Lunca :: Biserica de Lemn - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica de Lemn
Lunca
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Lunca
Comună:Baia de Criș
Județ:Hunedoara
Adresa:nr. 98
Cod poștal:337009
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiadevei.ro, www.baia-de-cris.ro, www.cjHunedoara.ro, hd.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Marin Marius
Hram:Adormirea Maicii Domnului
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Biserica de lemn din satul Lunca Moților a fost construită spre sfârșitul sec. al XVII-lea, pe dealul numit „Gorgon” de credincioșii ortodocși din satul Țebea și a fost sfințită de Mitropolitul Athononie Anghel în anul 1700. În anul 1820 a fost vândută credincioșilor din Lunca Moților. Materialul de construcție folosit este exclusiv lemn de stejar și brad. A fost pictată în anul 1829 de pictorul Lupșa din Roșia Montană. De-a lungul timpului s-au făcut reparații la acoperiș (1966, 1968 și 1978) . Cu semnificație istorică deosebită sunt vechimea ei cât și pictura. Pictura interioară, într-un grad avansat de deteriorare, în special pronaosul, nu permite decât identificarea câtorva scene din Vechiul și Noul Testament. Centrul naosului este marcat de trei medalioane delimitate de borduri decorative ample în care sunt înfățișați Sfântul Duh, Maica Domnului și Iisus Atotputernicul, medalioane cu sfinți apostoli și proroci după care urmează scene din ciclul christologic. Catapeteasma are ca scene centrale, în partea superioară Răstignirea lui Iisus și median pe Iisus tronând, înconjurate de medalioane și un registru prezentând pe sfinții proroci, sfinții apostoli și evangheliști; tâmpla catapetesmei se încheie cu un registru ce prezintă cele 12 mari praznice de peste an. Tâmpla de vest a naosului este o compoziție amplă având la partea superioară pe Iisus înconjurat de cei patru evangheliști, median stânga Judecata Raiului, median dreapta Judecata de Apoi, deasupra ușii Arhanghelul Mihail având în stânga și dreapta două scene din Ciclul Patimilor. Toți pereții sunt decorați la partea inferioară 1, 4m înălțime de la nivelul pardoselii cu o draperie care sugerează năframa de tip popular; același registru de pe catapeteasmă a fost refăcut cu alte motive și altă cromatică fiind executat direct pe lemn. Din anul 1991 biserica se află sub ocrotirea Muzeului Țăranului Român.
Alte informații:In legatura cu biserica Adormirea Maicii Domnului s-a pastrat amintirea ca ar fi biserica de la Mesteacan unde s-au adunat, la 31 octombrie1784, rasculatii lui Horea. Dupa rascoala, lacasul a fost stramutat la Tebea, de unde, prin 1820 a fost cumparat de enoriasii de la Lunca.
Actul de nastere al lacasului a fost cioplit in pragul de sus al intrarii spre naos, "Aceasta biserica s-au facut in zilele imparatului Leopold si vladica au fost Atanasie in Balgrad si protopop Lazar. S-au inceput in luna mai 1710. Scris-am eu, popa Gheorghe". (I. Cristache-Panait, op. cit. p. 28)
Peretii lacasului descriu planul stravechi al dreptunghiului, cu capetele de la est si vest nedecrosate, poligonale, cu trei laturi. Clopotnita viguroasa, cu foisor in console captusit cu scandura ornamentata cu trafor isi ridica mandra spre cer flesa supla, prelunga, invelita in sita.
Din pacate, pictura murala, atribuita zugravului Nicolae de la Lupsa Mare, a avut de suferit datorita ploilor patrunse prin acoperisul nereparat la vreme. Usile imparatesti fac parte dintr-o alta etapa de imfrumusetare a bisericii si sunt dovada prezentei aici a lui Constantin zugravul. (I. Cristache-Panait, op. cit. p. 28) .
Cod Monument:HD-m-A-03360
Nr. vizualizări:14793
Data ultimei vizualizări:2024-04-16 04:46:20
Data ultimei actualizări:2019-01-10 09:30:46
Data încărcării pe sit:2006-06-08 06:14:20
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-07-27
Aparat: SONY DSC-H9
Contor: 183

Vedere din lateral
Foto: Țetcu Mircea Rareș