Grosii Noi :: Biserica de Lemn - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica de Lemn
Groșii Noi
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   CITEȘTE MESAJ 
Religie:Ortodox
Localitate:Groșii Noi
Comună:Bârzava
Județ:Arad
Adresa:în cimitir
Cod poștal:317034
Telefon :0723... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @yahoo.com
Adrese utile:www.episcopiaaradului.ro/organizare/protopopiate/protopopiatul-lipova, www.episcopiaaradului.ro, www.comunaBarzava.ro, www.cjArad.ro, www.prefecturaArad.ro
Preot:Murgu Marius – Claudiu
Hram:Întâmpinarea Domnului, Înălțarea Sfintei Cruci
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:La Grosii Noi turistii intalnesc la "Dambul bisericii" (nr. 154 – 155) o frumoasa biserica ortodoxa construita din lemn, cu hramul "Inaltarea Sfintei Cruci" care in 1755 nu era inca terminata. Devenind neincapatoare in 1807 a fost inlocuita cu o alta tot din lemn cu hramul "Intampinarea Domnului", care exista si astazi.
Potrivit insemnarii de pe grinda, ea a fost construitä sau mutata in acest loc in 1807.
Biserica, netencuita, acoperita cu sindrila, avand planul unei corabii, prezinta inca multe elemente arhaice.
In interior retine atentia indeosebi pictura de factura bizantina iesita de sub penelul unui iscusit artist popular.
Bolta bisericii este acoperita de mai multe secvente picturale care tradeaza vadite tendinte spre realism ale pictorului.
Alte informații:Trebuie sa mentionam ca la constructia acestei biserici nu a fost folosit nici un cui, are o tehnologie mai speciala de constructie. De asemenea, biserica a suferit mai multe deteriorari care au fost produse atit de incendii intimplatoare sau "nu", precum si prin faptul ca fost trasnita de mai multe ori. Biserica are o valoare culturala si istorica deosebita atit prin vechimea ei, istoria ei precum si prin arhitectura si pictura interioara deosebita. Ar putea exista interes la public daca ar fi pe deplin mediatizata. Gratie Muzeului Țăranului Român, dupa anii 1990 a fost renovata, dar lucrarile nu au mers pina la final, probabil din lipsa de fonduri.
Cod Monument:AR-II-m-A-00607
Nr. vizualizări:10162
Data ultimei vizualizări:2021-05-10 21:33:34
Data ultimei actualizări:2016-11-03 09:50:30
Data încărcării pe sit:2005-05-25 07:29:18
Nr. Mesaje:1
Legendă:
(2009-05-12)
Din spusele bunicului meu aceasta biserica a fost construita de un singur om, un localnic. Bunicul imi spunea ca acest om si-a ucis sotia, ascunzind o buna perioada de timp acest lucru. Deoarece constiinta nu-i permitea sa se bucure de pace si liniste ascunzind aceasta crima a hotarit sa-si caute duhovnicul pentru a-si putea marturisi vina.Duhovnicul, in vremea aceea era persoana la care apelai atit pentru spovedanie si consiliere, cit si pentru a fi judecat pentru anumite fapte comise. Atunci, preotul avea dreptul, daca te gasea vinovat sa hotarasca pedeapsa. In urma marturisirii faptei, acel om a primit ca pedeapsa sau "canon" cum i se mai spunea, sa construiasca o biserica.
Din acel moment omul acela a inceput constructia bisericii.
Mentionez, ca bunicul meu s-a nascut si a trait in acest sat. De asemenea , el a fost pasionat de istoria satului, de asemenea interesanta, precum si de istoria acestui locas de cult. Va multumesc
Ileana Chirileanu
@rdslink.ro
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2014-07-25
Contor: 136

Vedere din lateral
Foto: Nelu_Pozaru