Negoiesti :: Biserica Sf. Arhangheli Garbovana - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Arhangheli Gârbovana
Negoiești
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Negoiești
Comună:Ștefan cel Mare
Județ:Bacău
Adresa:cătun Gârbovana
Cod poștal:607609
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.protoieria-Onesti.ro, www.epr.ro, www.comunaStefanCelMare.ro, www.csjBacau.ro, www.prefecturaBacau.ro
Preot:Ioan Bucă
Hram:Sf. Arh. Mihail și Gavril
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Biserica de lemn „Sf. Arhangheli Mihai și Gavril” din Gârbovana este mai veche de anii 1817, an în care se credea până acum că ar fi fost construită. Aceasta rezultă și din faptul că în anul 1817 august 10 a fost reparat de Pr. Constantin Iepure, ceea ce presupune existența ei cu cel puțin două decenii în urmă. Un argument convingător privitor la vechimea bisericii din Gârbovana îl constituie adnotarea de pe un Apostol fără foaie de titlu aparținând acestei biserici și datând din secolul al XVIII-lea: „ (1800 martie 14) Acestu Apostolu s-a dat la sfînta biserică unde se prăznuiește hramulu sfîntului arhanghel Mihailu și Gavrilu pentru spăsania viilor și morților ca să fie pomeniți. . . și urmează un pomelnic. Coroborând toate aceste date putem conclude că biserica de lemn „Sf. Arhangheli Mihai și Gavril” din Gârbovana a fost construită la sfârșitul secolului al XVIII-lea, iar în anul 1817 a fost doar reparată. Biserica de lemn „Sf. Arhangheli Mihai și Gavril” din Gârbovana se aseamană ca plan cu cea din Negoiești a cărei filială este. Spre deosebire de cea din Negoiești, biserica din Gârbovana și-a păstrat aspectul exterior mult mai apropiat de cel original. Ca și biserica din Negoiești acest lăcaș face parte din tipul cu plan dreptunghiular și absida altarului pentagonală decroșată. În fașa intrării, pe partea de sud i-a fost adăugat la o dată ulterioară un pridvor cu un turn clopotniță deasupra lui.
Încercând să o renovăm, după ce am demontat catapeteasma cu multă grijă, singurul bun de patrimoniu și 4 icoane mari de 90/60 cm, ne-am dat seama ca nu se mai poate înlocui nimic, fiind toată putredă. Așa fiind situația am demolat-o și pe acelați amplasament am construit o nouă biserică cu temelie de beton, cu cuzineți și armătură de fier beton corespunzătoare. S-a respectat forma întru-totul, s-a mers pe aceleași elemente de tălpi de stejar și bârne, la îmbinări s-a respectat tehnica de aceeași formă de îmbinare, cupola s-a construit la fel ca cea veche și șerpanta deasemenea. La ora actuală biserica se află în stadiul de finisare și are o suprafață de 105 mp.
Catapeteasma a fost restaurată de doamna pictor Ecaterina Ardeleanu. Încercând să o renovăm, după ce am demontat catapeteasma cu multă grijă, singurul bun de patrimoniu și 4 icoane mari de 90/60 cm, ne-am dat seama ca nu se mai poate înlocui nimic, fiind toată putredă. Așa fiind situația am demolat-o și pe acelați amplasament am construit o nouă biserică cu temelie de beton, cu cuzineți și armătură de fier beton corespunzătoare. S-a respectat forma întru-totul, s-a mers pe aceleași elemente de tălpi de stejar și bârne, la îmbinări s-a respectat tehnica de aceeași formă de îmbinare, cupola s-a construit la fel ca cea veche și șerpanta deasemenea. La ora actuală biserica se află în stadiul de finisare și are o suprafață de 105 mp.
Catapeteasma a fost restaurată de doamna pictor Ecaterina Ardeleanu.
Cod Monument:BC-II-m-B-00862
Nr. vizualizări:2595
Data ultimei vizualizări:2022-09-25 12:04:15
Data ultimei actualizări:2018-01-18 10:29:25
Data încărcării pe sit:2006-06-18 14:59:53
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2014-11-14
Contor: 55

Vedere din lateral
Foto: Basilica.ro