Marasti :: Biserica Adormirea Maicii Domnului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Adormirea Maicii Domnului
Mărăști
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Mărăști
Comună:Filipeni
Județ:Bacău
Cod poștal:607179
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.protoieriabacau.ro, www.epr.ro, www.primariaFilipeni.ro, www.csjBacau.ro, bc.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Ionuț Avram
Hram:Adormirea Maicii Domnului
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Vechi sat răzeșesc, Mărăștii este parte componentă a comunei Filipeni din județul Bacău. Localitatea este situată în nord-vestul județului, pe sub nesfârșitele spinări ale Colinelor Tutovei.
Pe valea Dunăvățului, pe o veche vatră răzășească, la Mărăști, comuna Filipeni, vornicul Manolache Sturza- nepotul domnitorului Ion Sturza avea să pună pe meșterii lemnari ai acestor locuri să construiască din bârne în primul an din cel de-al nouăsprezecelea veac, o măreață și frumoasă biserică de lemn.
Biserica de lemn cu hramul „Adormirea Maicii Domnului“ de la Mărăști a fost construită la 1801, de vornicul Mihalache Sturdza, nepotul lui Ioan Sturdza, domnul Moldovei .
Despre moșia pe care a luat ființă vatra satului Mărăști se spune că ar fi dăruită de Ștefan cel Mare vitejilor luptători care s-au distins în războaie și care s-au așezat prin poienile codrilor seculari din aceste locuri. Pe versantul apusean al colinelor Godovanei, printre vârfurile stejarilor înalți, se zaresc turnurile din sindrilă ale bisericii de lemn din Mărăști.
Ctitorie boierească, biserica , , Adormirea Maicii Domnului" impresionează prin dimensiunile ei mari, înălțimea ei, cât și prin prezența celor doua turle. Se remarcă prin tipul treflat cu pronaosul dreptunghiular și absida altarului decroșată. Particularitatea monumentului constă în formă rotundă a absidelor laterale și a altarului.
În 1921 a avut loc o renovare a bisericii, temelia din piatră de pârâu fiind cimentuită.
La construcția bisericii nu au fost folosite cuie metalice ci doar aplicată tehnica încheierii în , , cățăi" și cuie din inimă de stejar. Acoperișul bisericii este din șindrilă bătută în , , coadă de rândunică", de la nivelul căruia țâșnesc două turle.
Intrarea în biserică se face printr-un pridvoraș plasat în partea de sud, al cărui inălțime nu ajunge până la streașina acestuia; pridvorașul a fost construit în anul 1921 când bisericii i s-au facut reparații capitale.
Pe scândura îngălbenită de vreme, oamenii au consemnat tot felul de întâmplări din viața personală și din viața satului.
În pronaos stau de strajă frumoasele icoane cu rame minunat împodobite de sculptură și stranele vechi de o vârstă cu biserica.
Ctitorul a înzestrat această biserică cu toate cele trebuincioase oficierii cultului religios.
De o deosebită valoare artistică este catapeteasma care are un minunat decor sculptat în lemn de tei. Iconostasul de la această biserică are o valoare deosebită mai ales datorită abundenței motivelor florale sculptate, precum și a combinațiilor acestora.
Bogat împodobite sunt și ușile împărătești și cele diaconești cu ghirlande de flori și frunze ce abundă pe marginile acestora. În altar atenția se îndreaptă spre felul în care a fost împodobită sfânta masă de un preafrumos baldachin, sprijinit pe coloane filiforme, bogat împodobite. În fața ușii altarului se află , , curpanul" din fier, făcut de fierari, având 12 popice pentru lumânări.
În partea de sud a bisericii la cațiva zeci de metri se află o clopotniță din lemn de stejar fiind de o dată cu biserica.
Clopotnița este construită din barne de stejar muchite, încheiate la capete în , , coada randunicii".
Clopotnița adăpostește două clopote, unul mijlociu ca mărime ce poartă pe el anul în care a fost turnat (1814) și un al doilea, mic, care datează din anul 1895.
De aici, biserica se vede în deschizătura unei poieni, iar turnurile ce apar printre stejarii falnici ne sugerează imaginea unei ilustrate medievale.
Alte informații:In aceasta dimineata (29. 10. 2022) Biserica de lemn de la Marasti cu hramul , , Adormirea Maicii Domnului “monument istoric din comuna Filipeni s-a facut scrum intr-un incendiu.
Cod Monument:BC-II-m-B-00857
Nr. vizualizări:3869
Data ultimei vizualizări:2023-10-03 12:28:16
Data ultimei actualizări:2022-10-29 13:49:19
Data încărcării pe sit:2006-06-12 05:55:45
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2022-10-30
Contor: 24

Vedere de ansamblu
Foto: Turist prin Judetul Bacau