Horia :: Biserica Pogorarea Sf. Duh - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Pogorârea Sf. Duh
Horia
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Horia
Comună:Vladimirescu
Județ:Arad
Adresa:nr. 29
Cod poștal:317407
Telefon :0257... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiaaradului.ro/organizare/protopopiate/protopopiatul-arad, www.episcopiaaradului.ro, www.primariaVladimirescu.ro, www.cjArad.ro, www.prefecturaArad.ro
Preot:Adrian Murg
Hram:Pogorârea Sfântului Duh
Stil arhitectonic:Neobizantin
Detalii:La mijlocul secoluluial al XVIII-lea, satul a fost populat cu germani, romanii fiind mutati in alte parti. Abia in 1946, in urma stabilirii mai multor familii de romani ortodocsi, se infiinteaza si parohia ortodoxa, pana atunci, putinii romani apartineau de parohia Glogovat (azi Vladimirescu) . Slujbele religioase se oficiau intr-o capela special amenajata. In 1970 s-a inceput edificarea actualei biserici cu hramul "Pogorarea Sfantului Duh". Biserica a fost sfintita in 9 octombrie 1977 de P. S Gherasim Hunedoreanul, arhiereu vicar.
Știri despre biserică:

»  Binecuvântări arhierești pentru credincioșii parohiei Horia (2014-01-20)

 Închide 

Binecuvântări arhierești pentru credincioșii parohiei Horia

[2014-01-20]
Duminică, 19 ianuarie, credincioșii parohiei Horia, din protopopiatul Arad, au avut bucuria de a-l primi în mijlocul lor pe întâistătătorul eparhiei Aradulului, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Timotei, informează episcopiaaradului.ro
Venirea în parohie a Chiriarhului a fost mult-așteptată, fiind socotită de toată obștea ca o binecuvântare a cununii anului ce nu demult a început, cu darul de a spori râvna creștinilor în umblarea pe calea poruncilor lui Dumnezeu și în păzirea sfintelor rânduieli ale Bisericii.
După îndătinata întâmpinare în fața bisericii și cuvântul de bun-găsit, ierarhul și credincioșii au intrat în sfântul locaș, unde, în prezența unui frumos număr de credincioși, care au umplut biserica, s-a slujit Utrenia și Sfânta Liturghie arhierească. Soborul care a slujit alături de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei a fost alcătuit din Părintele Arhid. Tiberiu Ardelean, profesor la Seminarul Teologic din Arad, alături de preotul paroh Adrian Murg. Răspunsurile liturgice au fost date de tinerii teologi din strana bisericii și de către corul bisericesc al parohiei. La momentul cuvenit, Înaltpreasfințitul Timotei a tâlcuit textele biblice de la Luca 17 și Coloseni 3, sub titlul ,,Arătare sfântă”, înțelesul acestuia ca descoperire a Cuvântului lui Dumnezeu spre a da omului putința deplinei comuniuni cu El. Anul omagial euharistic dă prilejul, ca prin grija iconomilor tainelor Bisericii, să îmbie la lucrare sfântă pe cel credincios. Chiriarhul a făcut referire și la contextul liturgic și cultural-național al momentului, marcat de marele praznic al Bobotezei și aniversarea nașterii poetului nostru național, Mihai Eminescu.
La sfârșitul slujbei, preotul paroh Adrian Murg a mulțumit părintelui Arhiepiscop pentru prezența sa în mijlocul credincioșilor din Horia, pentru înălțătoarea slujire liturgică și pentru bogatul său cuvânt de învățătură. Parohul l-a felicitat, de asemenea, în numele tuturor credincioșilor parohiei, pe Înaltpreasfințitul Timotei pentru împlinirea în acest an a 30 de ani de slujire arhierească la Arad și pentru sărbătorirea onomasticii sale, pe 22 ianuarie.
Un alt moment important al vizitei chiriarhale a fost sfințirea noului așezământ ridicat în curtea bisericii și destinat programelor parohiale și activităților de protocol. Edificiul se dorește a fi un loc al aprofundării învățăturii Bisericii, mai ales de către cei tineri, și al manifestării și întăririi frățietății creștine, îndeosebi cu prilejul diferitelor zile festive ale parohiei.
Programul liturgic a fost urmat de împreuna-ședere la masă, într-un cuget de bucurie duhovnicească și mulțumire către Dumnezeu pentru toate binefacerile Sale.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1514, Ultimul acces: 2020-09-22 20:57:59


Nr. vizualizări:1790
Data ultimei vizualizări:2020-09-22 20:57:59
Data actualizare:2016-11-14 10:35:14
Data încărcării:2006-03-11 12:48:13
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:2
Fotografi:virtualarad.net: 1, Nelu_Pozaru: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2013-06-06
Contor: 92

Vedere de ansamblu
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2007-09-27
Contor: 108

Printre copaci
Foto: virtualarad.net