Praja :: Biserica Inaltarea Domnului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Înălțarea Domnului
Praja
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Praja
Comună:Motoșeni
Județ:Bacău
Cod poștal:607337
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.protoieriasascut.ro, www.epr.ro, www.csjBacau.ro, www.prefecturaBacau.ro
Preot:Corobanu Ionut
Hram:Înălțarea Domnului
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Biserica de lemn din „Înălțarea” Praja a fost construită în anul 1930 după cum este notat în Anuarul Eparhiei Hușilor din anul 1934. Aceeași publicație o menționa cu câțiva ani mai târziu că ar fi construită din lemn în anul 1853. Dacă luăm în considerație și inscripția turnată în bronz pe clopotul mic de la această biserică, putem admite că monumentul a fost ridicat în anul 1810. Este posibil ca in anul 1830 și 1853, acestei biserici să i se fi făcut reparațiile necesare. Planul bisericii din lemn din Praja – Motoșeni este o excepție față de planurile bisericilor întâlnite până acum. Biserica se încadrează în tipul cu plan trilobat, dar în timp ce absida altarului este poligonală (șapte laturi) , absidele laterale sunt de formă dreptunghiulară, caz unic întâlnit la bisericile băcăuane. Pe latura de sud are un mic pridvor subordonat acoperișului, iar deasupra pronaosului dreptunghiular se ridică turnul clopotniță; acesta are baza pătrată, acoperișul piramidal, fiind învelit în întregime cu tablă. Intrarea în biserică se face printr-un mic pridvoraș, ce adăpostește ușa de sud a pronaosului. Scara interioară ce ducea în turnul clopotniță a fost suspendată din pronaos, deoarece clopotele de aici au fost mutate în 1918 – 1919, când a fost construită clopotnița din curtea bisericii. Despărțirea dintre pronaos și naos este marcată de arcade cu decoruri din tăieturi, care se sprijineau inițial pe patru stâlpi frumos ciopliți, dintre care s-au păstrat cei doi stâlpi laterali, cei din mijloc fiind înlăturați. Biserica din Praja a avut catapeteasma pictată pe pânză până în anul 1975, când aceasta a fost înlocuită cu una nouă, plătită de enoriași, iar ramele făcute și montate de către meșterii tâmplari din Praja și Fântânele. Biserica de lemn din Praja rămâne un locaș de referință, un unicat din punct de vedere planimetric, fiind singura construcție din bârne masive cu planul absidelor laterale de formă dreptunghiulară, întâlnit în județul Bacău.

CASA PAROHIALĂ - construită între anii 1996 – 2000 de preotul Balan Marian cu ajutorul enoriașilor, situată în sat Fântânele, comuna Motoșeni, conform certificatului de urbanism nr. 15 / 13. 03. 1996 eliberat de Primăria Comunei Motoșeni și a autorizației de construcție nr. 14 / 18. 09. 1997. Casa are un număr de 4 camere dintre care doar trei locuibile și este acoperită jumătate cu tablă iar jumătate cu internită. In anul 2008 noul preot Corobană Ionuț construiește baia cu ajutorul financiar din partea unor enoriași.
Alte informații:Filie a parohiei Fântânele.
Cod Monument:BC-II-m-B-00881
Nr. vizualizări:2259
Data ultimei vizualizări:2022-01-19 13:36:05
Data ultimei actualizări:2018-01-23 09:07:00
Data încărcării pe sit:2006-06-27 07:55:51
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2015-09-02
Contor: 40

Vedere din lateral
Foto: Basilica.ro