Corbesti :: Biserica de Lemn - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica de Lemn
Corbești
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Corbești
Comună:Petriș
Județ:Arad
Adresa:nr. 126, în cimitir
Cod poștal:317246
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiaaradului.ro/organizare/protopopiate/protopopiatul-lipova, www.episcopiaaradului.ro, www.comunaPetris.ro, www.cjArad.ro, www.prefecturaArad.ro
Preot:TRIF FABIUS-IOSIF
Hram:Nașterea Maicii Domnului
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:In localitate a fost consemnata existenta unei vechi biserici situata pe "Dambul bisericii" unde era si cimitirul. In conscriptia din 1755 satul Corbesti avea 15 case iar locuitorii pentru ca nu aveau biserica si preot frecventau locasul de cult din Petris.
La Corbesti atentia ne este atrasa de frumoasa biserica de lemn care se inscrie armonios in ambianta monumentelor de arhitectura populara, datand de pe la 1800 si adusa in acest loc pe la 1835, asezandu-se pe o talpa de piatra.
Biserica lucrata cu toporul, din barne de gorun, netencuita, pastreaza forme arhaice. La inceputul secolului al XIX-lea biserica a fost pictata de Nicolae de la Lupsa Mare avand si un ajutor al carui nume nu il cunoastem si caruia ii apartine o parte din pictura naosului.
Se remarca mai ales prin frumoasele picturi care acopera zidurile, tavanul boltit si iconostasul, opere ale unor pictori populari, dintre care identificam si pe Nicolae Zugravul din Lupsa Mare, care a lucrat si la biserica din Julita.
Alte informații:În localitate a fost consemnată existența unei vechi biserici situată pe "Dâmbul bisericii" unde era și cimitirul. În conscripția din 1755, satul Corbești avea 15 case iar locuitorii frecventau lăcașul de cult din Petriș, pentru că nu existau biserică și preot în sat.
Biserica de la Corbești se înscrie armonios în ambianța monumentelor de arhitectură populară; ea datează de pe la 1800 și a fost adusă în acest loc pe la 1835, fiind așezată pe o talpă de piatră. Lucrată cu toporul, din bârne de gorun, netencuită, păstrează forme arhaice. La începutul secolului al XIX-lea a fost pictată de Nicolae de la Lupșa Mare având și un ajutor al cărui nume nu se cunoaște și căruia îi aparține o parte din pictura naosului. Se remarcă mai ales prin frumoasele picturi care acoperă zidurile, tavanul boltit și iconostasul, opere ale unor pictori populari, cel mai important fiind cel mai sus-menționat: Nicolae Zugravul din Lupșa Mare, care a lucrat și la biserica din Julița.
Biserica necesită reparații; din păcate eforturile singulare ale unor preoți tineri sunt subminate tocmai de instituțiile care ar trebui să-i sprijine, de birocrația stufoasă și lipsa de interes și profesionalism a unor oameni plătiți să protejeze aceste monumente.
Cod Monument:AR-II-m-B-00597
Nr. vizualizări:7153
Data ultimei vizualizări:2021-05-12 08:01:12
Data ultimei actualizări:2016-10-28 10:02:42
Data încărcării pe sit:2006-03-10 04:31:51
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-08-04
Aparat: SONY DSC-H7
Contor: 126

Vedere de ansamblu
Foto: Țetcu Mircea Rareș