Sibiu :: Biserica Ursulinelor - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Ursulinelor
Sibiu
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Greco-catolic
Localitate:Sibiu
Județ:Sibiu
Adresa:strada General Gheorghe Magheru nr. 38
Cod poștal:550185
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.bru.ro/blaj/, www.sibiu.ro, www.cjSibiu.ro, sb.prefectura.mai.gov.ro
Hram:Sf. Ursulina
Stil arhitectonic:Baroc
Detalii:Biserica Ursulinelor a fost la origini biserica Manastirii Dominicane. In anul 1474, vechea Manastire Dominicana si biserica au fost parasite din motive de securitate, deoarece se gaseau in afara zidurilor cetatii, iar in timpul numeroaselor asedii ale armatelor ostile nu ofereau siguranta calugarilor dominicani.
Manastirea impreuna cu biserica au fost apoi construite inauntrul zidurilor cetatii si manastirea cu biserica sa odinioara gotica, cedate calugaritelor ursuline in anul 1734.
Imparateasa Maria Teresia le-a inlesnit calugaritelor prin donatii substantiale, modificarea arhitecturala a bisericii in stilul propriu acelor vremuri. Biserica a fost barocizata, insa si astazi arata inalta si luminoasa incinta, ce biserica gotica frumoasa trebuie sa fi fost, inainte de a fi transformata in stil baroc. Numai portalul si valoroasa statuie a unei Madonne din secolul al XV- lea, sculptata in lemn de tei, s-au pastrat pana astazi in stil gotic. De asemenea o capela laterala a ramas in stil gotic.
Manastirea a fost in mod repetat modificata si extinsa. A adapostit o scoala de fete care detinea un renume foarte bun, asa incat nu doar parintii catolici isi trimiteau fetele la aceasta scoala
In timpul regimului comunist, manastirea a fost desfintata in anul 1949, calugaritelor au fost alungate, iar intreaga avere a manastirii si a Scolii a fost pe nedrept confiscata si nationalizata. Datorita unei administrari defectuase, manastirea de odinioara se gaseste astazi intr-un stadiu de depreciere constructurala.
Din pacate nici aceasta manastire nu a fost retrocedata Ordinului sau, desi episcopul diecezei a solicitat in repetate randuri autoritatilor statului, repararea nedreptatii savarsite.
Cod Monument:SB-II-a-A-12091
Nr. vizualizări:27336
Data ultimei vizualizări:2024-07-12 12:29:30
Data ultimei actualizări:2017-06-30 12:38:05
Data încărcării pe sit:2005-09-23 05:22:35
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2008-07-18
Contor: 430

Biserica și fosta clădire a mănăstirii ursulinelor
Foto: Dan Deva