Radaseni :: Biserica de Stil Vechi - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica de Stil Vechi
Rădășeni
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox de stil vechi
Localitate:Rădășeni
Comună:Rădășeni
Județ:Suceava
Cod poștal:727460
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.mitropoliaslatioara.ro, www.comunaRadaseni.ro, www.cjSuceava.ro, www.prefecturaSuceava.ro
Hram:Sf. Ap. Petru și Pavel
Stil arhitectonic:Tradițional moldovenesc
Detalii:În anul 1931, a venit la Rădășeni, ieromonahul Glicherie, care văzând hotărârea oamenilor s-a stabilit aici și a început organizarea unei parohii pe stil vechi.
La 8 mai 1932, a sfințit locul pentru nouă biserică și a pus piatra fundamentală, cu hramul Sf. Apostoli Petru și Pavel.
În 28 de zile biserica a fost construită din lemn, acoperită cu tablă și într-o singură zi tencuită.
Dar în luna iunie a aceluiași an, preotul de stil nou a trimis într-o noapte doi oameni s-o incendieze.
A fost însă salvată de tatăl părintelui Nicolae, Vasile Onofrei, care a fost trezit de câinii care lătrau și s-a sculat împreună cu două surori ale sale și cu pe atunci copilul Nicolae.
Unul din răufăcători, Teodor Sandu, s-a îmbolnăvit mai târziu foarte grav și a fost adus pe targă la biserică să-și ceară iertare.
Pe 14 octombrie 1933, biserica a fost sfințită.
În anul 1936 când s-a inceput o amplă mișcare de prigonire a credincioșilor de stil vechi, casa părintească a familiei Onofrei a fost folosită drept biserică de către credincioși, tot aici fiind bătut și arestat părintele Glicherie.
Rănile provocate de bătăile groaznice primite, l-au urmat toată viața pe părintele Glicherie.
După al doilea război mondial când pentru o perioadă o perioadă scurtă (1946-1949) , Biserica de Stil vechi a fost recunoscută de stat, Onofrei a fost numit de către pr. Glicherie în funcția de secretar al administrației bisericești, iar în anul 1950, la vârsta de 26 ani, a intrat ca frate în Mănăstirea Slătioara.
În noaptea de 14 spre 15 februarie 1952, organele de Securitate din județele Suceava, Neamț, Bacău și Vrancea, au organizat o acțiune simultană de arestare a preoților, călugărilor și persoanelor mai influente din conducerea Bisericii Ortodoxe de stil vechi.
Sediul cultului din Tg. Neamț a fost devastat, arhiva și însemnele legale de persoană juridică au fost ridicate și confiscate, fără a se întocmi vreun act legal.
În acea noapte au mai fost arestați părintele Teofan de la parohia din Bogdănești, secretarul cultului Onofrei (viitorul Mitropolit Silvestru) de la Tg. Neamț și preoții Gheorghe Nichita și Nicolae Onofrei din Rădășeni.
Persoanele mai vârstnice au fost deportate în localitatea Rubla din Bărărgan, iar cei mai tineri au fost duși la Canalul Dunăre-Marea Neagră, care se construia cu deținuți.
Nr. vizualizări:8131
Data ultimei vizualizări:2022-08-09 06:06:05
Data ultimei actualizări:2018-11-16 11:03:20
Data încărcării pe sit:2006-06-29 06:10:27
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2010-12-30
Contor: 522

Vedere de ansamblu
Foto: internet