Povargina :: Biserica Sf. Arhangheli - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Arhangheli
Povârgina
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Povârgina
Comună:Făget
Județ:Timiș
Cod poștal:305309
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.mitropolia-banatului.ro, www.primariaFaget.ro, www.cjTimis.ro, www.prefecturaTimis.ro
Hram:Sf. Arh. Mihail și Gavril
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Construită în jur de 1782.
Conform tradiției locale, într-o duminică, înapoindu-se spre casă, locuitorul Ion Medescu, zis și Constandin, a găsit o importantă comoară. Drept mulțumire s-a hotărât să ctitorească o biserică. Tot el a obținut aprobarea de la autorități de a tăia lemnul necesar din pădurea erarială.
Alte informații:Lăcașul, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” se află în mijlocul cimitirului, pe un bot de deal ce domină așezarea dinspre nord. Este construit din lemne de stejar îmbinate la colțuri în coadă de rândunică, iar ultimele cununi de bârne formeazâ multiconsole. Pereții exteriori sunt acoperiți cu lipitură de pământ, dar, potrivit unei vechi fotografii din 1952, precum și lucrării lui Nicolae Cornean, se poate vedea că inițial avea pereții de lemn aparent. Planimetric se înscrie în tipul II, cu absida altarului cu șase laturi.
Potrivit mărturiei locuitorilor vârstnici, lipitura de pământ se datorează unei lucrări de restaurare din 1954, ocazie cu care s-a ridicat și o mică tribună în vestul naosului, ce acoperă azi timpanul dinspre tindă. Lăcașul păstrează ușile și ferestrele vechi, iar învelitoarea acoperișului este din șindrilă. Tot cu șindrilă este placat și turnul de pe pronaos, ca și micul bulb de inspirație barocă de deasupra. Interiorul păstrează stranele și scaunele vechi, cioplite din bardă. Pe masa altarului se află o frumoasă cruce, sculptată în lemn de tei, pictată cu scenele „Isus pe cruce” și „Mormântul Domnului”, având la bază o inscripție în chirilice: „Această cruce s-au făcut sfintei biserici la Poverjin, prin îndemnarea preacinstitului domn Petru de Atanasievici, protopresbiter Făjetului la anul 1820. ”. Tot în altar se păstrează și o casetă metalică, pe care s-a pictat tot scena „Mormântul Domnului”, cu inscripția „Bisericii Peverjin 1836. ” Biserica a fost pictată de Gheorghe Diaconovici în 1785, același zugrav care peste un an va picta și biserica din Bătești, aplicând aceeași schemă iconografică. Pictura este bine păstrată în altar și naos, dar deteriorată în tindă. În pronaos, pe peretele de vest, imediat în dreapta intrării femeilor, se distinge și portretul ctitorului Ion Medescu, înveșmântat în straie de sărbătoare. Prețios document etnografic, îmbrăcămintea ctitorului sugerează starea socială a unui țăran înstărit.
Cod Monument:TM-II-m-A-06275
Știri despre biserică:

»  O biserică de lemn construită în urmă cu 233 de ani s-a făcut scrum în județul Timiș (Gandul.info) (2015-03-24)

 Închide 

O biserică de lemn construită în urmă cu 233 de ani s-a făcut scrum în județul Timiș (Gandul.info)

[2015-03-24]
Biserica de lemn de la Povergina (Timiș), inclusă în patrimoniul național, a fost distrusă aproape în totalitate de incendiul de luni, acoperișul și interiorul de lemn, inclusiv picturile datând din secolul al XVIII-lea, fiind mistuite de focul provocat, cel mai probabil, de incendierea miriștilor.
Cele trei echipaje de pompieri care au intervenit la incendiul izbucnit la biserica de lemn de la Povergina, aflată în patrimoniul național, au reușit să stingă focul după mai multe ore, însă acesta cuprinsese întregul lăcaș de cult, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Biserica a ars aproape în totalitate, rămânând fără acoperiș, dar și fără interiorul construit, de asemenea, din lemn. Practic, din lăcașul de cult au mai rămas pereții, care nu au ars întrucât erau tencuiți cu pământ.
Potrivit pompierilor, cel mai probabil flăcările s-au extins la biserică după ce localnicii au dat foc miriștilor din apropiere, necontrolat, pentru igienizare.
În acest caz a fost deschisă o anchetă, pentru a se stabili cu exactitate cauzele izbucnirii acestui incendiu.
Potrivit administrației locale din Făget, biserica de la Povergina era asigurată de statul român și avea documentația pregătită pentru a fi restaurată în cursul acestui an.
Incendiul a izbucnit luni după-amiază, iar reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Timiș spuneau că acolo au fost trimise trei echipaje, două autospeciale cu apă și spumă de la Făget și una de la Lugoj.
Lăcașul de cult se află în satul Povergina, care aparține de orașul Făget din județul Timiș, și făcea parte din patrimoniul național. Biserica era construită din bârne de lemn, cu acoperiș de șindrilă, iar pereții au fost tencuiți cu pământ.
Biserica a fost construită în anul 1782, iar pictura din interior, care a fost mistuită de flăcări, datează din aceeași perioadă.
Autor: Andreea Tobias, Liliana Iedu

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 1629, Ultimul acces: 2020-07-07 19:02:52


Nr. vizualizări:1985
Data ultimei vizualizări:2020-07-07 19:02:52
Data actualizare:2019-02-27 10:42:03
Data încărcării:2006-06-27 07:52:23
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:35
Fotografi:Țetcu Mircea Rareș: 23, Merlinlx: 9, Micheller János: 1, Nelu_Pozaru: 1, CIMeC: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!


Setul de Fotografii 1
Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3
Data: 2014-08-21
Contor: 1

Îmbinări
Foto: Țetcu Mircea Rareș

Data: 2014-08-21
Contor: 2

Îmbinări
Foto: Țetcu Mircea Rareș

Data: 2014-08-21
Contor: 5

Îmbinări
Foto: Țetcu Mircea Rareș