Sibiu :: Biserica Sf. Elisabeta - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Elisabeta
Sibiu
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Romano-catolic
Localitate:Sibiu
Județ:Sibiu
Adresa:strada Gladiolelor Nr. 4-8
Cod poștal:550109
Telefon :0269... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @yaoo.com
Adrese utile:www.ersekseg.ro, www.sibiu.ro, www.cjSibiu.ro, sb.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Biró Nándor-Alfonz
Hram:Sf. Elisabeta
Stil arhitectonic:Baroc
Detalii:Este o biserică de tip bazilical cu abside laterale și sanctuar rectangular, întreg edificiul impune prin simplitate, elementele decorative sunt puține. Fațada de apus prezintă portalul cu ancadrament dreptunghiular din piatră, având deasupra un fronton triunghiular și două nișe în arc semicircular decorate cu scoica barocă. In interior se remarcă existența unor nave laterale prevăzute în partea superioară cu tribunele. Sistemul de acoperire este tavanul cu stucaturi festonate, simple.
Biserica cu hramul Sf. Elisabeta a fost construită între 1767 - 1771 de către arhitectul Leopold Grossmann.
Lăcașul de cult face parte dintr-un ansamblu arhitectonic de mare valoare ambientală în care un rol important îl are clădirea Orfelinatului Terezian. Acesta este un imobil cu planul în formă de incintă rectangulară închisă, amplu edificiu cu două nivele (parter și etaj) , care este unificat cu biserica printr-un corp de clădire cu care formează o fațadă continuă. Singurele elemente arhitectonice demne de semnalat sunt: cele două ganguri de acces carosabil în arc semicircular (mai există tâmplăria originară a canaturilor) , lucarnele în formă de atic cu fronton triunghiular amplasate în axul acceselor pe streașină acoperișului, precum și aticul flancat de câte o volută plasat în punctul de întâlnire dintre fațada Orfelinatului cu cea a corpului de legătură, încăperile din interior sunt în marea lor majoritate prevăzute cu tavan, în prezent edificiul este sediul Grupului Școlar de Industrie Alimentară și Grupului Școlar Independența.
Acest complex de edificii cu caracter social a fost inițiat de către împărăteasa Măria Tereza, care, prin ordinul emis la l septembrie 1767, dispune ca Magistratul orașului să predea, pentru amenajarea unui orfelinat catolic, preotului iezuit Theofil Delphini, construcțiile destinate anterior emigranților austrieci, sosiți la Sibiu în urma persecuțiilor religioase și care s-au stabilit în sate din jurul Sibiului, în anul 1858 episcopul catolic al Transilvaniei a ridicat acest institut la rangul de școală normală pentru învățători, în fața edificiului se află amplasat, începând cu anul 1909, bustul împărătesei Măria Tereza.
Alte informații:Orfelinatul Terezian
Cod Monument:SB-II-m-A-12077.02
Nr. vizualizări:9248
Data ultimei vizualizări:2023-09-28 06:13:47
Data ultimei actualizări:2017-06-30 12:38:22
Data încărcării pe sit:2005-09-23 05:17:38
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-03-11
Contor: 259

Biserica tereziană
Foto: Dan Deva