Iercoseni :: Biserica de Lemn - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica de Lemn
Iercoșeni
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Iercoșeni
Comună:Șilindia
Județ:Arad
Cod poștal:317332
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiaaradului.ro/organizare/protopopiate/protopopiatul-ineu, www.episcopiaaradului.ro, www.cjArad.ro, www.prefecturaArad.ro
Preot:Iulian Ivănuț
Hram:Adormirea Maicii Domnului
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:La inceputul secolului al XVIII-lea este mentionat preotul Ursu din Iercoseni care intra in posesia unui Liturghier manuscris, copiat de diacul Ioan Petrovici in anul 1736. Traditia spune ca biserica ar fi fost adusa din Chisindia. S-a reconstruit in Iercoseni, inlocuindu-se o parte din "lozdoabele" de la pereti. In 1786 biserica a fost renovata. Biserica a avut o frumoasa colectie de icoane pe sticla din secolul al XIX-lea.
Alte informații:Spre deosebire de toate celelalte biserici de lemn din Protopopiatul Ineului, biserica de la Iercoșeni are pereții din „lozdoabe” din lemn de gorun prinse între „șoși” verticali dubli. „Lozdoabele” sunt prinse în „șoși” cu cuie de lemn. „Șoșii” sunt bine fixați în talpa bisericii și în „cursurău”. „Cursuraiele” sunt legate de grinzile transversale ale construcției, la nivelul de jos al șarpantei acoperișului. Streșina largă face ca apa rezultată din precipitații să cadă departe de baza construcției. Potrivit tradiției locale biserica ar fi fost cumpărată de la satul învecinat Chisindia. La o dată necunoscută a avut loc și repararea din temelie a bisericii. Tot atunci s-ar fi mutat peretele de vest al tindei cu un metru în afară spre a mări spațiul destinat femeilor. În anul 1943 biserica a fost supusă din nou unei reparații ample. Atunci a fost dată jos învelitoarea de șindrilă și pusă alta de țigl㠄măruntă”. Vechile „cursuraie” au fost înlocuite cu altele noi. Căpriorii au fost completați cu alții spre a mări rezistența acoperișului cu învelitoare de țiglă în loc de șindrilă ce era mult mai ușoară. Interiorul- În tindă este un tavan drept de scânduri. În naos se întâlnește o boltă semicilindrică care se prelungește și în altar pe o mică porțiune. Deasupra mesei Sfântului Altar acestă boltă semicilindrică se desparte în șase suprafețe ușor curbate ce coboară spre „cursuraiele” de la absidă. La tindă, naos și absidă scândurile de la tavane și bolți sunt vopsite în culoare albastră, iar pereții sunt spoiți cu var. Masa altarului și lădița de fag pentru lumânări par să fie singurele mărturii originale ale monumentului.
Nr. vizualizări:5428
Data ultimei vizualizări:2022-09-28 03:05:44
Data ultimei actualizări:2016-11-14 11:00:47
Data încărcării pe sit:2006-03-11 12:50:50
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2015-09-28
Contor: 66

Vedere din față
Foto: Micheller János