, rectorul Sanctuarului, pentru Ercis.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 4490, Ultimul acces: 2020-02-21 10:59:55

»  Liturghie pentru tineri, seminariști și persoane consacrate la Cacica (2017-08-15)

 Închide 

Liturghie pentru tineri, seminariști și persoane consacrate la Cacica

[2017-08-15]
Liturghie cu Nunțiu la Cacica
15.08.2017, Cacica (Catholica) - Sute de tineri și ministranți au mers în pelerinaj pe jos luni, 14 august 2017, spre Sanctuarul marian din Cacica, pe o distanță de aproximativ 5 km, recitând Sfântul Rozariu și intonând cântece mariane. Mons. Miguel Maury Buendía, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova, PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă au condus procesiunea.
Încă înainte de ora 12.00 numeroși tineri erau deja la locul de unde urma să înceapă procesiunea. Cu zâmbete pe față și cu multă energie îi salutau pe cei care se îndreptau spre sanctuarul de la Cacica, iar pe tineri îi invitau să li se alături pentru ca împreună să se îndrepte spre Mama noastră cerească. În jurul orei 12.30 au sosit Nunțiul și Episcopii de Iași, care i-au salutat pe cei prezenți și au pornit împreună pe jos spre Sanctuar. În față erau ministranți îmbrăcați în frumoasele lor haine, apoi urma un banner care vorbea despre ceea ce avea loc: „Pelerinajul tinerilor la Cacica”. Urmau apoi steagurile, al României, al Vaticanului și al diecezei, fiind urmate de ierarhii noștri. Tinerii erau grupați în fața păstorilor, simbolizând trupul mistic al lui Cristos.
Pentru aproximativ 5 km pelerinii s-au rugat Mariei pentru ei, pentru viitorul lor, precum și pentru cei dragi ai lor. Ajunși la sanctuar pelerinii au îngenuncheat în fața altarului, s-au rugat și au primit binecuvântarea din partea PS Aurel. Începând cu ora 16.00 a fost organizată Calea Crucii și o oră de Adorație Euharistică conduse de pr. Cristian Blăjuț. Calea Crucii a fost organizată de voluntari, aceștia ducând crucea și lumânările în jurul bisericii. Cântarea i-a dispus pe cei prezenți la meditație și revizuirea vieții interioare. Timp de aproximativ o oră, miile de pelerini au parcurs cu evlavie drumul spre Golgota al lui Isus.
A urmat, începând cu ora 17.00, o oră de Adorație, timp în care cu evlavie credincioșii au îngenuncheat în fața Preasfântului Sacrament, meditând, rugându-se și cântând. La final pr. Cristian a împărțit binecuvântarea cu Preasfântul Sacrament. În tot acest timp mulți credincioși s-au pregătit pentru celebrarea liturgică prin Sacramentul Spovezii. Liturghia de la ora 18 a fost dedicată în special tinerilor, seminariștilor și persoanelor consacrate. Celebrarea a fost prezidată de Mons. Miguel Maury Buendia, alături de PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă și aproximativ 50 de preoți. Cântarea fost animată de corul de tineri din parohia „Sfântul Nicolae” din Bacău, dirijor pr. Ciprian Antălucă.
În jurul orei 18.00, în fața Sanctuarului au sosit Nunțiul și Episcopii, care erau așteptați de preoți și credincioși. După salutul de bun venit, Episcopii și preoții au mers în sacristie pentru a se pregăti pentru Sfânta Liturghie. La ora 18.00 soborul de preoți a pornit spre altar printre miile de pelerini prezenți pe esplanada din fața Sanctuarului. Nunțiul a celebrat Sfânta Liturghie în limba română, bucurând inimile miilor de pelerini români auzind că Mons. Buendia le vorbește în limba natală. PS Petru Gherghel l-a salutat cu multă căldură pe oaspetele de seamă, specificând faptul că el este și reprezentantul Papei la sărbătoarea de la Cacica.
În cuvântul de învățătură, Nunțiul a adus salutul Papei Francisc pentru toți care participă la solemnitatea „Adormirea Maicii Domnului” de la Cacica. De asemenea, Excelența Sa le-a adresat tinerilor un mesaj special: „Să nu renunțați niciodată la generozitatea și entuziasmul vostru, pentru că doar astfel îl veți putea urma mereu pe Isus”. După Sfânta Împărtășanie, PS Petru i-a mulțumit încă o dată Nunțiului că acceptat invitația de a participa la pelerinajul anual de la Cacica, un Sanctuar atât de drag tuturor credincioșilor din Dieceza de Iași. La final, Mons. Miguel a împărțit binecuvântarea finală.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 4529, Ultimul acces: 2020-02-21 10:59:55

»  Pelerinajul bolnavilor la Sanctuarul marian de la Cacica (2017-05-16)

 Închide 

Pelerinajul bolnavilor la Sanctuarul marian de la Cacica

[2017-05-16]
Ziua Bolnavului
16.05.2017, Cacica (Catholica) - Începând cu anul 2009, în Dieceza de Iași, la Sanctuarul marian de la Cacica se desfășoară pelerinajul bolnavilor și al personalului care lucrează în cadrul structurilor sanitare și socio-caritative. În acest an, pelerinajul s-a desfășurat vineri, 12 mai 2017, și a fost organizat de Oficiul pentru Pastorația Sanitară al Episcopiei Romano-Catolice Iași, Serviciul de Îngrijire la Domiciliu al Centrului Diecezan Caritas Iași, Oficiul Diecezan pentru Pelerinaje, Sanctuarul Marian de la Cacica și parohiile Diecezei de Iași.
La inițiativa Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea, în anul 1992 a fost instituită Ziua Mondială a Bolnavului la 11 februarie, o zi specială de rugăciuni pentru bolnavi, prin care se dorește sensibilizarea credincioșilor față de cei care suferă. Din motive pastorale, Preasfințitul Petru Gherghel a decis ca în Dieceza de Iași Ziua Bolnavului să se celebreze la 13 mai, ziua apariției Sfintei Fecioare Maria la Fatima. În acest an, în mod deosebit pelerinii de la Cacica au fost uniți în rugăciune cu credincioșii prezenți la Fatima, unde se sărbătorește centenarul apariției Sfintei Fecioare Maria. Pelerinajul bolnavilor a fost precedat de novena de rugăciune către Fecioara Maria, Tămăduitoarea Bolnavilor, care s-a încheiat prin recitarea comună a rugăciunii dedicate Preacuratei Fecioare în Sanctuarul din Cacica. De altfel în fiecare parohie credincioșii au avut posibilitatea să participe la acest moment de rugăciune pregătitor pentru întâlnirea de la Cacica.
Prin urmare, vineri, 12 mai, dis de dimineață, în grădina Mariei au sosit pelerini, mulți dintre ei bolnavi, însoțiți de preoți, persoane consacrate și personal medical. Parohul sanctuarului, pr. Anton Mărăndescu, i-a întâmpinat cu salutul său de bun venit, dorindu-le să simtă prezența Sfintei Fecioare Maria în orice moment al zilei. Apoi cei prezenți au participat la Sfântul Rozariu, condus de surorile Misionare ale Pătimirii lui Isus. S-a meditat Rozariul bolnavului inspirat din scrierile Papei Ioan Paul al II-lea. Acesta spunea: „Dragi bolnavi, priviți la Maria cu încredere deplină și abandonare filială; ea vă privește într-un mod deosebit, vă surâde cu gingășia ei maternă și vă ocrotește cu o grijă deosebită. Să vă asiste și să vă ocrotească mereu această Mamă preaiubită! Noi o rugăm pentru voi, pentru ca să vă fie alături, să vă întărească, să vă dăruiască pace și să ducă la îndeplinire în voi, pentru binele Bisericii, pentru răspândirea Evangheliei, pentru pace în lume, acel plan de har și de iubire, care vă unește în mod mai strâns și vă conformează în Isus Cristos.”
La începutul Sfintei Liturghii, pr. Eugen Robu, responsabil al Oficiului pentru Pastorația Sanitară, a transmis celor prezenți salutul dumnealui. I-a îndemnat pe bolnavi, pe pelerini, personalul sanitar și pe toți cei prezenți să fie încrezători în sprijinul Sfintei Fecioare care le primește rugăciunile și suferințele de fiecare zi. În centru zilei a stat Sfânta Liturghie prezidată de Preasfințitul Aurel Percă, Episcop auxiliar de Iași. Au concelebrat pr. Anton Mărăndescu, parohul comunității din Cacica, pr. Eugen Robu, responsabilul Oficiului pentru Pastorația Sanitară, pr. Iosif Păuleț, decan de Bucovina, și numeroși preoți din parohiile Diecezei de Iași.
La cuvântul de învățătură, PS Aurel Percă a salutat toți pelerinii și în special persoanele suferinde care participă la pelerinaj, amintindu-ne de mesajul Papei Francisc în scrisoarea pentru a 25-a Zi Mondială a Bolnavului, care menționează: „Punându-mă încă de acum în mod spiritual la Grota de la Massabielle, în fața statuii Fecioarei Neprihănite, în care Cel Atotputernic a făcut lucruri mari pentru răscumpărarea omenirii, doresc să exprim apropierea mea de voi toți, frați și surori care trăiți experiența suferinței, de familiile voastre; precum și aprecierea mea pentru toți cei care, în diferitele roluri și în toate structurile sanitare răspândite în lume, lucrează cu competență, responsabilitate și dăruire pentru alinarea voastră, îngrijirea voastră și bunăstarea voastră zilnică. Doresc să vă încurajez pe toți, bolnavi, suferinzi, medici, infirmieri, rude, voluntari, să contemplați în Maria, Tămăduitoarea bolnavilor, pe garanta duioșiei lui Dumnezeu față de fiecare ființă umană și modelul abandonării în voința Sa și să găsiți mereu în credință, hrănită de cuvânt și de Sacramente, forța de a-l iubi pe Dumnezeu și pe frați chiar și în experiența bolii”.
În cursul după-amiezii, pelerinii au participat la Adorația Euharistică celebrată de pr. Eugen, care s-a încheiat cu binecuvântarea cu Preasfântul Sacrament. Aceasta a fost condusă de Surorile Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe. Cântările au fost susținute de un grup de tineri care fac parte din corul „Juvenes Ecclesiae”, având ca dirijor pe Maria Miler și la orgă pe Daniel Duma. (Antonina Dogariu pentru Ercis.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 4828, Ultimul acces: 2020-02-21 10:59:55

»  Ziua Vieții Consacrate celebrată la Cacica (2017-02-07)

 Închide 

Ziua Vieții Consacrate celebrată la Cacica

[2017-02-07]
Ziua Vieții Consacrate la Cacica
07.02.2017, Iași (Catholica) - În ziua de 5 februarie 2017, s-a celebrat cea de-a XXI-a Zi Mondială a Vieții Consacrate în Dieceza de Iași. Persoanele consacrate din zona Bucovinei, citim pe Ercis.ro, s-au adunat în Bazilica minor de la Cacica, unde au dedicat un timp reflecției concrete asupra unei teme pe care membrii Adunării Plenare a Congregației pentru Institutele de Viața Consacrată și Societățile de Viață Apostolică au prezentat-o Papei Francisc: Fidelitatea și abandonul în viața consacrată.
Această temă devine o preocupare stringentă în viața consacrată, o situație de fapt care trebuie tratată cu multă seriozitate de toți. „Vocația, cum de altfel credința, este o comoară pe care noi o purtăm în vase de lut; pentru aceasta trebuie să o păstrăm cu mare atenție, așa cum se păstrează lucrurile cele mai prețioase”, a spus Papa Francisc, invitând pe toți cei consacrați „la a cultiva în fiecare zi, în rugăciune, credința, speranța și caritatea și a le întări printr-o formare teologică și spirituală profundă, care să apere aceste virtuți de moda și cultura efemerului și să permită celor consacrați să umble înrădăcinați în credință”.
După reflecția susținută de unul dintre frații franciscani conventuali care slujesc în bazilică, a urmat recitarea Rozariului, animat de către persoanele consacrate și de către grupul de credincioși laici simpatizanți ai Surorilor de la Siret. La ora 11 a fost celebrată Sfânta Liturghie împreună cu credincioșii din Cacica și cu pelerinii în trecere. Pasajul Evangheliei unde Isus spune: „Voi sunteți sarea pământului”, „Voi sunteți lumina lumii” a ajutat persoanele consacrate să reflecteze asupra importanței de a-și păstra mereu sensul existenței lor și gustul consacrării în mijlocul poporului lui Dumnezeu. Fiecare dintre ele și-a reînnoit angajamentul de a trăi consacrarea proprie după specificul carismei sale, dar și cu dorința „de a-l însoți pe Isus ca să se întâlnească cu poporul Său, să fie în mijlocul poporului Său”, așa cum a îndemnat Papa Francisc în predica rostită în sărbătoarea Prezentării la Templu.
După Sfânta Liturghie, a urmat o agapă fraternă la parohie, pentru ca la orele 13.30 persoanele consacrate să se reîntoarcă în Bazilică unde, în tăcere și meditație, au petrecut un timp împreună cu Isus din Preasfântul Sacrament și s-au rugat Domnului să facă din ele „profeți de speranț㔠și să îndepărteze de la ele „dorința” de a fi „profesioniști” ai sacrului, așa cum a îndemnat Papa Francisc. A fost un moment de comuniune, de fraternitate, dar și un moment în care s-au rugat pentru toți aceia care au abandonat viața consacrată.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 5111, Ultimul acces: 2020-02-21 10:59:55

»  Diaconul Ionuț Ursuleac a fost ridicat la treapta preoției, la Cacica (2016-12-12)

 Închide 

Diaconul Ionuț Ursuleac a fost ridicat la treapta preoției, la Cacica

[2016-12-12]
12.12.2016, Cacica (Catholica) - Miercuri, 7 decembrie 2016, în biserica greco-catolică din Cacica, diaconul Ionuț Ursuleac a fost ridicat la treapta preoției, prin punerea mâinilor Preasfințitului Vasile Bizău. Sfânta Liturghie a fost celebrată de către Eparhul de Maramureș împreună cu un sobor de preoți, în frunte cu Vicarul pentru Vicariatul Ucrainian, pr. Dubovici Mihai; pr. protopop Colopelnic Vasile; și pr. protopop și paroh de Cacica, Nicolae Nicolaișen, aflăm din materialul de pe EpiscopiaMM.ro.
„Aceasta este o zi de sărbătoare pentru tânărul Ionuț Ursuleac, pentru familia lui, dar și pentru întreaga Biserică, deoarece atunci când Taina Preoției este primită de către un candidat, devine o sărbătoare pentru Biserică, deoarece el își asumă slujirea Evangheliei în supunere față de Cristos. Și aceasta este cu adevărat o sărbătoare a sufletului și a ființei umane, când se pune în slujba Evangheliei”, a afirmat Preasfințitul Vasile în predica sa. A continuat vorbind despre misiunea preoțească: „Misiunea de slujire preoțească este o misiune nobilă și sfântă, pentru că vine de la Mântuitorul Cristos și stă sub semnul promisiunii făcute de El ucenicilor: cine vă vede pe voi, mă vede pe Mine; cine vă ascultă pe voi, mă ascultă pe Mine; cine se leapădă de voi, se leapădă de Mine, iar cine se leapădă de Mine, se leapădă de Cel ce m-a trimis pe Mine.”
„Iată că suntem în această succesiune a trimiterii: Isus a fost trimis de Tatăl Ceresc în lume; El îi trimite pe apostoli; apostolii, mai departe, lasă ucenici și aceeași misiune – mergeți și propovăduiți împărăția lui Dumnezeu în toată lumea – se actualizează cu fiecare misiune preoțească, cu fiecare implicare a celor care poartă această Taină a Preoției, fiind altoiți pe Cristos, în Cristos”, a spus Ierarhul. În timpul conferirii Sacramentului Preoției, tânărul Ionuț Ursuleac a fost condus spre altar de către pr. paroh Nicolae Nicolaișen și pr. Anton Cioba, rector al Seminarului Greco-Catolic din Oradea, seminar în care tânărul preot a stat pe perioada în care a studiat Teologia la Oradea.
Tânărul preot Ursuleac Ionuț s-a născut pe 31 ianuarie 1989 în localitatea Cacica (Suceava). A urmat Școala primară și gimnazială din localitatea natală între anii 1996-2004 și în perioada 2004-2008 a urmat Liceul Teologic Greco-Catolic din Oradea. Între anii 2008-2012, a studiat Teologie Greco-Catolic㠖 Pastorală la Universitatea „Babeș Bolyai”, Cluj-Napoca, departamentul Oradea. A urmat apoi cursurile de masterat la Institutul Pontifical Oriental din Roma (2012-2015). A fost ridicat la treapta diaconatului pe 23 august 2016 de către Preasfințitul Vasile Bizău, în biserica Sfânta Maria din Baia Mare.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 5397, Ultimul acces: 2020-02-21 10:59:55

»  Pelerinajul elevilor de clasa a XII-a la Cacica (2016-10-27)

 Închide 

Pelerinajul elevilor de clasa a XII-a la Cacica

[2016-10-27]
27.10.2016, Cacica (Catholica) - Aproape 200 de elevi de clasa a XII-a din Dieceza de Iași, însoțiți de profesorii lor și de preoții care se îngrijesc de formarea lor, au participat sâmbătă, 22 octombrie 2016, la pelerinajul anul al absolvenților „Cu Maica Milostivirii la începutul maturității noastre” la Sanctuarul de la Cacica. Pelerinajul a avut drept scop invocarea milostivirii divine și a ajutorului Preasfintei Fecioare, în anul terminal, pentru a obține note bune la examen și călăuzire pe calea menită fiecăruia dintre noi, tinerii.
Îndrumați fiind de profesorii de religie și de inspectorii de religie catolică, am ajuns la Cacica în jurul orei 10.30 când am pornit în procesiune, elevi din toate regiunile Moldovei: Bacău, Onești, Roman, Iași, Suceava. În procesiune spre biserică am rostit rugăciunea Sfântului Rozariu și am înălțat cântări pioase către Maica Domnului. Acesta fiind Anul Milostivirii, când am ajuns la Sanctuar, toți participanții am trecut prin poarta sfântă pentru ca milostivirea lui Dumnezeu să coboare asupra noastră. Am participat la Sfânta Liturghie alături de credincioșii veniți, ca și noi, în pelerinaj. Numărul preoților celebranți a fost sugestiv și providențial: 12.
În cuvântul de învățătura, părintele Petru Sebastian Tamaș l-a propus ca model de încredere în Sfânta Fecioara pe Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea, trecut în calendar în ziua pelerinajului, iar ca deviză cuvintele sale: „Nu vă fie teamă!” Părintele ne-a recomandat nouă, tinerilor, ca din proiectele de viitor să nu lipsească Dumnezeu, a evidențiat că atunci când ne facem sârguincios datoria, împlinirea și fericirea vin din urmă și că… există viață și după BAC. Aproape toți tinerii am primit iertarea milostivă, spovedindu-ne și primindu-l pe Isus în suflet, împărtășindu-ne.
După Liturghie, pr. Iosif Iacob, de la Facultatea de Teologie din Iași, a ținut un moment de meditație în care a prezentat trei personaje importante din Biblie, a căror viață s-a schimbat după ce l-au cunoscut pe Isus. Acestea au fost Petru, Maria Magdalena și Matei. La sfârșitul prezentării vieții lor și a ceea ce Isus a sădit în ei, fiecare tânăr s-a gândit cu cine se aseamănă mai mult, dacă el l-a primit pe Isus în viața și în inima sa. Aceste gânduri vor aduce răspunsul la întrebările noastre în fața alegerilor ce trebuie să le facem. Mulțumindu-i părintelui pentru cuvintele frumoase, ne-am retras la masa de prânz. După pauza de masă ne-am reîntors în biserică pentru a participa la adorație. Prin rugăciunile și intențiile rostite, am cerut putere, înțelepciune, încredere, har și lumină care să ne conducă în drumul de după liceu.
Încheind momentele frumoase de comuniune spirituală, am urcat în autocar și am pornit spre casă. La întoarcere, grupul de la Onești a făcut un popas la Humulești și la câteva mănăstiri ortodoxe, întregind astfel spiritul de comuniune. Grupul de la Bacău a făcut un popas la mormântul Veronicăi Antal, în Nisiporești. Aici, părintele paroh a prezentat pe scurt viața și martiriul Veronicăi Antal, iar noi, elevii, ne-am rugat împreună la mormântul ei. Am revenit la Bacău încărcați de haruri și încrezători în ajutorul lui Dumnezeu, dispuși și hotărâți de a ne pregăti cât mai bine pentru BAC, păstrându-i pe Isus și pe Sfânta Fecioara în inimile noastre. (Silvia-Damiana Comorașu pentru Ercis.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 5545, Ultimul acces: 2020-02-21 10:59:55

»  Pelerinajul persoanelor consacrate la Cacica (2016-10-12)

 Închide 

Pelerinajul persoanelor consacrate la Cacica

[2016-10-12]
12.10.2016, Cacica (Catholica) - În ziua de duminică, 9 octombrie 2016, în Dieceza de Iași s-a organizat pelerinajul persoanelor consacrate la sanctuarul marian din Cacica. Persoanele consacrate au pornit dis-de-dimineață, din comunitățile lor aflate în diferitele zone mai apropiate sau mai îndepărtate ale Diecezei, pentru a desfășura acest moment deosebit al pelerinajului prin care să îi aducă preamărire lui Dumnezeu pentru darul vieții consacrate prin mijlocirea Mamei cerești. Primul moment al acestui pelerinaj a fost procesiunea spre sanctuar prin recitarea Sfântului Rozariu animat de pr. Augustin Folner, noul responsabil al oficiului pentru Viața Consacrată al Diecezei de Iași, citim în materialul de pe Ercis.ro.
Următorul moment semnificativ a fost trecerea prin Poarta Sfântă, însoțiți de pr. paroh Anton Mărăndescu OFMConv. A urmat Sfânta Liturghie solemnă ocazionată și de sărbătoarea celui de-al doilea hram al sanctuarului, în cinstea Preasfintei Fecioare Maria, Regina Rozariului. Sfânta Liturghie a fost prezidată de Preasfințitul Aurel Percă, Episcop auxiliar de Iași. După salutul inițial din partea părintelui paroh, Preasfințitul și-a exprimat bucuria de a trăi aceste momente frumoase împreună cu persoanele consacrate și credincioșii de față, asigurând comuniunea cu întreaga biserică, locală și universală sub privirea și ocrotirea Preasfintei Fecioare Maria.
În cuvântul de învățătură, pr. Iosif Lucian Dumea, custode al fraților capucini din România, parafrazând vizita și dialogul Arhanghelului Gabriel cu Maria din Evanghelia după Sfântul Luca, a subliniat planul și dorința lui Dumnezeu de a se apropia și dialoga personal cu fiecare om. Dumnezeu nu dorește sclavi în slujba Sa, ci persoane libere, fii și fiice ale Sale, care îl slujesc cu bucurie, în libertatea inimii, contribuind astfel la planul Său de mântuire asemenea Preasfintei Fecioare Maria.
Momentele principale ale Sfintei Liturghii au fost animate de reprezentanți ai celor cinci zone ale Diecezei. La încheierea Liturghiei, pr. Augustin Folner, din Ordinul Carmelitan, a salutat oficial persoanele consacrate și mulțimea prezentă, invitând la a-l preamări pe Dumnezeu pentru darul minunat al vieții consacrate făcut Diecezei și, în același timp, a prezentat pe scurt următoarele momente ale programului zilei. A urmat o agapă fraternă și în continuare o conferință despre milostivire ținută de sora Angela Bulai, de la Surorile Franciscane Misionare de Assisi. Sora Angela a dorit să dea concretețe acestui moment dând întâlnirii un aspect interactiv. Plecând de la parabola bunului samaritean, a dorit să transmită importanța de a înțelege că în viața de fiecare zi, orice om și orice persoană consacrată oferă milostivire aproapelui, dar în același timp este și destinatarul milostivirii.
Frații și surorile s-au bucurat de asemenea și de prezența pr. Alois Fechet și de intervenția și încurajarea sfinției sale adresată persoanelor consacrate prezente. Întâlnirea și pelerinajul persoanelor consacrate s-a încheiat cu un moment de adorație, de relație strânsă și iubitoare cu Acela care este Milostivirea prin excelență. Înainte de luarea de rămas bun, pr. Augustin Folner a transmis câteva informații iar apoi a prezentat mulțimii de frați și surori noua comisie diecezană pentru viața consacrată. În final a mulțumit tuturor pentru prezența la acest pelerinaj, iar în numele tuturor a mulțumit Bunului Dumnezeu și Preasfintei Fecioare Maria pentru ziua minunată petrecută împreună, pentru numeroasele vocații și pentru darul vieții consacrate.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 5396, Ultimul acces: 2020-02-21 10:59:55

»  Pelerinajul bolnavilor și al personalului medical la Cacica (2016-05-17)

 Închide 

Pelerinajul bolnavilor și al personalului medical la Cacica

[2016-05-17]
17.05.2016, Cacica (Catholica) - Vineri, 13 mai 2016, s-a desfășurat la Cacica pelerinajul bolnavilor și al personalului care lucrează în cadrul structurilor sanitare și socio-caritative. Acesta se realizează anual în Dieceza de Iași, cu ocazia Zilei Bolnavului. Pelerinajul a fost organizat de Oficiul pentru Pastorația Sanitară al Episcopiei Romano-Catolice Iași, Serviciul de Îngrijire la Domiciliu al Centrului Diecezan Caritas Iași, Oficiul Diecezan pentru Pelerinaje, Sanctuarul marian de la Cacica și parohiile Diecezei de Iași, aflăm de pe Caritas-Iasi.ro.
În Dieceza de Iași a devenit deja tradiție ca în această zi bolnavii să nu fie însoțiți doar cu o rugăciune, ci să fie purtați în pelerinaj spre Cacica, spre Sanctuarul Maicii Domnului. În această Zi Mondială a Bolnavului putem să îi cerem lui Isus milostiv, prin mijlocirea Mariei, Mama sa și a noastră, ca să ne dea nouă tuturor această dispoziție de slujire a celor nevoiași și în mod concret a fraților noștri bolnavi. Chiar dacă a plouat aproape toată ziua, cei bolnavi însoțiți de cei dragi, sub coordonarea preoților din parohie, a persoanelor consacrate și a personalului medical, au fost prezenți în număr mare. Ținând cont de anul în care ne aflăm, Anul Jubiliar al Milostivirii, cei aproximativ 1000 de credincioși au obținut indulgența plenară, intrând pe Poarta Sfântă și participând cu evlavie la ceremonia celebrată în sanctuar.
Părintele paroh, Anton Daniel Lucaci, a întâmpinat pelerinii urându-le bun venit în casa Mamei Cerești, Sfânta Fecioară Maria. Ca pregătire pentru Sacramentul Spovezii, cei prezenți au avut posibilitatea de a participa la celebrarea penitențială, urmată de recitarea Sfântului Rozariu. La începutul Sfintei Liturghii pr. Eugen Robu responsabilul Oficiului pentru Pastorația Sanitară a transmis celor prezenți salutul dumnealui : „Astăzi, când celebrăm cea de a 24-a Zi mondială a bolnavului, Maica Domnului ne reamintește rolul lui Dumnezeu în viața noastră. Dumnezeu este iubire și ne îngrijește pe fiecare dintre noi cu o dragoste nespusă. Sacrificiile și greutățile din fiecare zi pot fi daruri ale Lui dacă știm să le luăm în calcul așa cum trebuie. Îl rugăm pe bunul Dumnezeu să reverse în viața noastră o ploaie de binecuvântări și cu această ocazie, a pelerinajului bolnavilor la Cacica.”
Sfânta Liturghie a fost celebrată de Preasfințitul Petru Gherghel, Episcop de Iași. Au concelebrat pr. Anton Daniel Lucaci, rectorul sanctuarului Marian și parohul comunității din Cacica, pr. Eugen Robu, responsabilul Oficiului pentru Pastorația Sanitară, pr. Iulian Krop, reprezentantul Oficiului Diecezan pentru Pelerinaje și pr. Egidiu Condac, directorul general al Centrului Diecezan Caritas Iași, și numeroși preoți din parohiile Diecezei de Iași. Cântările au fost susținute de corul format din adolescentele și tinerele de la Centrul de Plasament „Sfântul Iosif”, program al Centrului Diecezan Caritas Iași. Acesta a fost dirijat de către Mădălin Munteanu, acompaniat la orgă de Daniel Duma. După amiază pelerinii au participat la Adorația Euharistică care a fost pregătită de Surorile Misionare ale Pătimirii lui Isus și a fost condusă de pr. Eugen. Pelerinajul la Cacica s-a încheiat cu sfințirea obiectelor religioase.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 5722, Ultimul acces: 2020-02-21 10:59:55


Nr. vizualizări:10824
Data ultimei vizualizări:2020-02-21 10:59:55
Data actualizare:2018-10-08 13:47:05
Data încărcării:2005-08-31 09:26:50
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:113
Fotografi:Alexandru Losonczy: 44, Cezar Suceveanu: 16, Mihaela Achiroaie: 15, Lucian Ionescu: 15, Costel Novac D-veni: 12, Merlinlx: 3, Laurențiu Negrișan: 3, Flavius Pătruți: 1, Ilie Olar: 1, Panoramio.com: 1, Voluntar: 1, internet: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2010-08-08
Aparat: SONY DSC-H3
Contor: 92

Vedere din față
Foto: Mihaela Achiroaie

Data: 2016-08-08
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D300
Contor: 34

Vedere din față
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2017-06-03
Aparat: Canon Canon PowerShot SX260 HS
Contor: 43

Biserica văzută din față
Foto: Lucian Ionescu

Data: 2008-06-24
Aparat: Canon Canon DIGITAL IXUS 750
Contor: 59

Vedere de ansamblu
Foto: Cezar Suceveanu

Data: 2017-05-07
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3300
Contor: 8

Vedere de ansamblu
Foto: Costel Novac D-veni

Data: 2006-12-17
Aparat: OLYMPUS CORPORATION C5060WZ
Contor: 9

Vedere din față
Foto: Merlinlx

Data: 2016-08-08
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 30

Vedere din față
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2010-12-03
Aparat: Panasonic DMC-FT1
Contor: 46

Vedere din față
Foto: Laurențiu Negrișan

Data: 2017-05-07
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3300
Contor: 11

Vedere de ansamblu
Foto: Costel Novac D-veni

Data: 2016-08-08
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 31

Vedere din față
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2011-11-25
Contor: 33

Vedere din față
Foto: Flavius Pătruți

Data: 2016-08-08
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 27

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2011-04-27
Aparat: Canon Canon PowerShot S95
Contor: 34

Vedere din față
Foto: Ilie Olar

Data: 2016-08-08
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 31

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2008-11-02
Aparat: FUJIFILM FinePix S5600
Contor: 33

Vedere din față
Foto: Panoramio.com

Data: 2016-08-08
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 20

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy


Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3
Setul de Fotografii 4
Setul de Fotografii 5
Setul de Fotografii 6
Setul de Fotografii 7
Setul de Fotografii 8