Matisesti :: Biserica Sf. Dumitru - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Dumitru
Mătișești
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Mătișești
Comună:Horea
Județ:Alba
Cod poștal:517348
Telefon :0767... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @yahoo.com
Adrese utile:www.Reintregirea.ro, www.horea.ro, www.cjAlba.ro, www.prefecturaAlba.ro
Preot:Ilie Grecu
Hram:Sf. M. Mc. Dimitrie
Detalii:Biserica cu hramul Sf. M. Mc. Dimitrie a fost construita intre Sangeorz (Sf. M. Mc. Gheorghe - 23 aprilie) si Simedru (Sf. M. Mc. Dimitrie - 26 octombrie) al anului 1905, de catre satenii localnici, cu implicarea unora mai avuti: Mitrea, Daghina, Tomoiu, Gagai, Baca, etc. Edificiul a fost ridicat de o echipa de mesteri lemnari condusa de Arsenie Sicoe, mester sohodolean, odata cu cladirea scolii confesionale, dupa cum era obiceiul transilvanean initiat de catre marele mitropolit al Ardealului, Andrei Saguna.
Binecuvantarea sfantului locas a avut loc in iarna aceluiasi an , fiind savarsita de catre vrednicul de amintire P. S. Nicolae Ivan, episcopul Vadului, Feleacului si Clujului.
In anul 2005, cu ocazia centenarului, s-au facut ample lucrari de reparatie si innoire: peretii interiori au fost pictati in tehnica „tempera grasa” , stilul „bizantin” de catre o echipa de zugravi bisericești condusa de dl. C-tin Bumbu, in timp record: trei saptamani! , au fost inlocuite: vechea dusumea, usile , ferestrele, mobilierul bisericesc, etc, cu sprijinul Primariei Horea, al dlui primar Corneliu Olar, al Consiliului Judetean Alba, al Ocolului Silvic Horea, si al satenilor.
Lucrarea a fost desavarsita de retarnosirea bisericii, de catre IPS Andrei, pe atunci Arhiepiscop de Alba-Iulia, la data de 27 august 2005, inconjurat de un numeros sobor de preoti. Tot acum a fost mutat de la parohia Bucium-Izbita preotul paroh Ilie-George Grecu.
In ultimii ani la Matisesti s-au reusit o serie de lucrari: s-a dotat biserica cu centrala termica, s-a terminat constructia casei parohiale (sfintita in august 2008) , s-a construit un sopron de lemne, un garaj, s-a adus apa la casa parohiala, s-au construit scari si o alee de piatra la Biserica, etc, toate acestea cu sprijinul C. J. Alba, al unor sponsori inimosi, si al credinciosilor.
Nr. vizualizări:7501
Data ultimei vizualizări:2023-02-04 16:24:47
Data ultimei actualizări:2015-12-09 07:25:58
Data încărcării pe sit:2006-06-12 06:58:16
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2015-12-02
Contor: 140

Vedere din lateral
Foto: Țetcu Mircea Rareș