Paltinis :: Biserica Schimbarea la Fata - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Schimbarea la Față
Păltiniș
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Păltiniș
Comună:Asău
Județ:Bacău
Cod poștal:607024
Telefon :0741... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.protoieriaMoinesti.ro, www.epr.ro, www.comunaAsau.ro, www.csjBacau.ro, bc.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Pădurenu Mihai Cristian
Hram:Schimbarea la Față
Detalii:Biserica cu hramul “Schimbarea la Fată a Domnului” este situată pe malul drept al râului Asău, în satul Păltiniș, comuna Asău, județul Bacău.
Piatra de temelie a acestei biserici a fost pusă în anii imediat de după Revoluție la dorința enoriașilor de a avea o biserică în satul lor. La slujba de sfințire a locului a participat Preasfintitul episcop Ioachim Vasluianul, pe atunci vicar al Episcopiei Romanului și Hușilor. Lucrarile de constructie ale noii biserici au fost coordonate la început de către P. C. Preot Bejan Petru în timpul caruia s-au efectuat lucrarile de intocmire a proiectului și de turnare a fundatiei.
După opt ani de zile, adica din anul 1998 aceste lucrări au fost continuate de P. C. Preot Pădureanu Mihai Cristian. Printre ctitorii de seamă care au pus umărul la ridicarea acestui sfânt locaș amintim familia domnului Florin Cheptănuș din orașul Comănești.
Proiectul bisericii a fost întocmit de către domnii ingineri proiectanți: Dobreanu Dan și Bănică Tiberiu. Biserica este sub formă de cruce cu o singură turlă aflată în centru.
În anul anul 2005 satul Păltiniș a avut de suferit de pe urma inundațiilor. Atunci, pe lângă gospodăriile oamenilor (și menționez cele 6 gospodării luate de apă plus alte nenumărate pagube) , a avut de suferit și biserica. O parte din terenul destinat cimitirului a fost luat de ape, punând în pericol mormintele din apropiere, iar podul de acces la biserică, proprietatea parohiei, a fost distrus. De atunci și până în luna ianuarie 2008, când a fost inaugurat noul pod ridicat pe cheltuiala primăriei, morții satului erau trecuți prin apă.
În prezent, lucrările de construcție la biserică sunt spre finalizare, urmând a se executa pictura interioară, în frescă, catapeteasma și strănile.
Nr. vizualizări:3106
Data ultimei vizualizări:2024-05-18 12:27:26
Data ultimei actualizări:2018-01-19 12:27:06
Data încărcării pe sit:2006-06-22 13:53:38
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:0