Ciuntesti :: Biserica de Lemn - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica de Lemn
Ciuntești
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Ciuntești
Comună:Craiva
Județ:Arad
Adresa:nr. 65, la marginea satului
Cod poștal:317097
Telefon :0745... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @gmail.com
Adrese utile:www.episcopiaaradului.ro/organizare/protopopiate/protopopiatul-ineu, www.episcopiaaradului.ro, www.comuna-craiva.ro, www.cjArad.ro, www.prefecturaArad.ro
Preot:Sorin-Gheorghe Streulea
Hram:Adormirea Maicii Domnului, Buna Vestire
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:In satul Ciuntesti, pe "Dambul bisericii" in care s-au gasit si urme neolitice (2500 – 1700 i. e. n. ) troneaza biserica de lemn ortodoxa, realizare caracteristica artei populare romanesti.
Mica biserica lunga doar de 13 m si lata de 5 m, avand forma unei corabii, a fost construita pe la 1780 din lemn de gorun lucrat cu toporul.
Pe un deal din mijlocul satului se înalță o bisericuță de lemn cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Tradiția, după unii săteni, spune că ar fi fost construită în 1648.
Acoperisul este din sindrila. Turnul e tot din lemn, in forma de prisma.
In interior intreaga biserica este pictata, inclusiv tavanul boltit, cu splendide picturi in stil bizantin, realizate pe lemn de tei sau pe panza lipita pe scanduri. Ea apartine unor mesteri populari, anonimi, care au trait aproape acum doua secole.
Pictura se impune prin naturaletea figurilor, finetea decorurilor geometrice, care incadreaza scenele biblice, si folosirea unei palete alese de culori.
Alte informații:Planul navei este dreptunghiular, iar absida are planul pătrat, decroșată pe laturile de nord și sud față de linia longitudinală a pereților navei. Spre deosebire de alte biserici din zonă, la Ciuntești s-au folosit bârne rotunde și scurte. Din doi în doi metri se află câte un „șoș” în care se prind capetele bârnelor orizontale. Toate bârnele din perete sunt tăiate numai cu toporul. Cu toporul au fost făcute și „vișuiturile”, un fel de uluc, în care se prind „coarnele” acoperișului de cosoroabă. Când construcția a fost gata, pereții au fost lipiți în exterior, ca și o parte a suprafețelor din interior, cu „tină”, adică pământ amestecat cu pleavă; a urmat apoi „văcălitul”, așternerea unui strat subțire de „ceamur”, argilă amestecată cu pleavă fină. După uscarea văcăliturii s-a procedat la văruirea pereților. Acum biserica este tencuită, iar temelia este din piatră, cu un soclu mai înălțat pentru a feri pereții de umezeală. Înainte sub tălpile bisericii se afla doar un șir de bolovani de râu. În interior, absida are un tavan drept, din scânduri de brad. „Biserica bărbaților”, adică naosul bisericii, este boltit semicircular, cu scânduri prinse de arcuri ce nu se văd din interior. O grindă tirant leagă peretele de nord cu peretele de sud al naosului spre a consolida rezistența bolții. Biserica a fost pictată în anul 1861 de zugravul bihorean Ioan Lăpușanu. Iconostasul este împărțit în două registre orizontale: sus este zugrăvită Răstignirea, având de o parte și de alta portretele Prorocilor, în medalioane circulare. În registrul al doilea sunt cele 12 portrete ale Sfinților Apostoli, portrete delimitate de arcade pictate. În mijloc se află Iisus Hristos pe tron. Pe boltă se întâlnesc următoarele teme: Sf. Constantin și Elena, Pogorârea Sf. Duh. Jos, la baza peretului vestic, se află o inscripție parțial păstrată, cu litere chirilice, unde cu greu se pot desluși următoarele: „sau zugrăvit în anu 1861. . . Gavril, Gavrileanu Ioan, Gavril Iancu. . . ”. Sunt poate numele credincioșilor care au contribuit cu bani la pictarea bisericii. În tinda femeilor pereții sunt pictați: în jurul temei centrale , Fecioara cu Pruncul sunt portretele Mucenițelor. Cele trei uși ale altarului sunt și ele pictate cu temele: Sf. Arhidiacon Ștefan, Bunavestire și Sf. Ioan Zlataust. Există icoane pe lemn valoroase: Mormântul Domnului (sec. XVIII) , Sfântul Apostol Ioan (sec. XVIII) , Maica Domnului (sec. XVIII) , Iisus Hristos (sec. XVIII) , Bunavestire (sec. XVIII) .
Cod Monument:AR-II-m-B-00595
Nr. vizualizări:5757
Data ultimei vizualizări:2021-05-10 20:51:53
Data ultimei actualizări:2016-10-25 11:39:08
Data încărcării pe sit:2005-05-13 08:01:25
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2014-07-31
Contor: 171

Vedere de ansamblu
Foto: Țetcu Mircea Rareș