Rosia Noua :: Biserica de Lemn - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica de Lemn
Roșia Nouă
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Roșia Nouă
Comună:Petriș
Județ:Arad
Adresa:nr. 96
Cod poștal:317249
Telefon :0257... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiaaradului.ro/organizare/protopopiate/protopopiatul-lipova, www.arhiepiscopiaaradului.ro, www.comunaPetris.ro, www.cjArad.ro, ar.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Craveț Cătălin
Hram:Sf. M. Mc. Dimitrie
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Din conscriptia lui Sinesie Jivanovici aflam ca la anul 1755 a fost instrainata o veche biserica de lemn cu hramul "Bunavestire". In anul 1810 biserica fost instrainata satului Steia din judetul Hunedoara, pe locul ei, in 1808, inaltandu-se biserica actuala de lemn cu hramul Sfantul Mucenic Dimitrie", iar in 1811 fiind sfintita de protopopul Zaharia Protici al Varadiei.
Pictura bisericii a fost executata in 1820 de acelasi zugrav Nicolae din Lupsa Mare as cum reiese dintr-o insemnare facuta pe coperta unui Catavasier. De la vechea biserica s-au pastrat trei icoane imparatesti cu decoratie din ipsos, tehnica de lucru intalnita in tarile romane, icoane databile din secolul al XVIII-lea. Traditia consemneaza ca icoanele de la actuala biserica ar fi de la cea veche.
Alte informații:Biserica a fost ridicată pe o temelie de piatră brută, pereții au fost construiți din bârne de stejar, tencuiți în exterior și dați cu var. În decursul timpului, biserica a suferit mai multe reparații. Se cunosc cele din anul 1862, când biserica a fost înălțată pe o nouă temelie, deoarece se afundase, datorită locului mlăștinos în care fusese așezată. În anul 1867 a fost schimbat acoperișul, iar în 1909 (sau 1912) a fost din nou ridicată pe o temelie de piatră. Biserica a fost construită pe obișnuitul plan dreptunghiular, având o absidă nedecroșată, sprijinită pe cinci laturi ale unui poligon (dim. 18, 10x7, 10m) . Are două intrări, una în naos, la sud, alta în pronaos, la vest. O particularitate prezintă turnul, datorită acoperișului său piramidal, „gotic”, spre deosebire de celelalte biserici de lemn din Valea Mureșului, al căror turn are în componență bulbul „baroc”. Comparată cu splendidele turnuri de tip „gotic” din Maramureș, de pildă, sau chiar cu unele imediat de la nord, din zona Hălmagiului, realizarea de la biserica din Roșia este modestă, nu lipsită însă de un anumit efect estetic. Înălțimea turnului (14, 40m de la sol la crucea din vârf) este perfect proporțională cu dimensiunile edificiului. Alcătuirea sa este simplă: o prismă construită din scânduri de brad dispuse vertical, având încheieturile acoperite de șipci a căror ritmică generează sugestia de elansare a turnului. Sugestia este întărită de panta acoperișului bisericii, mult mai abruptă decât la celelalte biserici din Valea Mureșului, precum și efectul „iluzionist” al șindrilei denumite „praștilă”. O altă notă aparte prezintă cele nouă ferestre ale bisericii (trei la altar, patru la naos și două la pronaus) , prevăzute cu ancadramente terminate cu arce în segment de cerc. Ferestrele au o deschidere mai mare decât cea obișnuită, ceea ce asigură o mai bună luminozitate în interiorul bisericii.
Pictura bisericii ortodoxe a fost finalizată în anul 1820 de către pictorul Nicolae din Lupșa Mare. În naosul bisericii, pictorul Nicolae din Lupșa Mare a zugrăvit Ciclul Patimilor iar în absida altarului a fost pictată jertfa lui Avraam, Sf. Troiță și friza patriarhilor. Icoanele împărătești au fost pictate cu o decorațiune în ipsos și datează din secolul XVIII-lea.
Cod Monument:AR-II-m-B-00644
Nr. vizualizări:9090
Data ultimei vizualizări:2024-04-13 03:12:35
Data ultimei actualizări:2016-11-28 12:54:00
Data încărcării pe sit:2006-03-09 05:02:20
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2016-09-07
Contor: 147

Vedere de ansamblu
Foto: Micheller János