Plavalari :: Biserica Sf. Ilie - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Ilie
Plăvălari
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Plăvălari
Comună:Udești
Județ:Suceava
Cod poștal:727539
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail : @yahoo.com
Adrese utile:www.protopopiatulSuceava2.ro, www.arhiepiscopiasucevei.ro, www.primariaUdesti.ro, www.cjSuceava.ro, www.prefecturaSuceava.ro
Preot:Marișca Gheorghe
Hram:Sf. Ilie Tesviteanul, Sf. M. Mc. Dimitrie
Detalii:Avand dragoste și cu multa jertfa comunitatea credincioșilor din Plavalari s-au straduit sa aiba un lacaș de inchinaciune frumos și trainic.
Prin purtarea de grija și ajutorul lui Dumnezeu in toamna acestui an, Duminica, 21 septembrie, enoriașii Parohiei Plavalari vor avea bucuria ca dragostea și jertfa lor sa fie binecuvantata prin slujba arhiereasca de sfințire a bisericii.
Și astfel dragostea și jertfa au rodit intru rabdare ridicarea unei biserici cu care credincioșii din Plavalari se mandresc in sensul cel duhovnicesc, așa cum spunea Parintele Cleopa: taci tu, faptele tale sa vorbeasca.
Prima biserica a Parohiei Plavalari, cu hramul Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, era din lemnul bisericii daruite de credincioșii din Pojorata la anul 1875 și adusa de Preotul Leon Popovici și Epitropul Gheorghe Nasaudeanu. Aceasta, dupa refacere și acoperire cu tabla a fost sfințita la 13 septembrie 1881 de vicarul Mitropoliei Cernauțiului și Dalmației – Arcadie Ciupercovici.
Datorita faptului ca era mica (7, 5 m lungime pe 3m lațime) , era necesar ridicarea unei biserici noi de zid care sa faca fața nevoilor duhovnicești ale unei parohii in creștere demografica.
Biserica primita odata prin darnicia creștinilor din Pojorata a fost donata dimpreuna cu catapeteasma și policandrul mare din naos, Parohiei Mereni, comuna Plopeni. Catapeteasma era din lemn de tei frumos sculptat cu ornamente de ghips și fusese primita de la Parohia Sfantul Dumitru din Suceava la anul 1875. O vorba frumoasa din popor spune ca dar din dar se face rai, ca o parafrazare a Rugaciunii dinaintea Epiclezei Sfintei Liturghii (centrul Sfintei Liturghii cand painea și vinul sunt transformate in insuși Trupul și insuși Sangele Mantuitorului nostru Iisus Hristos) – Ale Tale dintru ale Tale Ție iți aducem de toate și pentru toate. Raiul a coborat in frumoasa biserica a Plavalarului.
Timpurile de dinainte de 1990 nu permiteau obținerea unei autorizații de construire a unei noi biserici, de aceea s-a incercat ocolirea normelor de atunci, turnandu-se in jurul bisericii vechi temelia cu titlul de reparație capitala. Aceasta se intampla in 1988.
Dupa 1990 s-a translatat vechea bisericuța alaturi și prin stradania intregii parohii și cu ajutorul creștinilor și din alte sate, in care plavalarenii au mers cu colecte banești, la indemnul Preotului Paroh de atunci, Hapca Gheorghe, s-a zidit biserica monumentala de azi, in stilul tradițional moldovenesc de nava cu turla pe naos cu hramul Sfantul Mare Prooroc Ilie Tezviteanul.
Construcția era gata pana in 2003 cand, de la 1 martie s-a trecut la pictarea și impodobirea bisericii sub indrumarea Preotului Paroh actual, Marișca Gheorghe.
Acum biserica din Plavalari are pictura in tehnica fresca , interior și exterior, și mobilier din stejar foarte frumos sculptat. In afara de aceste lucrari ce au necesitat un efort deosebit, s-au achiziționat prin jertfa și donațiile mai multor enoriași: policandrele ( 7 la numar) , sfeșnice și vasele liturgice, centrala termica și incalzire centrala prin ventiloconvectoare. S-a parchetat și mochetat intreaga biserica și s-a desparțit pridvorul de pronaos prin zid și uși termopan, apoi la intrare s-au construit doua luminarare din zid și termopan.
Nr. vizualizări:4032
Data ultimei vizualizări:2022-07-02 14:26:55
Data ultimei actualizări:2018-11-13 10:35:39
Data încărcării pe sit:2006-06-25 17:10:28
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2008-09-22
Contor: 263

Vedere de ansamblu
Foto: Voluntar