Budesti :: Ruinele Bisericii de Lemn - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Ruinele Bisericii de Lemn
Budești
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Budești
Comună:Pleșcuța
Județ:Arad
Adresa:nr. 17
Cod poștal:317262
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiaaradului.ro, www.cjArad.ro, www.prefecturaArad.ro
Hram:Înălțarea Domnului
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:In anul 1772 in localitate a fost edificata o biserica din lemn cu hramul "Inaltarea Domnului". In privinta datarii, Coriolean Petreanu da anul 1802 iar I. Cristache o coboara pana in 1677.
Potrivit tradiției biserica a fost construită în anul 1772, an ce a fost scris pe ușa de pe latura de sud. A fost reparată în 1897 și 1900. Pereții sunt din bârne groase de gorun asamblate în cununi orizontale prinse la colțuri în cheotori tip „coadă de rândunică”. Temelia este dintr-un șir de bolovani masivi. Învelitoarea din șindrilă de fag, doar la turn fiind înlocuită cu tablă cu ocazia unei reparații recente. Biserica a fost ridicată pe un teren argilos, supus alunecărilor de teren. Monumentul nu poate fi salvat fără o solidă consolidare a terenului și a fundației de piatră pe care stă construcția de lemn.
Un lucru este sigur, biserica este mult mai veche de secolul al XIX-lea, in secolul al XVIII-lea suferind mai multe modificari.
In 1792, zugravul Constantin executa icoanele imparatesti. Este datata icoana "Maicii Domnului cu Pruncul" si aceea a Sf. Nicolae.
In anul 1796 zugravul Constantin se afla inca la Budesti semnandu-se pe spatele unui chivot.
In secolul al XIX-lea biserica sufera mai multe reparatii executandu-se si o pictura noua despre care mentioneaza pisania de pe fatada corului "Cu ajutorul lui Dumnezeu in timpul preabunului imparat Francisc Iosif I si cu binecuvantarea Preasfintitului Arhiereu, Mariei Sale Procopie Ivacicovici si prin cinstea sa, parintele protopop Petru Moldovan al Halmagiului, s-au sfintit, varuit si vopsit Sfanta biserica la anul 1860 in februarie 2 la care fiind preot Adam Jiva si chitori fiind Budea Gruia, Budea Damian si chitorii Budea Gavrila si Budea Petru".
Din cauza populatiei in scadere biserica se afla intr-o stare de ruina necesitand urgente reparatii, altfel fiind amenintata cu disparitia.
Alte informații:Nota particulară a bisericii din Budești o dă linia curbă a pereților de nord și de sud ai absidei decroșate. Meșterii constructori de la Budești au vrut probabil să imite liniile curbe ale bisericilor de zid.
Bârnele groase ale pereților sunt de fapt „lodbe”, adică blăni cioplite în lemn de gorun prinse în cheotori „în cârlig”. În partea de sus a pereților, pe fiecare latură, câte două lodbe sunt prelungite în console. Pentru o mai mare stabilitate a pereților, pe verticală, blănile sunt străpunse cu cuie groase de lemn. În anul 1900 biserica a fost amplu renovată. Atunci a fost modificată și linia turnului, căruia i s-a adăugat, cu totul inadecvat, bulbul prelung pe care îl are la ora actuală. S-au mai păstrat ușile împărătești traforate cu vrejuri de inspirație barocă și două icoane pe lemn, piese artistice de mare valoare: Maica Domnului cu Pruncul și Iisus Propovăduitorul.
Satul Budești, izolat și greu accesibil, datorită drumului aproape impracticabil, este supus dezafectării, populația fiind într-o continuă scădere. Biserica, aflată în stare de ruină, necesită reparații urgente, altfel este amenințată cu dispariția. Lucrări de „reparații” au început prin demontarea turnului și înlăturarea învelitorii de draniță foarte deteriorată. Ele au rămas „în coadă de pește”. Este a două iarnă prin care biserica trece fără acoperiș. Supusă intemperiilor, valoroasa pictură interioară a fost distrusă aproape în totalitate. Biserica din Budești plânge în tăcere și nimeni din cei îndrituiți nu pare să o audă, imaginile vorbesc de la sine.
Cod Monument:AR-II-m-B-00592
Nr. vizualizări:3405
Data ultimei vizualizări:2021-01-26 06:58:31
Data ultimei actualizări:2016-10-05 12:18:35
Data încărcării pe sit:2005-05-12 10:46:58
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-08-18
Aparat: Nokia E50
Contor: 118

Vedere din lateral
Foto: Țetcu Mircea Rareș