Murgeanca :: Biserica Adormirea Maicii Domnului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Adormirea Maicii Domnului
Murgeanca
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Murgeanca
Comună:Valea Ciorii
Județ:Ialomița
Adresa:strada Mircea Eliade
Cod poștal:927243
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.sf-esc.ro, www.primariaValeaCiorii.ro, www.cicnet.ro, il.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Ciută Isif Remus
Hram:Adormirea Maicii Domnului
Detalii:Monumentul reprezentativ al satului este biserica parohiala Adormirea Maicii Domnului, ridicata la anii 1848-1849 de capitanul Bratasanu, proprietarul de a-tunci al mosiei Murgeanca. Biserica a fost reparata in anii 1884-1894, 1897, 1905 si in cursul secolului XX, ultima data in anul 2001, prin eforturile preotului paroh Gabriel Stanciu. Aflata pe malul stang al lacului Strachina, in partea veche a satului Murgeanca, biserica are un plan de nava, cu un altar semicircular. Zidurile sunt sprijinite catre nord si sud de cate doi contraforti.
Doua turle oarbe, realizate din tabla si avand plan octog-onal, incununeaza incaperea tindei. Pictura a fost restau­rata in urma cu cativa ani si este intr-o stare foarte buna. Deasupra intrarii in biserica, se pastreaza pisania veche, cu litere chirilice in relief, incastrata in zidul estic al lacasului:
"ACEASTA SFINTA BIS/ERICA ESTE ZIDITA S/I INALTATA DIN TEME/LIE PRECUM SA VEDE/ DA CAPITAN ALECSAN/DRU BRATASANU CU SO/TIA LUI MARIA, FIU LUI, / IO AN: HRAM ADORMIREA. 1849".
In tinda s-a pic­tat pisania noua, cu ocazia restaurarii zugravelii inte­riorului, in anul 2001. Aceasta mentioneaza:
"ZIDITU-S-A ACEST SFANT LOCAS DE BISERICA CU HRAMUL/ ADORMIREA MAICII DOMNULUI LA ANUL 1849 DE CTITORUL CAPITAN/ ALEXANDRU BRATASANU. / LA ANUL 2001, SUB PASTORIREA PREA SFINTITU­LUI EPISCOP/ DAMASCHIN - AL SLOBOZIEI SI CALARASILOR, PRIN OSARDIA PREOTU/LUI PAROH STANCIU GABRIEL SI CONTRIBUTIA MATERIALA A CREDINCIOSI/LOR PAROHIEI, BISERICA A FOST IMPODOBITA CU PICTURA. PICTOR CRISTEA V. ".
In biserica se pastreaza si clopotul vechi, crapat odata cu trecerea vremii. in curtea bisericii, chiar langa zidul sudic al naosului, se afla mormantul ctitorului bisericii, capitanul Alexandru Bratasanu, raposat in anul 1873, potrivit inscriptiei funerare.
Pisanie: ”ZIDITU-S-A ACEST SFÎNT LACAS DE BISERICA CU HRAMUL ADORMIREA MAICII DOMNULUI ÎN ANUL 1849 DE CTITORUL ALEXANDRU BRATASANU.
LA ANUL 2011 SUB PASTORILEA PREASFINTITULUI DAMASCHIN-EPISCOPUL SLOBOZIEI SI CALARASILOR PRIN OSÂRDIA PREOTULUI PAROH STANCIU GABRIEL SI CONTRIBUTIA MATERIALA A CREDINCIOSILOR PAROHIEI, BISERICA A FOST ÎMPODOBITA CU PICTURA. PICTOR VIRGIL CRISTEA. ”
Nr. vizualizări:3764
Data ultimei vizualizări:2023-12-03 00:50:48
Data ultimei actualizări:2006-06-16 05:05:20
Data încărcării pe sit:2006-06-16 05:05:20
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-05-20
Contor: 41

Vedere din spate
Foto: CrestinOrtodox.ro