Manastirea Buciumeni - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mânăstirea Buciumeni
Buciumeni
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   CITEȘTE MESAJ 
Religie:Ortodox
Localitate:Buciumeni
Comună:Buciumeni
Județ:Galați
Cod poștal:807060
Persoană de contact :stavrofora Macrina Huma
Telefon :0236... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adresa web Biserica:www.edj.ro/index.php/mnstirea-buciumeni
Adrese utile:www.edj.ro, www.primaria-buciumeni.ro, www.cjGalati.ro, www.prefecturaGalati.ro
Preot:protos. Mihail Nare
Hram:Sf. Treime, Acoperământul Maicii Domnui
Stil arhitectonic:Tradițional moldovenesc
Detalii:Primele calugarite s-au asezat in codrii Buciumenilor, conform traditiei, la inceputul secolului al XV-lea. Desi nu s-au pastrat marturii scrise in acest sens, marea majoritate a vechilor documente manastiresti fiind pierdute sau instrainate, se pare ca pe la 1420-1430, in vremea domnitorului Alexandru cel Bun, s-au ridicat aici, cu sprijinul locuitorilor din satele invecinate, o bisericuta din lemn cu hramul Sfantului Ierarh Nicolae si cateva chilii. Pana la inceputul secolului al XVIII-lea nu se cunosc amanunte despre traiul celor ce vietuiau, in sihastrie, in padurea de la Buciumeni, dar, cu siguranta, traditia calugareasca nu s-a pierdut, desi biserica a ars si a fost distrusa in repetate randuri. Abia pe la 1700 vechiul locas de inchinare este refacut sau reconstruit de catre serdarul Manolache Radovici, proprietarul unei mosii in satul Buciumeni si sfintit, mai apoi, la 1718, de catre episcopul Sava al Romanului, care a si asezat in fruntea obstii de calugarite pe monahia Mafta.
Biserica nu a avut, insa, o viata prea lunga, caci la 1750, sub acuzatia unui complot pus la cale aici impotriva domnilor fanarioti, este demontata si transportata de catre schimonahul Isaia Orbul la nou infiintatul schit de la Buciumi. Dupa 130 de ani, pe la 1880, frumoasa bisericuta din lemn de stejar, impodobita cu coloane din lemn de mesteacan, va lua din nou calea pribegiei, fiind asezata in cimitirul manastirii Bogdana, unde a ars partial intr-o noapte de decembrie a anului 1925 si unde, refacuta si consolidata in vremea staretului Glicherie Lovin, se gaseste si astazi.
Schitul devine dupa 1750 metoc al Episcopiei Romanului. La 1809 intreaga obste numara doar 4 monahii, in frunte cu stareta lor, Afia. Un document de epoca o numeste, ctitora, amintind si faptul ca hramul manastirii era tinut a doua zi dupa Rusalii, la sarbatoarea Sfintei Treimi. Un frumos baldachin, aflat in partea de miazazi a actualei biserici, pastreaza pana astazi, locul altarului de jertfa al vechii ctitorii a lui Manolache Radovici. Intre 1840 si 1844, se ridica biserica din caramida si clopotnita. Bucurandu-se de numeroase danii, schitul si-a sporit atat obstea, cat si averile, devenind o manastire de referinta in aceasta parte de tara.
Dupa Unirea Principatelor prin decretul domnitorului Al. I. Cuza din 1860, schitul s-a desfiintat, iar maicile au fost trimise la Varatec, Agapia sau Adam, cu exceptia celor foarte batrane, lasate in chiliile lor. Toate bunurile s-au scos la licitatie. Complet lipsite de mijloace materiale de existenta, au ramas la Buciumeni 12 monahii, in frunte cu schimonahia Maria. S-a reusit, totusi, pastrarea randuielilor sfintelor slujbe, cu ajutorul preotilor de mir din parohiile invecinate.
Dupa 1879, sub pastorirea marelui carturar si patriot Melchisedec Stefanescu, fost episcop al Dunarii de Jos, schitul isi recapata, drepturile de organizare si administrare proprie. Prin grija noului arhipastor, biserica este refacuta, la 1884, incinsa la interior si exterior cu brate de fier si zugravita de catre Stoica Ionita Gheorghe (Pacatosul) . Tot acum i-a fost adaugat, probabil, si pridvorul.
Obstea se mareste din nou, ajungand in timpul primului razboi mondial sa poata primi refugiati din Muntenia ocupata de nemti si reusind, la 1932, sa repare biserica in timpul staretiei monahiei Evghenia Chebac. Cutremurul din noiembrie 1940 a provocat noi stricaciuni manastirii, impunandu-se refacerea clopotnitei. Tot in aceasta perioada, cu sprjinul unor donatori instariti din regiune, s-a pornit la construirea unui atelier de ceramica si covoare, care si-a inceput activitatea in 1954.
Alte informații:Dupa cel de-al doilea razboi mondial, in ciuda dificultatilor create de politica antibisericeasca a noului regim comunist, manastirea, devenita autonoma incepand cu anul 1948, nu isi pierde din importanta, obstea numarand in 1960 nu mai putin de 75 de maici si surori, in frunte cu stareta Evsevia Costin si preotii duhovnici Ermoghen Longhin si Chesarie Dorus. Mai mult, in vremurile tulburi ale anilor 1957-1959, se reuseste restaurarea bisericii prin modificarea liniei arhitecturale a cladirii, adaugarea unei turle, si prin infrumusetarea, in interior, cu pictura de mare valoare realizata in stil neobizantin realist de artistul Anatolie Cudinov, fapt ce a asezat biserica manastirii Buciumeni in randul importantelor monumente de arta ale tarii. Muzeul manastirii
In ciuda acestor realizari, campania sistematica de prigonire a vietii calugaresti de la noi nu a ocolit nicistirea Buciumeni. Dupa exact 100 de ani de la o hotarare asemanatoare a domnitorului Al. I. Cuza, decretul 410 din 1960 a interzis orice forma de manifestare a vechilor randuieli monahicesti, calugaritele fiind obligate sa plece in lume, iar manastirea devenind, pe timpul verii, tabara de copii. Cu pretul unor mari suferinle, duhul de rugaciune si evlavie de la Buciumeni totusi nu s-a risipit, jertfa unor monahii ca Luciana Partenie si Evsevia Costin pastrand, peste ani, sfintenia si buna randuiala a vechii vetre de sihastrie din inima padurii.
Mănăstirea Buciumeni este situată pe teritoriul comunei cu același nume din nordul județului, la 25 km NV de Tecuci. Tradițiile sihăstrești ale acestor locuri și cadrul natural deosebit fac din Mănăstirea Buciumeni un punct de pelerinaj pentru credincioși în toate perioadele anului. Accesul se face pe drumul DN 25 Tecuci – Tișița și DJ 251 Nicorești – Buciumeni.
Cod Monument:GL-II-m-B-03075
Informații conexe:GLASCOMUN.INFO: Un colț din Rai, coborât pe pământ (Articol)
Știri despre biserică:

»  1000 de tineri la hramul catedralei cu „vitralii foșnitoare” (2019-06-18)

 Închide 

1000 de tineri la hramul catedralei cu „vitralii foșnitoare”

[2019-06-18]
de Mihail Mere-Albe

De sărbătoarea Sfintei Treimi, 1000 de tineri gălățeni au mers în pelerinaj la mănăstirea Buciumeni, cu ocazia celebrării hramului bisericii.
Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în altarul de vară:
„Pelerinajul și Sărbătoarea Sfintei Treimi din catedrala cu vitralii foșnitoare de la Buciumeni a fost mai curând prilejul de a contempla icoana Preasfintei Treimi în frumusețea creației și a comuniunii, la mijloc stând tinerii din toate liceele eparhiei Dunării de Jos, așa cum era și firesc, ei înșiși o icoană înțeleaptă a educației înțelepte prin ei, prin preoți, prin cadre didactice, reconstituindu-se astfel o școală vie, de la suflet la suflet și de la inimă la inimă”.
Înaltpreasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură adresat cu precădere tinerilor prin care a subliniat importanța unei analize introspective realizată cu ajutorul lui Hristos.
„Domnul ne învață cum să privim în noi înșine cu folos, deoarece, la modul superficial noi avem sentimentul că ne cunoaștem, însă această cunoaștere este extrem de limitată și nu este o cunoaștere reală”, a precizat ierarhul.
Manifestările dedicate acestei sărbători au continuat cu ateliere de dezbatere pentru tineri pe marginea a 20 de teme care au vizat Anul omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari), informează Arhiepiscopia Dunării de Jos.
Printre temele de dezbatere s-au regăsit titluri precum: ,,Satul românesc – model de conviețuire într-un spațiu european“, ,,Oportunități de revalorizare a tradițiilor satului românesc de astăzi“, „Tinerii și valorile satului tradițional“ ș.a.
Tradiționalul pelerinaj al tinerilor la „catedrala cu vitralii foșnitoare” a ajuns anul acesta la cea de-a 24-a ediție.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3558, Ultimul acces: 2020-10-02 01:21:48

»  IPS Casian la Mănăstirea Buciumeni: Maica Domnului ocrotește și se roagă pentru toți cei care îi solicită ajutorul cu credință (2017-10-02)

 Închide 

IPS Casian la Mănăstirea Buciumeni: Maica Domnului ocrotește și se roagă pentru toți cei care îi solicită ajutorul cu credință

[2017-10-02]
de Iulian Dumitrascu

În ziua de 1 octombrie 2017, Mănăstirea Buciumeni din județul Galați și-a serbat cel de-al doilea hram: Acoperământul Maicii Domnului. Cu acest prilej, IPS Casian a oficiat slujba Sfintei Liturghii și le-a vorbit celor prezenți despre importanța intensificării rugăciunilor către Maica Domnului.
Din soborul de slujitori au făcut parte ieromonahi, preoți și diaconi. La eveniment au participat monahiile mănăstirii, pelerini și credincioși din parohiile învecinate, a informat Pr. Rareș Bucur.
Ierarhul a explicat în cuvântul său că Maica Domnului ocrotește și se roagă pentru toți cei care îi cer ajutorul cu credință și este prezentă acolo unde creștinii o cinstesc, așa cum a fost de față la privegherea de toată noaptea a clerului și credincioșilor bisericii din Vlaherne.
La final, a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru binefăcătorii sfântului așezământ: egumeni, monahi, monahii și ostenitori.
După Sfânta Liturghie, toți cei prezenți au fost invitați în trapeza mănăstirii la agapa creștinească.
Sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului este una dintre cele mai frumoase închinate Fecioarei Maria, pentru că ea descoperă tuturor creștinilor modul în care Maica Domnului ajută prin rugăciune neîncetată către Mântuitorul Hristos pe toți cei care o cinstesc și îi cer sprijinul.
Mănăstirea Buciumeni este situată pe teritoriul comunei cu același nume din nordul județului Galați, la 25 km NV de Tecuci. Tradițiile sihăstrești ale acestor locuri și cadrul natural deosebit fac din Mănăstirea Buciumeni un punct de pelerinaj pentru credincioși în toate perioadele anului.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 7222, Ultimul acces: 2020-10-02 01:21:48

»  Peste o mie de liceeni au mers în pelerinaj la hramul Mănăstirii Buciumeni. IPS Casian a participat la activitățile tinerilor (2017-06-07)

 Închide 

Peste o mie de liceeni au mers în pelerinaj la hramul Mănăstirii Buciumeni. IPS Casian a participat la activitățile tinerilor

[2017-06-07]
de Sorin Ionițe

În ziua Praznicului Sfintei Treimi, în Arhiepiscopia Dunării de Jos a avut loc tradiționalul pelerinaj al tinerilor liceeni la Mănăstirea Buciumeni, care și-a serbat hramul.
Întâlnirea de anul acesta s-a desfășurat sub genericul Imaginea virtuală sau «elev-icoană vie» a vieții. Pelerinajul a ajuns la a 22-a ediție, informează site-ul oficial al Eparhiei.
La primele ore ale dimineții, în 5 iunie 2017, peste o mie de tineri din Brăila și Tecuci au pornit în pelerinaj către Mănăstirea Buciumeni.
Acestora li s-au adăugat numeroși profesori de Religie, alte cadre didactice și părinți, membri din Asociația Părinți pentru Ora de Religie (APOR) și Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR), de la filialele din Eparhie.
Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânt Liturghie la altarul de vară al mănăstirii împreună cu un sobor format din aproximativ o sută de slujitori din Eparhie. Răspunsurile liturgice au fost oferite de tinerii liceeni împreună cu slujitorii prezenți la așezământul din Pădurea Buciumeni.
În cuvântul rostit cu acest prilej, IPS Casian a evidențiat importanța misionară și educativă a activităților cu tinerii. Prin acestea se creează starea de comuniune și de iubire sfântă în Biserică și în societate.
După slujbă a urmat agapa în care au fost servite alimente tradiționale pregătite de tineri din timpul săptămânii anterioare sub supravegherea personalului calificat.
Partea a doua a evenimentului a constat în dezbaterea mai multor teme duhovnicești în cadrul a 20 grupe de convorbiri. Discuțiile au fost coordonate de preoți și profesori de religie, iar Chiriarhul Dunării de Jos a trecut pe la fiecare grup, provocându-i pe tineri la dezbateri punctuale.
Dialogurile s-au axat în principal pe tematica Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești și a Anului comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română.
La final, fiecare elev a primit din partea Arhiepiscopiei Dunării de Jos câte un exemplar din revista eparhială și iconițe.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 7754, Ultimul acces: 2020-10-02 01:21:48

»  Mănăstirea Buciumeni | Întrunire consultativă pentru pelerinajul tinerilor liceeni (2017-05-13)

 Închide 

Mănăstirea Buciumeni | Întrunire consultativă pentru pelerinajul tinerilor liceeni

[2017-05-13]
de Iulian Dumitrascu

În după-amiaza zilei de 11 mai 2017 la Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Dunării de Jos a avut loc o întâlnire consultativă cu principalii factori de răspundere în vederea organizării și bunei desfășurări a celei de-a XXII-a ediții a pelerinajului tinerilor liceeni din județele Galați și Brăila.
Evenimentul va avea loc la Mănăstirea Buciumeni care își sărbătorește hramul la praznicul Sfintei Treimi, ne-a transmis Pr. Gabriel Molocea, Consilier misionar și mass-media.
Întrunirea, prezidată IPS Casian, s-a desfășurat în Sala Melchisedec Ștefănescu a Centrului Eparhial și a reunit tineri (reprezentanți ai liceelor din municipiile Galați, Brăila și Tecuci), participanți la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși de la București din anul 2016, părinți membri ai Asociației Părinți pentru Ora de Religie, preoți care coordonează programe cu tinerii, în parohii, profesori de religie, studenți ai Departamentului Teologie al Facultății de Istorie, Filozofie și Teologie și elevi de la Seminarul Teologic Sf. Ap. Andrei din Galați.
Cu acest prilej, a fost stabilită tema generală a pelerinajului: De la imaginea virtuală la «icoana vie» – tânărul de astăzi.
Urmare unui sondaj de opinie, efectuat în toate liceele de pe teritoriul eparhiei, au fost stabilite aspecte privind organizarea pelerinajului, prin implicarea directă a grupelor de tineri voluntari, care vor fi co – organizatori.
În perioada imediat următoare, cu binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop, tinerii se vor întruni în centrele cultural – sociale ale eparhiei pentru a discuta și preciza detaliile necesare pregătirii, desfășurării și evaluării proiectului.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 7702, Ultimul acces: 2020-10-02 01:21:48

»  Sărbătoarea Preasfintei Treimi la Mănăstirea Buciumeni (2016-06-21)

 Închide 

Sărbătoarea Preasfintei Treimi la Mănăstirea Buciumeni

[2016-06-21]
de Gheorghe Anghel

12iuniesfintiresfaptoma5
În ziua sărbătorii Preasfintei Treimi, 20 iunie 2016, în Arhiepiscopia Dunării de Jos a avut loc tradiționalul pelerinaj al tinerilor liceeni la mănăstirea Buciumeni, manifestare ajunsă la cea de a XXI-a ediție. Anul acesta întâlnirea s-a desfășurat sub genericul: „2016 – Anul Omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox“, informează pr. Gabriel Molocea, Consilier Mass Media al Eparhiei.
2Mănăstirea Bucuiumeni și-a serbat hramul în ziua sărbătorii Sfintei Treimi. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Corneliu, Episcopul Hușilor, în altarul de vară al mănăstirii, iar răspunsurile liturgice au fost oferite de tinerii prezenți la slujbă. De asemenea, grupe de copii și tineri din Brătulești, Rădești, Liești și Ianca au oferit celor prezenți un microconcert de cântece religioase și patriotice.
Ca în fiecare an, hramul Mănăstirii Buciumeni a adunat peste 100 slujitori din administrația eparhială și din cele opt protopopiate ale eparhiei, care au slujit Sfânta Liturghie sub protia Preasfințitului Părinte Corneliu, sosit la Buciumeni în urma invitației făcute de Înaltpreasfințitul Părinte Casian, care se află în aceste zile împreună cu delegația Bisericii Ortodoxe Române, în insula Creta, la lucrările Sfântului și Marelui Sinod, a precizat pr. Gabriel Molocea.
În încheierea Sfintei Liturghii, grație unei intervenții telefonice, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian a adresat tinerilor un mesaj de binecuvântare tinerilor și tuturor participanților la hramul mănăstirii Buciumeni.
Între tinerii pelerini la hramul Buciumenilor s-au numărat și premianți din grupele de copii care au participat anul acesta la programele catehetice-naționale „Hristos împărtășit copiilor“ și care s-au implicat în proiectul catehetic național “Biserica și Școala din sufletul meu”. Acestora li s-au adăugat numeroși profesori de Religie, cadre didactice de la alte discipline de învățământ dar și părinți, membri A.P.O.R. de la filialele constituite în cadrul Eparhiei Dunării de Jos.
După tradiționala agapă, s-au format binecunoscutele grupuri de cateheză în centrul cărora s-au aflat preacucernicii părinți slujitori și profesorii de religie provocând tinerii la dezbateri punctuale a unor subiecte de interes pentru misiunea în rândul liceenilor și al persoanelor din segmentul de vârstă pe care aceștia îl reprezintă. Dialogurile cu tinerii s-au axat pe tema sinodală propusă pentru acest an și s-a derulat în cadrul a 17 ateliere de lucru, în fiecare dintre acestea fiind dezbătută o temă de interes general, a mai spus Pr. Gabriel Molocea.
La final, fiecare elev a primit din partea Arhiepiscopiei Dunării de Jos câte un exemplar din revista eparhială, broșura „Hristos în căutarea tânărului și tânărul în căutarea lui Hristos“ și iconițe, apărute la editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 9742, Ultimul acces: 2020-10-02 01:21:48


Nr. vizualizări:40293
Data ultimei vizualizări:2020-10-02 01:21:48
Data actualizare:2014-08-14 10:59:06
Data încărcării:2006-03-21 04:22:24
Nr. Mesaje:3
Urare:
(2015-07-20)
La multi ani, maica Macrina!
Sa va dea Dumnezeu multa sanatate si putere. Din partea Parintelui Tache si a enoriașilor de la PAROHIA Bisericii "SF. VASILE CEL MARE" Constanța.
Doamne ajuta!
@yahoo.Com
Urare:
(2010-07-19)
LA MULTI ANI pentru sora Macrina!
@yahoo.com
Urari:
(2009-07-24)
Cu ocazia zilei de 19.07.2009, pentru maica MACRINA doresc ca bunul DUMNEZEU sa fie mereu alaturi de ea pentru sanatate si LA MULTI ANI !
@yahoo.com
Nr. Fotografii:53
Fotografi:Voluntar: 53

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2009-06-18
Aparat: Canon Canon PowerShot A610
Contor: 354

Vedere de ansamblu
Foto: Voluntar

Data: 2009-06-18
Aparat: Canon Canon PowerShot A610
Contor: 147

Vedere de ansamblu
Foto: Voluntar

Data: 2009-06-18
Aparat: Canon Canon PowerShot A610
Contor: 140

Pe sub boltă
Foto: Voluntar

Data: 2009-06-18
Aparat: Canon Canon PowerShot A610
Contor: 118

Vedere din spate
Foto: Voluntar

Data: 2009-05-24
Aparat: Canon Canon PowerShot A610
Contor: 128

Vedere panoramică
Foto: Voluntar

Data: 2009-06-18
Aparat: Canon Canon PowerShot A610
Contor: 121

Vedere panoramică
Foto: Voluntar

Data: 2009-06-18
Aparat: Canon Canon PowerShot A610
Contor: 160

Vedere partială
Foto: Voluntar

Data: 2009-06-18
Aparat: Canon Canon PowerShot A610
Contor: 107

Vedere partială
Foto: Voluntar

Data: 2009-06-18
Aparat: Canon Canon PowerShot A610
Contor: 79

Vedere partială
Foto: Voluntar

Data: 2009-06-18
Aparat: Canon Canon PowerShot A610
Contor: 71

Vedere partială
Foto: Voluntar

Data: 2009-06-18
Aparat: Canon Canon PowerShot A610
Contor: 83

Vedere partială
Foto: Voluntar

Data: 2012-06-26
Aparat: Canon Canon PowerShot A610
Contor: 47

Turlă
Foto: Voluntar

Data: 2009-06-18
Aparat: Canon Canon PowerShot A610
Contor: 81

Turla
Foto: Voluntar

Data: 2009-05-24
Aparat: Canon Canon PowerShot A610
Contor: 92

Turnul clopotniță
Foto: Voluntar

Data: 2009-06-18
Aparat: Canon Canon PowerShot A610
Contor: 115

Turnul clopotniță
Foto: Voluntar

Data: 2009-06-18
Aparat: Canon Canon PowerShot A610
Contor: 126

Turnul clopotniță
Foto: Voluntar


Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3
Setul de Fotografii 4