Manastioara :: Biserica Intrarea Maicii Domnului in Biserica - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Intrarea Maicii Domnului în Biserica
Mănăstioara
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Mănăstioara
Comună:Udești
Județ:Suceava
Cod poștal:727538
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arhiepiscopiasucevei.ro, www.primariaUdesti.ro, www.cjSuceava.ro, sv.prefectura.mai.gov.ro
Hram:Intrarea Maicii Domnului în Biserică
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Construită în jur de 1700, adăugiri și transformată în 1848, necesită restaurare.
Specialiștii datează construcția bisericii la începutul secolului al XVIII-lea. Documente vechi atestă că biserica ar fi fost construită în jurul anului 1760 pe moșia Ilincăi Balș din pădurea Plăvălari. Cele mai vechi dovezi ale existenței bisericii sunt inscripția de pe icoana Mântuitorului: „1775 (1776) Antonii Zograf” și inscripția din anul 1762, descifrată din Antimis: „Dumnezeu și sfântul Oltariu: ca să se săvârșească pre dânsul sfintele dumnezeiești slujbe, care s-au sfințit de prea sfințitul mitropolit a toată Moldavia Chir Gavril pe numele tuturor sfinților, 1762”
Alte informații:Pe o colina in mijocul padurii, in partea de Sud-Est a satului Plavalari, la 4 km de Udești, se afla Biserica de lemn a catunului Manastioara ce aparține de Parohia Plavalari.
De ea este legata o frumoasa legenda ce ne spune ca aici și-a gasit refugiu și adapost insuși Voevodul Sfantul Ștefan cel Mare pe cand era copil. Aflat la o nunta in satul Reuseni, unde curtea domneasca avea o reședința de vara, Aron
l-a asasinat mișelește pe fratele sau Bogdan al II-lea. Copilul Ștefan impreuna cu mama sa au fugit din calea macelului prin padurea din Sudul satului ce și astazi exista. In aceasta padure și-au gasit adapost intr-un stejar unde au stat ascunși pana ce s-a indepartat urgia apoi au coborat pe dealuri și-au aflat adapost la ciobanii de pe aceste meleaguri. Dupa ce a devenit domn al Modovei și-a adus aminte de locul ce i-a oferit adapost și a facut din stejarul salvator o bisericuța.
Biserica formeaza același corp cu clopotnița, așezata pe o piatra și cladita din barne de stejar care posterior la o reparație de prin anii 1900 a fost blanita cu scanduri de brad. Lungimea ei este de 14 m, lațimea de 5 m iar inalțimea turnului de 10 m. Acum biserica are doua acoperișuri din tabla zincata. Aceste modificari au schimbat aspectul original.
Interiorul bisericii are 4 desparțituri: altar, naos, pronaos și clopotnița. La pervazul ușii dintre naos și pronaos iese la iveala stejar simplu, dar frumos sculptat. In interior se afla o tablița scrisa in litere chirilice: ” Aceasta biserica din Manastioara s-au rapaluit la anul 1848 August la 13 s-au inceput lucru și s-au savarșit noiemvrie la 20 prin chiverniseala oamenilor Vasile Cosma, Gavril Botnar, Nica Bolohan, Giorgi Bolohan carturarh (?) ”.
Iconostasul are inscripții slave iar la icoana hramului are o inscripție cu litere latine din care reiese ca este de data mai recenta. La icoana Mintutiorului, jos in dreapta se vede o inscripție foarte importanta: anul 7284 (de la facerea lumii) ceea ce ar corespunde anului 1775 iar in parte stanga ni s-a pastrat și numele pictorului Antonii Zograf. Lipsesc ușile imparatești, se afla numai desparțitura cu perdea. Deasemenea in stanga se afla o singura ușa diaconeasca.
In naos se afla, cam la mijloc, o barna sculptata ce atarna ca o spranceana la 2 m inalțime.

Hramul mai vechi al bisericii a fost Intampinarea Domnului, 2 februarie, asta reiese și din icoana de pe catapeteasma unde se pune cea specifica, in dreapta ușilor imparatești. Dar odata cu reparațiile capitale din 1848 și probabil odata cu resfințirea locașului, și pentru ca lucrul s-a terminat la 20 noiembrie s-a adaugat si hramul Intrarea Maicii Domnului in Biserica – Vovidenia. Cert este ca atunci cand am venit in aceasta Parohie oamenii nu țineau si nici nu știau ca ar avea și alt hram decit cel de Vovidenie. Cu curgerea timpului s-a indatinat sarbatoarea Intrarii Maicii Domnului in Biserica ca hram al satului și al bisericuței. De multe ori este iarna grea dar intotdeauna in aceasta deosebita bisericuța se savarșește Sfanta Liturghie și cum este in Postul Nașterii Domnului mulți enoriași din acest catun – sunt mai ales in virsta – se spovedesc și impartașesc.
Biserica are o mare importanța in viața creștina a zonei, din vechime, pana in prezent aici are loc un adevarat pelerinaj cu prilejul Praznicului Imparatesc de Schimbarea la Fața de pe 6 August. Se spune ca in vechime, la inceputul stapanirii austriece aici ar fi fost cimitir ce deservea intreaga zona, de la Bosanci pana la Udești și sarbatoarea Schimbarii la Fața era prilejul in care creștinii de aici se intalneau la mormintele parinților, moșilor și rudelor. In timp, aici a inceput sa se savarșeasca Sfanta Liturghie cu un impresionant Sobor in aer liber sub stejarii seculari. Dupa slujba, cu timpul, in Poiana Schitului era o adevarata sarbatoare campeneasca, cu intalnirea gospodarilor din toate satele de prinprejur.
Astazi bisericuța deservește ca locaș de slujba in toate momentele vieții pentru creștinii ortodocși din catunul Manastioara, in numar de cel mult 30 de suflete.
Cod Monument:SV-II-m-B-05567
Nr. vizualizări:4427
Data ultimei vizualizări:2025-01-25 04:57:50
Data ultimei actualizări:2018-10-25 11:52:39
Data încărcării pe sit:2006-06-12 05:20:12
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-09-11
Aparat: Canon Canon DIGITAL IXUS 750
Contor: 154

Vedere de ansamblu
Foto: Cezar Suceveanu