Poganesti :: Biserica Sf. Apostoli - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Apostoli
Pogănești
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Pogănești
Comună:Zam
Județ:Hunedoara
Cod poștal:337559
Telefon :0254... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiadevei.ro, www.comunaZam.ro, www.cjHunedoara.ro, www.prefecturaHunedoara.ro
Hram:Sf. Ap. Petru și Pavel
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Asezata aproape de drum Biserica de la Poganesti a fost construita dupa mijlocul veacului al XVIII-lea. Fiind vremuri de restriste, din pricina turcilor si de tulburari confesionale, a fost lipsita de binecuvântarea ierarhului superior, dovada târzie a primirii acesteia aducând-o antimisul în limba greaca din martie 1773. Conscriptia din acelasi an îl mentioneaza pe preot al bisericii si al poporului pe popa Marian. Pe bârne, sub captuseala de scânduri daimuie eventual fragmente de pictura, arta din care lacasului i-au ramas unele marturii : o icoana împarateasca a lui Is. Învatator, de la mijlocul sec. XVIII, dintr-o veche tâmpla; usile împaratesti, cu chipurile apostolilor Petru si Pavel, realizate spre finele aceluiasi veac, posibil de Nicolae din Lupsa Mare; icoANE PE STICLA, DIN 1805; UN PRAPOR, DIN PRIMA PARTE A SECOLULUI xix. îN 1984 bISERICA FOST RENOVATA, LUCRARILE STIRBIND ÎNSA DIN FARMECUL MONUMNETULUI. Cele doua polate, prelungite din învelitoarea de sita si sprijinite pe stâlpi cu rostul intrarilor, au fost înlocuite prin pridvboare închise, inestetice.
Alte informații:Satul Poganesti, ca si celelalte sate de pe valea Almasului-Cerbia, Micanesti, Almas-Saliste este atestat documentar la anul 1468 (C. Suciu, op. cit. vol. II, p. 50) .
Biserica, cu hramul "Sf. Apostoli" este asezata in lunca joasa si umeda a paraului Almas, la oarecare departare de sat, o amplasare neobisnuita pentru un astfel de lacas.
Traditia pastrata spune, dealtfel, ca biserica a fost adusa de pe un deal, in urma cu vreo doua sute de ani.
Planul lacasului este cel dreptunghiular, cu capetele poligonale, cu cinci laturi. Clopotnita este inalta, cu foisor acum inchis cu grilaje si flesa ascutita, invelita cu tabla zincata. In urma cu aproximativ doua decenii, biserica a fost reparata, fiind ridicata pe o fundatie de beton, prilej cu care i s-au adaugat doua mici pridvoare din scandura, unul deasupra intrarii sudice, iar altul, pentru a proteja intrarea dinspre vest, lipit de una din laturile pronaosului, ceea ce da o infatisare ciudata si inestetica lacasului.
Interiorul bisericii a fost captusit cu scanduri, care acopera probabil fragmente de pictura murala. Usile imparatesti, cu chipurile apostolilor Petru si Pavel sunt realizate spre sfarsitul sec. XVIII-lea, posibil de Nicolae de la Lupsa Mare.
Prima ridicare a lacasului cea de pe deal, de unde a fost stramutata aici, s-a petrecut, probabil, dupa mijlocul veacului al XVII-lea. (I. Cristache-Panait, op. cit. . p. 234) .
Cod Monument:HD-II-m-B-03415
Nr. vizualizări:3161
Data ultimei vizualizări:2021-01-16 11:58:19
Data ultimei actualizări:2019-01-14 13:38:55
Data încărcării pe sit:2006-06-26 06:48:18
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-12-03
Contor: 145

Vedere de ansamblu
Foto: Țetcu Mircea Rareș