Parava :: Biserica Noua Sf. Voievozi - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Nouă Sf. Voievozi
Parava
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Parava
Comună:Parava
Județ:Bacău
Cod poștal:607395
Persoană de contact :Angelica Agachi
Telefon :0744... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @parohia-parava.ro @parohia-parava.ro
Adrese utile:www.protoieriasascut.ro, www.epr.ro, primariaparava.ro, www.csjBacau.ro, bc.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Bărăscu Gabriel Marius
Hram:Sf. Arh Mihail și Gavril
Stil arhitectonic:Neobizantin
Detalii:Construcția bisericii parohiale are la bază un trecut cam îndelungat. Din 1906 s-a luat inițiativa pentru construirea unui locaș de închinăciune, deoarece biserica veche nu mai corespundea timpului. S-a început a se colecta diferite sume, ca în anul 1911 să se facă forme de licitație pentru începerea construcției. Datorită unor evenimente și mai cu seamă administrației locale parohiale, abia în anul 1925 se pune piatra de temelie începându-se zidirea locasului pe terenul din hotarul siliștii casei parohiale cumpărat de enoriași de la Dumitru Zaharia (dupa cum se constată prin actul întocmit de Tribunalul Focșani-Putna cu nr. 4126 din 1912 menționat și în procesul-verbal nr. 1 din 9-04-1930) .
Biserica este construită din cărămidă, pe temelie de beton în formă de cruce, pictată în interior, iar exteriorul în var, în afară de frontal și firidele din jur împrejur, pictate in ulei in anul 2001. Este învelită cu tablă.
Biserica privită exterior are un aspect bine proporționat, împodobit cu două turle din zid. În prima turlă de la intrare sunt așezate clopotele. Construcția a fost efectuată de antreprenorul Constantin Spir după planul dat de Casa Bisericii prin Ministerul Cultelor.
Fondul pentru construcție a putut fi în majoritate suportat de enoriașii satului și completat prin colecte. Planul inițial al bisericii era numai cu o singură turlă, însă, la sfatul cetățenilor mai ambițioși planul a suferit modificări, adăugându-se o a doua turlă ce ține loc și de clopotniță. În urma cutremurului din 1940, biserica a suferit multe avarii mai cu seamă la prima turlă restaurată din nou de antreprenorul Stoian Dumitru din Focșani în 1941. La venirea Pr. Savin Gheorghe în octombrie 1943, biserica se afla în roșu și acoperită.
În timpuri de mari evenimente și prefaceri sociale s-a continuat cu diferite executări de lucrări până a reușit să se termine în 1956. A fost sfințită la 10 iunie 1956 si redată cultului conform procesului-verbal din 9 iunie 1956 și recepția de la 10 iunie 1956.
Alte informații:Stilul în care se încadrează construcția bisericii este cel bizantin-moldovenesc. Biserica a fost pictată total în interior în frescă de către pictorul Adolf Cantini, iar in anul 1994, sub coordonarea preotului Cepoi Gheorghe, se renovează pictura interioara in totalitate si sunt executate reparațiile necesare.
In anul 1999, sub îndrumarea P. C. Preot Constantin Abageru biserica este renovata in exterior prin decaparea tencuielii pana la cărămida, pe toata suprafața, inclusiv turlele, sunt spălate zidurile si se aplica un strat de tencuiala după care se aplica un strat de praf de piatra cu ciment alb. Acoperișul este reparat si tabla a fost tratata împotriva ruginii, aplicându-i-se apoi doua straturi de bronz aluminiu.
In anul 2004 au fost înlocuite ferestrele vechi din fier corner cu altele din profil PVC (Rehau) cu geam termopan. In același an s-au construit 145 m de gard, din scândura de brad acoperit cu tabla, care înconjoara curtea bisericii.
Sunt pictate in exterior ocnițele si firidele de sub grinda precum si icoanele hramului la intrarea in Biserica si pe stâlpii porții.
Catapeteasma sculptată în stejar de către sculptorul Dumitrescu în atelierele Sf. Patriarhi în 1955. este dată cu bait și ulei. E în stare bună, și nu prezintă valoare din punct de vedere artistic. Pictura icoanelor de pe catapeteasmă a fost executată de același pictor în 1955, în ulei pe lemn de tei în stilul, celei neobizantine.
Culorile predominante la această pictură sunt albastru, roșu și galben.
Nr. vizualizări:3054
Data ultimei vizualizări:2024-04-14 05:06:51
Data ultimei actualizări:2023-05-05 17:55:17
Data încărcării pe sit:2006-06-22 04:08:54
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2007-10-14
Aparat: SONY DSC-P120
Contor: 14

Vedere din lateral
Foto: ProtoieriaSascut.ro