Milcovatu :: Biserica Adormirea Maicii Domnului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Adormirea Maicii Domnului
Milcovățu
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Milcovățu
Comună:Letca Nouă
Județ:Giurgiu
Cod poștal:087157
Telefon :0722... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @yahoo.com
Adrese utile:www.episcopiagiurgiului.ro, www.comunaLetcaNoua.ro, www.cjGiurgiu.ro, www.prefecturagiurGiu.ro
Preot:Gabriel-Sorin Panasiu, Sfetcu Marian
Hram:Adormirea Maicii Domnului
Detalii:Parohia Milcovatu se afla in satul Milcovatu, comuna Letca Noua, judetul Giurgiu, pe DN61.
Pana in 1975 satul a purtat numele de Rusii lui Asan. Nu avem stiri despre existenta unei monografii a acestuia, dar privitor la aceasta denumire exista doua variante. Una dintre ele sustine ca denumirea ar proveni de la un mosier turc cu acest nume (Asan/Hassan) , care si-a muncit pamanturile cu bulgari de la sud de Dunare, carora populatia locala le spunea rusi, necunoscandu-le limba vorbita . Cea de a doua are legatura cu vechea organizare a tarii, cavaleria, care purta vesminte rosii, iar ostasii se numeau rosiori, rosii sau rusii, iar Asan a fost roman cu nume turcesc (de origine araba) , ce inseamna „frumos”.
Biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” situata in Milcovatu, pe Strada Gaesti, la Nr. 113, este ctitorie a Mariei Barbu-Grajdanescu care, in anuii 1940-1945 a ridicat-o aici, modifcand arhitectura unei biserici mai vechi, ce data de la 1852. Astfel pronaosul si unica turla au marit vechea constructie, pastrandu-se mare parte din zidurile acesteia, ce au fost incorporate in noua constructie. Marturie a existentei bisericii vechi este Crucea Rastignirii din Sfantul Altar, pictata de Gheorghe Zugravul la 1853. Prima pictura, se pare ca a avut acelasi autor, dar nu s-a pastrat.
Biserica veche a fost construita de catre mosiereasa Ecaterina Exsarhu, fiica paharnicului Tataranu si a Mariei, vaduva doctorului Exsarhu. Pomelnicul ctitoricesc pomeneste pe Ecaterina, Constantin, Mariuta, Athanasie, Pantazi, Sevastita, Fotache etc. Biserica a fost daruita si cu doua clopote, dintre care unul a fost luat in 1917 de militari ai armatei germane, achizitionandu-se un altul ulterior. Despre aceasta veche biserica se stie ca s-a acoperit cu tabla plumbuita in 1907, pe cheltuiala Mariei Grajdanescu, iar in 1934 s-a inlocuit complet tamplaria, s-a reparat zidaria, s-a consolidat soclul si s-a pus beton pe jos, prin ajutorul de 45 000 de lei acordat de Prefectura Judetului Vlasca si 5 900 lei de la comuna.
Intre 1940-1945 s-a realizat modificarea vechii constructii dupa un plan de Reger Bolomey si datorita unei donatii facute de Maria Grajdanescu. Astfel s-a construit turla din beton, s-a adaugat pod pentru cor si s-au facut modificari si reparatii in interior si exterior. Ferestrele din lemn au fost inlocuite cu altele din fier, s-au facut catapeteasma, stranele, iar usa de la intrare a fost realizata din lemn masiv de stejar. Pe jos s-a pus mozaic. Clopotnita este integrata in biserica, iar in interior nu exista niciun cavou. Resfintirea s-a facut in aceasta perioada.
In prezent arhitectura a fost pastrata. Biserica este construita din caramida, in stil romanesc, in forma de nava, cu o singura turla. Acoperisul este din tabla galvanizata, iar pardoseala este din piatra, in mozaic. Are altar, naos, pronaos si pridvor. Intre naos si pronaos exista stalpi, iar pridvorul este deschis, pe stalpi de beton.
Catapeteasma este din lemn sculptat, iar icoanele sunt mobile.
Pictura in ulei este deteriorata si a fost realizata de Belizarie in stil neo-bizantin, in perioada 1940-1945, pe cheltuiala Mariei Grajdanescu.
Lucrari de reparatii s-au facut in anii 2007- 2008, cand tamplaria veche, deteriorata a fost inlocuita, biserica a fost retencuita la exterior in totalitate si in acelasi an a fost reinvelita cu tabla galvanizata. In anul urmator au fost refacute gardul dinspre fatada si portile.
Casa parohiala nu exista, iar cimitirul se afla la aproximativ 1km, catre Letca Noua, langa lac.
Pisania veche, cu caractere chirilice, s-a pastrat si mentioneaza: „Aceasta Sfanta Biserica ce-si praznuieste hramul Adormirea Maicii Domnului s-a facut din nou, dupa cum se vede cu toate cele trebuincioase, de doamna Ecaterina Exsarhu la proprietatea sa Rusii lui Asan, judetul Vlasca, ce si-o are ca zestre de la parintii dumisale Paharnicul Dinu Tataranu si sotia dumisale Maria, in zilele a Prea Inaltului nostru Domn Barbu D. Stirbei si a Prea Sfintitului Mitropolit al Ungro-Vlahiei Nifon spre vesnica pomenire a tot neamul dumnealor si s-a sfintit in anul 1853. ” In text scrie ca “s-a facut din nou” deoarece a mai existat in trecut o alta biserica din lemn (barne) , in vechea vatra a satului, in locul numit Silistea.
Alte informații:Preotii slujitori ai acestei biserici:
1-Preotul Casian care a trecut aici de la vechea biserica din Silistea in anul 1852.
2-Preotul Ion Ionescu - 1875
3-Preotul Dumitru Popescu - 1882
4-Preotul Gheorghe Ionescu - 1902
5-Preotul Ion Adamesteanu - 1903/1906
6-Preotul N. Grigorescu - 1906/1908
7-Preotul Dumitru Turcu - 1916/1919
8-Preotul Ionescu G. Gheorghe - 1923/1977
9-Preot Marin Sfetcu - 1977 - pana in prezent
10-Preot Gabriel-Sorin Panasiu - 2007 pana in prezent.
Nr. vizualizări:5058
Data ultimei vizualizări:2021-11-26 12:23:52
Data ultimei actualizări:2015-02-05 05:36:00
Data încărcării pe sit:2006-06-14 05:19:10
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2012-02-03
Aparat: Corelogic SAMSUNG
Contor: 264

Vedere in față
Foto: Voluntar