Podoleni :: Ruinele Bisericii Bociulesti - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Ruinele Bisericii Bociulești
Podoleni
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Podoleni
Comună:Podoleni
Județ:Neamț
Cod poștal:617335
Persoană de contact :Pr. Eugen Tăpuc
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.mmb.ro, www.comunaPodoleni.ro, www.cjNeamt.ro, www.prefecturaNeamt.ro
Hram:Sf. Arh. Mihail și Gavril
Detalii:Construită în jur de 1653-1658, ruinată 1871.
Între Podoleni si Zănesti ( jud. Neamt) de departe se zăresc ruinele impunătoare ale manastirii Buciulesti, înălțată în 1629 pe malul Bistriței de logofătul Ștefan Dumitrașcu, tatăl domnitorului Gheorghe Ștefan al Moldovei. În linii mari monumentul amintește de bisericile lui Ștefan cel Mare. Deși astăzi biserica este ruinată în cea mai mare parte, din însemnările lui I. D. Ștefănescu din 1946, cînd ruinele arătau ca în fotografia de mai sus, putem să refacem un plan al construcției foarte fidel - credem - realității. Clopotnița - portic, înălțată la miazăzi în dreptul pronaosului, apăra intrarea. Biserica avea forma de navă rectangulară cu două proeminențe rectangulare clădite în dreptul absidelor laterale si vizibile doar la exterior. La răsărit, absida principală de formă circulară și mai îngustă decât naosul formează "căpătîiul". Pronaosul, lărgit puțin față de naos, în plan dreptunghiular a fost si el încununat cu o cupolă. Clopotnița - portic, apare juxtapusă la sud și prezintă la partea superioară o încăpere destinată clopotelor. Usa de intrare este deschisă în zidul de sud. Porticul, acoperit de o calotă, la partea inferioară a avut, ca și în alte părți, două sau trei deschizături: la sud, est și vest.
Naosul a fost luminat de două ferestre deschise în zidurile de nord și sud, iar absida principală - altarul - de una singură așezată la răsărit, în axul longitudinal al monumentului. Arce mari centrate, construite din cărămidă, măresc puterea de rezistență a bolților și se coboară, în naos și pronaos, până aproape la jumătate din înălțimea zidurilor, având drept sprijin console de piatră cioplită de o formă prismatică.
Alte informații:Mănăstirea Buciulești între odoarele sale a avut și o sfântă relicvă : un deget al Sfintei Cuvioase Parascheva adus aici de Dumitrașcu Logofăt de la Constantinopol probabil la sfințirea bisericii în 1630, deci înainte de a fi aduse moaștele cuvioasei la Iași de către Vasile Lupu (1642) . Deși în zonă există credința că mănăstirea este blestemată pentru că aici ar fi fost decapitată doamna lui Vasile Lupu, tradiția este infirmată de cronicarul Ion Neculce care în Letopisețul Tării Moldovei ne spune: "XXXII. Gheorghe Ștefan Vodă (fiul lui Dumitrașcu Logofăt n. n. ) după ce au luat pe doamna lui Vasilii - Vodă din Suceavă la mâna lui și pe Ștefăniță - vodă, pre fiul său, l-au însămnat la nas puțintel, și pre doamna au vrut să-șim râdă de dânsa. [ . . . ] Și așe i-au dat pace și au trimis-o la Buciulești de au închis-o în curțile lui. [ . . . ] Și apoi prinzând pe amândoi frații (Toma și Iordache Cantacuzino n. n. ) i-au inchis pe amândoi frații împreună cu doamna lui Vasilii - vodă la Buciulești. Și acolo multă groază le făce și umbla noaptea cu luntrea pe apa Bistriții, de-i spărie că-i vor răsturna în Bistriță. Cronicarul mai spune că Gheorghe Ștefan vodă a trimis în trei rânduri ordin să-i omoare, prin armașul Hăbășescul. Când să fie uciși a venit din Țara Românească un căpitan, cu scrisori de la Constantin Șerban - vodă prin care îi cerea domnitorului moldovean să-i elibereze altfel vor strica înțelegerile iar ultimul va veni cu războiu. Și așe cu această întâmplare i-au iertat Gheorghii Ștefan - vodă.
Nr. vizualizări:8271
Data ultimei vizualizări:2021-11-27 12:47:22
Data ultimei actualizări:2014-06-20 09:14:13
Data încărcării pe sit:2006-06-26 06:26:01
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2007-10-30
Contor: 683

Vedere de ansamblu
Foto: Constantin Florea