Radulesti :: Biserica Cuvioasa Paraschiva - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Cuvioasa Paraschiva
Rădulești
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Rădulești
Comună:Dobra
Județ:Hunedoara
Cod poștal:337224
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiadevei.ro, www.cjHunedoara.ro, hd.prefectura.mai.gov.ro
Hram:Sf. Cuv. Parascheva
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Construită în jur de 1733, refăcută în secolul XIX.
Din Valea Muresului, nu departe de Dobra, prin satul Lapusnic, pe drumul ce urca abia simtit alaturi de paraul Lapusnicului, se ajunge in satul Radulesti, asezat la confluienta vailor Strigoanei si a Plaiului, paraie ce-si au obarsia pe sub varful plaiului din Muntii
Poaina Rusca.
Localitatea este atestata documentar in anul 1491 (Coriolan Suciu, Dictionar istoric al localitatilor din Transilvania, vol. II, p. 71) .
Bisarica cu hramul "Cuvioasa Paraschiva", monument istoric, se afla in mijlocul satului, ridicandu-si mandra eleganta clopotnita dintre prunii ce o inconjoara. Planul initial al lacasului a fost dreptunghiular, cu absida nedecrosata, poligonala cu trei laturi, proportiile fiind modesta. Spre sfarsitul secolului al XVIII-lea, pentru a castiga spatiu, peretii au fost largiti, adaugandu-se in acest scop doua laturi la absida si intercalandu -se o travee pe lungime. Tot atunci s-a executat o noua tampla, alcatuita din medalioane cu chipurile profetilor, pe trei medalioane in care este zugravita Rastignirea, Crucea Rastignirii si moleniile, de mici dimensiuni.
In anul 1888 biserica este renovata, adaugandu-i-se tarnatul de pe laturile de sud si vest, prilej cu care s-au tencuit peretii atat la interior cat si la exterior. (I. Cristache, Arhitectura de lemn din judetul Hunedoara, p. 126-127) .
Pictura altarului, relativ bine pastrata, executata pe lemn, cu fasii de panza la intalnirea barnelor, infatiseaza Maria cu Pruncul, Domnul Savaot, Arhanghelii Mihail si Gavril, ierarhi si arhidiaconi.
Invelitoarea bisericii este din sita, peste care se ridica o frumoasa clopotnita, cu foisor in console si o poala de sita, asemenea celei de la biserica din Lapugiu de Jos.
Cod Monument:HD-II-m-A-03426
Nr. vizualizări:7902
Data ultimei vizualizări:2023-09-27 20:50:11
Data ultimei actualizări:2019-01-15 09:09:41
Data încărcării pe sit:2006-06-29 06:32:42
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-12-04
Contor: 145

Vedere din lateral
Foto: Sorin Cercea