Manastirea Buciumeni - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mânăstirea Buciumeni
Buciumeni
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   CITEȘTE MESAJ 
Religie:Ortodox
Localitate:Buciumeni
Comună:Buciumeni
Județ:Galați
Cod poștal:807060
Persoană de contact :stavrofora Macrina Huma
Telefon :0236... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adresa web Biserica:www.edj.ro/index.php/mnstirea-buciumeni
Adrese utile:www.edj.ro, www.primaria-buciumeni.ro, www.cjGalati.ro, www.prefecturaGalati.ro
Preot:protos. Mihail Nare
Hram:Sf. Treime, Acoperământul Maicii Domnui
Stil arhitectonic:Tradițional moldovenesc
Detalii:Primele calugarite s-au asezat in codrii Buciumenilor, conform traditiei, la inceputul secolului al XV-lea. Desi nu s-au pastrat marturii scrise in acest sens, marea majoritate a vechilor documente manastiresti fiind pierdute sau instrainate, se pare ca pe la 1420-1430, in vremea domnitorului Alexandru cel Bun, s-au ridicat aici, cu sprijinul locuitorilor din satele invecinate, o bisericuta din lemn cu hramul Sfantului Ierarh Nicolae si cateva chilii. Pana la inceputul secolului al XVIII-lea nu se cunosc amanunte despre traiul celor ce vietuiau, in sihastrie, in padurea de la Buciumeni, dar, cu siguranta, traditia calugareasca nu s-a pierdut, desi biserica a ars si a fost distrusa in repetate randuri. Abia pe la 1700 vechiul locas de inchinare este refacut sau reconstruit de catre serdarul Manolache Radovici, proprietarul unei mosii in satul Buciumeni si sfintit, mai apoi, la 1718, de catre episcopul Sava al Romanului, care a si asezat in fruntea obstii de calugarite pe monahia Mafta.
Biserica nu a avut, insa, o viata prea lunga, caci la 1750, sub acuzatia unui complot pus la cale aici impotriva domnilor fanarioti, este demontata si transportata de catre schimonahul Isaia Orbul la nou infiintatul schit de la Buciumi. Dupa 130 de ani, pe la 1880, frumoasa bisericuta din lemn de stejar, impodobita cu coloane din lemn de mesteacan, va lua din nou calea pribegiei, fiind asezata in cimitirul manastirii Bogdana, unde a ars partial intr-o noapte de decembrie a anului 1925 si unde, refacuta si consolidata in vremea staretului Glicherie Lovin, se gaseste si astazi.
Schitul devine dupa 1750 metoc al Episcopiei Romanului. La 1809 intreaga obste numara doar 4 monahii, in frunte cu stareta lor, Afia. Un document de epoca o numeste, ctitora, amintind si faptul ca hramul manastirii era tinut a doua zi dupa Rusalii, la sarbatoarea Sfintei Treimi. Un frumos baldachin, aflat in partea de miazazi a actualei biserici, pastreaza pana astazi, locul altarului de jertfa al vechii ctitorii a lui Manolache Radovici. Intre 1840 si 1844, se ridica biserica din caramida si clopotnita. Bucurandu-se de numeroase danii, schitul si-a sporit atat obstea, cat si averile, devenind o manastire de referinta in aceasta parte de tara.
Dupa Unirea Principatelor prin decretul domnitorului Al. I. Cuza din 1860, schitul s-a desfiintat, iar maicile au fost trimise la Varatec, Agapia sau Adam, cu exceptia celor foarte batrane, lasate in chiliile lor. Toate bunurile s-au scos la licitatie. Complet lipsite de mijloace materiale de existenta, au ramas la Buciumeni 12 monahii, in frunte cu schimonahia Maria. S-a reusit, totusi, pastrarea randuielilor sfintelor slujbe, cu ajutorul preotilor de mir din parohiile invecinate.
Dupa 1879, sub pastorirea marelui carturar si patriot Melchisedec Stefanescu, fost episcop al Dunarii de Jos, schitul isi recapata, drepturile de organizare si administrare proprie. Prin grija noului arhipastor, biserica este refacuta, la 1884, incinsa la interior si exterior cu brate de fier si zugravita de catre Stoica Ionita Gheorghe (Pacatosul) . Tot acum i-a fost adaugat, probabil, si pridvorul.
Obstea se mareste din nou, ajungand in timpul primului razboi mondial sa poata primi refugiati din Muntenia ocupata de nemti si reusind, la 1932, sa repare biserica in timpul staretiei monahiei Evghenia Chebac. Cutremurul din noiembrie 1940 a provocat noi stricaciuni manastirii, impunandu-se refacerea clopotnitei. Tot in aceasta perioada, cu sprjinul unor donatori instariti din regiune, s-a pornit la construirea unui atelier de ceramica si covoare, care si-a inceput activitatea in 1954.
Alte informații:Dupa cel de-al doilea razboi mondial, in ciuda dificultatilor create de politica antibisericeasca a noului regim comunist, manastirea, devenita autonoma incepand cu anul 1948, nu isi pierde din importanta, obstea numarand in 1960 nu mai putin de 75 de maici si surori, in frunte cu stareta Evsevia Costin si preotii duhovnici Ermoghen Longhin si Chesarie Dorus. Mai mult, in vremurile tulburi ale anilor 1957-1959, se reuseste restaurarea bisericii prin modificarea liniei arhitecturale a cladirii, adaugarea unei turle, si prin infrumusetarea, in interior, cu pictura de mare valoare realizata in stil neobizantin realist de artistul Anatolie Cudinov, fapt ce a asezat biserica manastirii Buciumeni in randul importantelor monumente de arta ale tarii. Muzeul manastirii
In ciuda acestor realizari, campania sistematica de prigonire a vietii calugaresti de la noi nu a ocolit nicistirea Buciumeni. Dupa exact 100 de ani de la o hotarare asemanatoare a domnitorului Al. I. Cuza, decretul 410 din 1960 a interzis orice forma de manifestare a vechilor randuieli monahicesti, calugaritele fiind obligate sa plece in lume, iar manastirea devenind, pe timpul verii, tabara de copii. Cu pretul unor mari suferinle, duhul de rugaciune si evlavie de la Buciumeni totusi nu s-a risipit, jertfa unor monahii ca Luciana Partenie si Evsevia Costin pastrand, peste ani, sfintenia si buna randuiala a vechii vetre de sihastrie din inima padurii.
Mănăstirea Buciumeni este situată pe teritoriul comunei cu același nume din nordul județului, la 25 km NV de Tecuci. Tradițiile sihăstrești ale acestor locuri și cadrul natural deosebit fac din Mănăstirea Buciumeni un punct de pelerinaj pentru credincioși în toate perioadele anului. Accesul se face pe drumul DN 25 Tecuci – Tișița și DJ 251 Nicorești – Buciumeni.
Cod Monument:GL-II-m-B-03075
Nr. vizualizări:43231
Data ultimei vizualizări:2021-04-14 13:15:21
Data ultimei actualizări:2014-08-14 10:59:06
Data încărcării pe sit:2006-03-21 04:22:24
Nr. Mesaje:3
Urare:
(2015-07-20)
La multi ani, maica Macrina!
Sa va dea Dumnezeu multa sanatate si putere. Din partea Parintelui Tache si a enoriașilor de la PAROHIA Bisericii "SF. VASILE CEL MARE" Constanța.
Doamne ajuta!
@yahoo.Com
Urare:
(2010-07-19)
LA MULTI ANI pentru sora Macrina!
@yahoo.com
Urari:
(2009-07-24)
Cu ocazia zilei de 19.07.2009, pentru maica MACRINA doresc ca bunul DUMNEZEU sa fie mereu alaturi de ea pentru sanatate si LA MULTI ANI !
@yahoo.com
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-06-18
Aparat: Canon Canon PowerShot A610
Contor: 358

Vedere de ansamblu
Foto: Voluntar