Lapus :: Biserica de Lemn - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica de Lemn
Lăpuș
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Lăpuș
Comună:Lăpuș
Județ:Maramureș
Adresa:nr. 820 "În dâmb”
Cod poștal:437175
Telefon :0262... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.protopopiatul-lapus.ro, www.psse.ro, www.primaria-lapus.ro, www.cjMaramures.ro, www.prefecturaMaramures.ro
Preot:MARIS IOAN
Hram:Adormirea Maicii Domnului
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Construită în secolul XVII (1697?) , cu plan traditional, dar cu câteva elemente specifice care o deosebesc de alte biserici din zonă: absida altarului poligonală, dar nedecrosată si un pridvor pe latura de sud (alături de intrare) , care formează un spatiu ritual special.
Alte informații:Documentele menționează existența bisericii încă din 1733, în timp ce cărți și icoane aparținând bisericii sunt înscrise cu data 1697, care a rămas data oficială a construcției. De asemenea, tipologia constructivă a bisericii sprijină această dată mai înaintată.
Dimensiunile bisericii sunt mici. Corpul principal este dreptunghic, iar absida poligonală continuă linia de pe pereții naosului. Ușa de intrare este la fațada sudică, nu ca de obicei, pe cea vestică. Mai există și un pridvor pe partea sudică, mergând pe toată lungimea bisericii. Urmând acest tip de plan, acoperișul este asimetric, înclinându-se mult spre sud. Sub streașina mare, pe o podea din dale de lemn, se află o masă lungă, pentru mâncare comemorativă.
Pe fațada sudică se află mai multe cruci din lemn, sculptate și pictate, cu texte în slavonă, datate din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea. Ele aparțin mormintelor preoților decedați în această comunitate.
Un cimitir interesant încercuiește biserica, cu cruci din lemn de la începutul secolului al XX-lea.
Ușa de la intrarea în biserică este ea însăși simplă, dar feronăria împodobită a balamalelor o decorează. Tocul este gravat cu triunghiuri care formează o fâșie lată și mai multe cruci împrejurul ușii. Pragul are forma a trei mici arcuri. Tocul de la intrarea în naos este o altă operă de artă a sculptorilor în lemn locali. Principalul motiv este rozeta solară, ceea ce arată urme ale picturii policrome.
Pictura interioară este vizibilă doar în pronaos, prin scenele din Judecata de Apoi. Aceasta este făcută în stil grafic, cu caracteristici ale artei miniaturale.
Parohia Lapus I.
Cod Monument:MM-II-m-A-04811
Nr. vizualizări:5483
Data ultimei vizualizări:2021-08-01 02:22:35
Data ultimei actualizări:2020-05-11 17:50:04
Data încărcării pe sit:2006-06-07 06:36:21
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2010-01-06
Contor: 134

Vedere din lateral
Foto: Țetcu Mircea Rareș