Prisaca :: Biserica Sf. Ilie - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Ilie
Prisaca
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Prisaca
Comună:Berești-Tazlău
Județ:Bacău
Adresa:în cimitir
Cod poștal:607053
Telefon :0751... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.protoieriaMoinesti.ro, www.epr.ro, www.Beresti-Tazlau.tk, , www.csjBacau.ro, www.prefecturaBacau.ro
Preot:Muntean Ioan
Hram:Sf. Ilie Tesviteanul
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:BISERICA face parte din categoria bisericilor „călătoare”, fiind adusă în anul 1883 din satul Răchitiș, com. Strugari.
În lucrarea „Repertoriul bibliografic al localităților și monumentelor medievale din Moldova”, Nicolae Stoicescu precizează că biserica „ a fost adusă de la Racila”.
Într-o Evanghelie ce aparține Bisericii „Sf. Ilie” Prisaca există o însemnare referitoare la construcția bisericii: „Biserica a fost construită în 1883, fiind adusă din părțile Neamțului (probabil Racila-n. n. ) și sfințită la 6 nov. 1883 de către protopopul Teodor Atanasiu din orașul Bacău, delegat al P. S. Melchisedec al Romanului”.
Biserica are planul în formă de navă dreptunghiulară, cu altarul pentagonal, decroșat. Pe temelia din piatră s-au așezat „ talpa și cununile de bârne orizontale încheiate în cățăi”.
Turnul –clopotniță, de formă pătrată și acoperiș piramidal, se înalță deasupra pronaosului.
În deceniul al nouălea al secolului trecut, biserica a fost refăcută, fiind sfințită la 3 iunie 1984 de către P. S. Eftimie Luca al Romanului, preot paroh fiind Gheorghe Turcu. Reparațiile s-au făcut cu cheltuiala enoriașilor și a credincioșilor din Schitu-Frumoasa, satul natal al preotului paroh.
În 1997, în timpul preotului Gheorghe Filip, s-a schimbat acoperișul de șindrilă cu unul din tablă zincată, atât pe sf. locaș, cât și pe clopotniță.
Clopotnița, situată în curtea bisericii, adăpostește două clopote: unul mare și unul mic. Pe cel mic se află inscripția:” Cumpărat în 1925. De obștea satului Prisaca. Fabrica de clopote Oituz. București. ”
Cod Monument:BC-II-m-B-00883
Nr. vizualizări:2401
Data ultimei vizualizări:2022-01-23 21:00:55
Data ultimei actualizări:2018-01-23 09:32:50
Data încărcării pe sit:2006-06-28 04:12:23
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:0