Sibiu :: Biserica Reformata - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Reformată
Sibiu
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Reformat (Calvin)
Localitate:Sibiu
Județ:Sibiu
Adresa:strada Mitropoliei nr. 11
Cod poștal:550179
Telefon :0269... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @freemail.hu
Adrese utile:www.reformatus.ro, www.sibiu.ro, www.cjSibiu.ro, sb.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Varró Sándor
Stil arhitectonic:Baroc
Detalii:Comunitatea reformata a obtinut aprobarea pentru ridicarea lacasului sau de cult in anul 1783. Dupa ce in anul urmator au fost achizitionate casa parohiala si terenul pentru constructie (cu suma de 40. 000 florini) , s-a trecut la ridicarea bisericii, sub conducerea mesterului Samuel Krempels si a dulgherului Johannes Schneider. Biserica, inaugurata la 26 noiembrie 1786, se prezinta ca un monument sobru. Are o fatada ingusta marcata de un portal simplu, cu un ancadrament de piatra. Singurele elemente care ritmeaza fatada sunt pilastrii ce sustin antablamentul format dinformat din arhitrava, friza de triglife, sprijinite de clopotei si o cornisa cu denticuli. Deasupra se ridica un turn zvelt, nedecrosat. Interiorul , la fel de sobru (sobrietate impusa de canoanele cultului) , ne ofera imaginea unei biserici sala cu absida. Peretii sunt marcati doar de pilastri dublati care sustin antablamente identice cu cele din exterior. Bolta este semicilindrica, sustinuta cu arce dublouri. In partea de vest a bisericii, orga este amplasata pe o tribuna sustinuta de doi stalpi masivi.
Orga este amplasată pe o tribună susținută de doi stâlpi masivi. Atenția este atrasăde un amvon cu baldachin cu motive aurite ale unor draperii și ghirlande de trandafiri.
Alte informații:Biserica reformată din Sibiu este un monument sobru, în stil baroc, cu o fațadă îngustă pe latura de vest peste care se înalță un turn-clopotniță. Soclul este înalt, iar pe fațada de vest ies în relief patru pilaștri cu capiteluri dorice, ce susțin un antablament cu arhitravă, decorat cu friză de metope și triglife și sprijinită pe clopoței. Deasupra antablementului fațada are un fronton triunghiular peste care se ridică un turn zvelt, de formă pătrată, cu ferestre în toate cele patru puncte cardinale și deasupra cărora se află câte un orologiu. Turnul are un acoperiș în șase ape, dar de formă piramidală. Portalul de intrare este simplu și are un ancadrament dreptunghiular de piatră cu un panou cu o inscripție și un fronton triunghiular. [3]

În interior, biserica are formă de sală cu absidă, cu o boltă semicilindrică susținută de arce dublouri. Pereții laterali interiori sunt marcați de pilaștri dublați care susțin antablamente identice cu cele din exterior. Înspre altar este amplasat un amvon cu baldachin decorat cu motive aurite și ghirlande de trandafiri. În partea de vest a bisericii, se află o orgă amplasată pe o tribună susținută de doi stâlpi masivi. [2]

Lângă biserică se află Casa parohială reformată. Clădirea are un etaj, iar mijlocul fațadei de la parter este străpunsă de un gang care unește Strada Mitropoliei cu Strada Xenopol. Casa are o vechime estimată în secolul al XV-lea, dar a fost refăcută în perioada 1784-1786 când a fost cumpărată de comunitatea reformată.
Cod Monument:SB-II-m-A-12137
Nr. vizualizări:11887
Data ultimei vizualizări:2024-04-16 18:16:14
Data ultimei actualizări:2015-10-16 15:51:03
Data încărcării pe sit:2006-01-01 16:41:19
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2012-03-17
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 183

Vedere din față - parțial
Foto: Brudi Fürbacher