Leontinesti :: Biserica Sf. Imparati - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Împărați
Leontinești
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Leontinești
Comună:Ardeoani
Județ:Bacău
Cod poștal:607016
Telefon :0748... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.protoieriaMoinesti.ro, www.epr.ro, www.comunaArdeoani.ro, www.csjBacau.ro, bc.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Sorin Nicolae Bârzu, Matei Victor Nicolae
Hram:Sf. Împ. Constantin și Elena
Detalii:Biserica parohială este construită întru cinstea „Sfinților Împărați Constantin și Elena” și a fost ridicată pe locul unei vechi biserici construită din paiantă care a ars în întregime. Anul finalizării construirii a fost 1864.
Biserica este făcută din cărămidă și piatră pe temelie de piatră, are ziduri groase care depășesc 1, 5 metri, tencuiți atât în interior cât și în exterior. Biserica este pictată de pictorul Jean Dumitrescu din Bacău în tehnica tempera. Este acoperită cu tablă zincată. , are un turn mare paralelipipedic cu turlă tip bulb, în interiorul căruia se găsește clopotul. Biserica privită în exterior are un aspect impunător și bine proporționat. A fost construită prin contribuția și munca enoriașilor de meșteri necunoscuți în timpul păstoririi pr. Constantin Soroceanu. Este așezată pe un teren propriu în suprafață de 2925 m2. donat de enoriași .
În 1912 această biserică găsindu-se într-o stare de deteriorare avansată i s-a făcut o serie de reparații cu ocazia cărora i s-a schimbat pridvorul din partea de apus spre miazăzi cu intrarea în pronaos. În 1938 când i s-a mai făcut o reparație, din cauza neglijenței lucrătorilor, biserica a luat foc și a ars, rămânând numai pereții. Fiind însă asigurată, cu ajutorul primit de la asigurare și de la autoritățile statului, s-a trecut repede la reconstrucția bisericii și astfel cu inițiativa și strădania preotului paroh din acele vremuri, pr. Gheorghe Șelaru și prin munca și contribuția credincioșilor s-a reușit ca în anul 1943 să fie sfințită de Preasfințitul Episcop al Romanului Lucian Triteanu, preot paroh fiind pr. Ioan Mocanu.
Și în 1958 datorită fundației șubrede, i s-a făcut din nou o reparație de consolidare, construindu-se o subfundație și stâlpi de beton armat și contra forți; i s-a reparat soclul, pereții și turnul bisericii care crăpaseră legându-se cu un brâu de beton armat; toate acestea în timpul păstoririi pr. paroh Constantin Popa.
Nr. vizualizări:3607
Data ultimei vizualizări:2024-07-16 07:27:06
Data ultimei actualizări:2018-01-15 11:04:00
Data încărcării pe sit:2006-06-07 07:22:28
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:0