Tamburesti :: Biserica Sf. Ioan Botezatorul - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Ioan Botezătorul
Tâmburești
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Tâmburești
Comună:Rojiște
Județ:Dolj
Cod poștal:207101
Persoană de contact :Pr. Cristian Nistorescu - paroh
Telefon :0740... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @yahoo.co.uk
Adrese utile:www.mitropoliaolteniei.ro, rojiste.blogspot.ro, www.cjDolj.ro, www.prefecturaDJ.ro
Preot:Cristian Nistorescu
Hram:Sf. Ioan Botezătorul
Detalii:La 38 de km Sud de municipiul Craiova și 3 km Sud de localitatea Rojiște, este situată localitatea Tâmburești, mărginită dinspre Vest de râul Jiu iar spre Est de o Stațiune pomicolă experimentală a Facultății de Agronomie din Craiova.
Sat mic, având un pământ sărac în substanțe nutritive, Tâmbureștiul se mândrește cu trecutul său istoric, căci, din cele ce povestesc străbunii, pe teri-toriul satului a trecut și a rămas o noapte Tudor Vla-dimirescu, împreună cu oastea sa de panduri.
Clădirea care l-a adăpostit pe vajnicul erou revoluționar și ceata sa de oșteni, se păstrează și astăzi, iar din zidul gros de cărămidă (de circa 0, 60 m) care străjuia construcția, se păstrează latura nordică, pe o lungime de circa 200 m.
Tot bătrânii povestesc că în graba plecării, oastea lui Tudor a uitat un steag de luptă, ce s-a păstrat la loc de cinste, până spre zilele noastre, în biserică, de unde a fost ridicat în perioada comunistă și depus la Muzeul de Istorie al Armatei, din București.
Biserica parohială este situată la marginea satului, pe latura nord-vestică a acestuia, iar cimitirul înconjoară sfântul locaș de cult. Biserica este construită din zid de cărămidă, iar din pisania aces-teia se pot desprinde următoarele date:
Biserica, având hramul “Sfântul Ioan Botezătorul”, datează din anul 1834, fiind construită în formă de navă, cu o turlă de lemn, de către enoriașii satului Tâmburești, cu sprijinul financiar al fostului proprietar Ioan Drăghicioiu și al soției sale Maria.
Ulterior, lucrările au fost continuate de către cumnatul său, Ion Cacaliceanu, fost ostaș cu gradul de maior în armata lui Tudor Vladimirescu, care a terminat-o la 24 septembrie 1838.
Recunoscut drept ctitor și în semn de prețuire, maiorul pandur își doarme veșnicia în cripta situată în pronaosul bisericii.
În anul 1928, biserica a fost reparată capital, pe cheltuiala și purtarea de grijă a avocatului Constantin Calețeanu, nepot de frate al maiorului pandur, dimpreună cu soția sa Maria.
Ulterior, s-au mai făcut îmbunătățiri prin purtarea de grijă a vrednicilor de pomenire urmași ai ctitorilor, Gheorghe Constantin și Elena Calețeanu.
În centrul parohiei, în curtea școlii, s-a ridicat un monument pe care stau scrise, spre veșnică pomenire, numele eroilor satului căzuți în luptă, pen-tru apărarea țării și păstrarea dreptei credințe creș-tine ortodoxe strămoșești.
Zece dintre icoanele care împodobesc biserica sunt pictate pe lemn și sunt susceptibile a fi datate din a doua jumătate a secolului al XIX lea, perioadă din care se pare că datează și Sfântul Potir și Sfantul Disc confecționate din metal.
În fața bisericii, la circa 10 m de pridvorul acesteia, se află clopotnița de lemn din care răsună melodios un clopot de bronz, de dimensiuni medii.
Ca document cu valoare istorică pentru comu-nitatea localității Tâmburești este “Cartea de Aur”, în care sunt consemnați eroii satului, căzuți la datorie în diferite războaie.
Alte informații:În prezent, biserica are nevoie de sprijin financiar, pentru consolidare, pentru refacera instalației electrice, pentru achiziționarea unei centrale termi-ce în vederea asigurării căldurii pe timp de iarnă, pentru reparația clopotniței, pentru construcția unei fântâni (cea mai apropiată sursă de apă aflându-se la circa 0, 5 Km) , pentru o intalație de sonorizare, pentru construcția unei case parohiale, întrucât membrii comunității sunt în cea mai mare parte bătrâni și cu venituri modeste.
Facem apel pe această cale la toți creștinii cu dare de mână să ne ajute (orice donație cât de mică este bineprimită) si ne rugăm Bunului Dumnezeu să le răsplătească înzecit.
Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți.
Parohia Tamburesti are:
CUI 9175847/20. 02. 1997,
CIF 06678528,
Autorizatie 1132/25. 03. 1882,
Nr. inreg. 1/483,
cont de disponibil la BANCPOST SA Craiova, avand cod IBAN: RO 51 BPOS 17006678528 RON 01
Cod Monument:DJ-II-m-B-08379
Nr. vizualizări:3132
Data ultimei vizualizări:2021-10-16 12:31:30
Data ultimei actualizări:2006-06-28 10:15:22
Data încărcării pe sit:2006-06-28 10:15:22
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2012-06-02
Aparat: NIKON COOLPIX AW100
Contor: 124

Vedere de ansamblu
Foto: Adrian Gheorghe