Lelesti :: Biserica Sf. Arhangheli - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Arhangheli
Lelești
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Lelești
Comună:Ciceu-Mihăiești
Județ:Bistrița-Năsăud
Adresa:strada Principală nr. 57
Cod poștal:427219
Persoană de contact :Cosma I. Ioan
Telefon :0727... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @phys.utcluj.ro
Adrese utile:www.protopopiatulbeclean.ro, www.mitropolia-clujului.ro, www.primariaCM.ro, www.portalbn.ro, bn.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Șuteu Alexandru
Hram:Sf. Arh. Mihail și Gavril
Detalii:În anul 1888, mai în jos cu aproximativ 100 de metrii de unde a fost biserica veche, s-a ridicat Biserica actuală din piatră și cărămidă, cu hramul “Sfinților Arhangheli Mihail si Gavriil”, de către Redai V. Vasile (zisCîrcea) , ajutat de săteni, potrivit hrisovului găsit în Biserică. . In anul 1933, Biserica a avut parte de reparații interioare și exterioare. În anii 1968, 1969, 1970 s-a introdus curentul electric , s-a mai reparat interiorul și exteriorul, și s-a zugrăvit interiorul Bisericii. In 16 august 1970 s-a resfințit Biserica, de către Inalt Prea Sfințitul Teofil Herineanu.
Din voia TATALUI CERESC, cu ajutorul DOMNULUI NOSTRU ISUS CRISTOS si impreuna cu SPIRITUL SFANT s-a edificat si sfintit in anul domnului 1888 aceasta Sfanta Biserica inchinata sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril, prin binecuvantarea vladicului Ioan Sabo.
Asezata intr-o frumoasa gradina imprejmuita cu zid de piatra, Biserica Noua se afla la 30m mai jos de crucea ridicata in cimitir pe pristolul vechii bisericute de lemn. Aceasta a servit peste vremuri si serveste si azi ca lacas de cult pentru romanii din parohia Lelesti, crestini de acelasi rit greco-oriental.
Zidita din piatra, cu pereti grosi, in stilul baroc specific Europei Centrale, cladirea are o alura sobra si o turla svelta de peste 25m, crucea fiind vizibila de pe toate cele trei ulite ale satului. Interiorul bisericii foarte incapator, pentru trei sute de credinciosi, este bine luminat si are altarul orientat spre nord si o impresionanta catapeteasma-iconostas cu icoane de mare valoare artistica. Nava, cu picturi frumoase si sobre, are naosul sub o cupola azurie semicilindrica si pronaosul sub podul (corul) si turla bisericii sustinute prin bolti. Pridvorul deschis a fost atasat ulterior. Clopotele aflate in turla bisericii au sunete placute, dangatul lor chemand la ruga si protejand Lelestiul impotriva furtunilor.
Construita pe cheltuiala lui Vasile Redai a Carcii, cu contributia in munca a tuturor credinciosilor, bastinasi si slovaci (rusi) romano–catolici, veniti dupa 1846 in Lelesti si care la inaugurarea Bisericii in 1888 erau cu totii „romani uniti”. La sfarsitul secolului 19 si inceputul celui de al 20-lea, dotarile si lucrarile la Biserica cea Mare au sporit pe baza harniciei si bogatiei tinichigiilor Lelesteni si a cresterii populatiei, de la 350 in 1857 la 481 in 1881 si la peste 800 in 1936. In acesta perioada s-au cumparat carti bisericesti, s-au adus clopotele din Austria, s-a pictat biserica si s-a realizat maretul iconostas. Apoi, in 1933 s-a organizat, de catre preotul Mihai Ratiu, marea sarbatoare de sfintire a Bisericii Greco-catolice (Unite) si a casei parohiale de catre Episcopul Marii Uniri –P. S. Iuliu Hossu - eparh de Cluj-Gherla.
In 1948, sub teroarea ateo-comunista , Biserica Romana Unita cu Roma (B. R. U. ) fiind desfiintata, credinciosii uniti - greco-catolici - au trecut fortat sau „de buna voie” la Biserica Ortodoxa Romana (B. O. R. ) . Batranul preot ortodox Micu, ardelean intelept, a pastrat ritul, cantarile si toate obiceiurile locale cerand diecilor Dumitru si Sabin sa zica: „Duhul Sfant” in loc de „Spiritul Sfant” si „Cred intr-una Sfanta Soborniceasca si Apostoleasca Biserica” in loc de „. . . una Sfanta Catolica si Apostolica. . . ”.
In anii 1968-70, s-a introdus curentul electric, s-a reparat zidaria si acoperisul, s-a zugravit si repictat interiorul. La 16 August 1970 lacasul Sfintei Biserici a fost resfintit de catre P. S. Teofil Herineanu, episcopul eparhiei Vadului, Feleacului si Clujului, inconjurat de un Sobor de preoti in prezenta unui mare numar de credinciosi din parohie si din jur. Din pacate in aceasta perioada s-au distrus: arhiva parohiei cu registrele de botez, casatorii si inmormantari, multe icoane si Calea Crucii. La plecare, preotul seminarist Ilie Tecuceanu, sprijinit de organele comuniste si unii sateni, a luat cu el cartile vechi, crucea de lemn din biserica veche si alte obiecte bisericesti valoroase.
Incepand din 1976, s-au succedat alti cinci Muresan, Ciceovan, Rusu, Matros, Suteu, preoti ortodocsi atestati, tineri ardeleni, care sprijiniti de consiliului parohial, localnici, primarie si de fii satului au contribuit la dotarea, repararea si intretinerea in buna randuiala a acestei primitoare Biserici. La liturghiile duminicale participa peste 50 credinciosi, iar de Pasti si alte praznice, Biserica se umple si oamenii canta „Sfant, Sfant, Sfant e Domnul Savaot” si cel mai armonios „Hristos a Inviat” care se mai poate auzi doar in LELESTI.
24 Iulie 2011, la vizita P. S. Vasile Somesanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului.
Nr. vizualizări:4512
Data ultimei vizualizări:2024-10-05 03:50:04
Data ultimei actualizări:2023-04-19 12:03:58
Data încărcării pe sit:2006-06-07 07:18:04
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2019-09-08
Aparat: samsung SM-J320F
Contor: 165

Vedere din față
Foto: Porcius Maftei