Plopeni :: Biserica Adormirea Maicii Domnului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Adormirea Maicii Domnului
Plopeni
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   CITEȘTE MESAJ 
Religie:Ortodox
Localitate:Plopeni
Comună:Salcea
Județ:Suceava
Cod poștal:727477
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arhiepiscopiasucevei.ro, www.primariaSalcea.ro, www.cjSuceava.ro, sv.prefectura.mai.gov.ro
Hram:Adormirea Maicii Domnului
Stil arhitectonic:Tradițional moldovenesc
Detalii:Construită în jur de 1753, ctitorită de marele logofăt Lupu Balș și soția sa, Safta, în timpul domniei voievodului Constantin Racoviță în Principatul Moldovei.
Lăcașul de cult a fost sfințit la data de 20 iunie 1754 (anul 7262 de la facerea lumii) , de către mitropolitul Iacov Putneanul al Moldovei.
Pe peretele vestic al bisericii, deasupra intrării, se află o pisanie scrisă în limba română cu caractere slavone, având următorul text: "Aciasta sf[â]nta bisearică care iaste hramul Adormire Presfintei Născătoarei de D[u]mnezău care sau săv[â]rșit în zilele luminatului domn Io Costantin Răcoviț vo[ie]v[o]d de dumnealui Lupu Balș marele vornicu de Țara de Gios și sau sf[i]nțit de arhiepiscop mitropolit Iiacov. V[ă]leatu 7262 în iunie 20. "
Lăcașul de cult a avut inițial scopul de a servi ca biserică de curte boierească. Lângă peretele sudic al bisericii se află mormântul soției ctitorului, Safta Balș (+1778) . Pe piatra sa funerară se află următoarea inscripție în limba română cu litere chirilice: "Supt această piatră să odihnește roaba lui D (u) mnezău Safta soție Lupulu Balș marile logofăt. (. . . ) au fost fiică fericiților întru pomenire Iordachi Cantacozino marile spatari și soție (i) sa (le) Catrina; sau săvărșit și sau mutat întru vecinica viiețu (i) re la an de la Mănt (uit) oriul Hristos 1778".
De-a lungul timpului, aici au slujit mai mulți preoți, evidențele bisericii reținând numele următorilor preoți: Iordachi sin Ilisai, Constantin sin preutu Leonti, Andrii sin preutu Vasilu, Costache zet preutu Constantin (sec. XIX) , Neagu, Predeanu, Ciornei sau Daniel Pascal (sec. XX) .
Biserica a fost reparată de mai multe ori în secolul al XX-lea. Pictura murală interioară a fost refăcută în 1903 și 1960. În prezent este biserică parohială. În jurul bisericii se află un mic cimitir.
Cod Monument:SV-II-m-B-05584
Nr. vizualizări:7587
Data ultimei vizualizări:2024-04-19 10:43:23
Data ultimei actualizări:2018-11-13 10:43:50
Data încărcării pe sit:2006-06-25 17:23:55
Nr. Mesaje:1
Apreciere:
(2010-09-21)
De aceasta biserica se ingrijeste o baba isterica ce sta peste drum. Pe cine opreste in apropierea bisericii il priveste cu ochi de cerber si ii interzice sa intre in curtea bisericii.
@yahoo.com
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2008-12-22
Aparat: Canon Canon PowerShot A700
Contor: 73

Vedere din lateral
Foto: Mariko23