Rau Sadului :: Biserica Sf. Arhangheli - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Arhangheli
Râu Sadului
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Râu Sadului
Comună:Râu Sadului
Județ:Sibiu
Cod poștal:557205
Persoană de contact :pr. Adrian Drăgușin
Telefon :0269... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @yahoo.com
Adrese utile: @yahoo.com , www.mitropolia-ardealului.ro, www.riuSadului.ro, www.cjSibiu.ro, www.prefecturaSibiu.ro
Preot:Adrian Drăgușin
Hram:Sf. Arh. Mihail și Gavril
Știri despre biserică:

»  Seară duhovnicească și culturală la Râul Sadului, Sibiu (2016-04-02)

 Închide 

Seară duhovnicească și culturală la Râul Sadului, Sibiu

[2016-04-02]
de Gheorghe Anghel

La Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Râul Sadului, județul Sibiu, a avut loc recent o seară duhovnicească. După oficierea Slujbei Vecerniei și Tainei Sfântului Maslu a urmat un moment artistic-literar și un recital de cântări bizantine specifice Postului Mare, informează site-ul oficial al Mitropoliei Ardealului.
03Un sobor de șapte preoți a oficiat slujba Vecerniei și Sfântul Maslu, binecuvântând credincioșii care au venit în număr mare pentru a se ruga lui Dumnezeu pentru iertare de păcate și sănătate trupească. După slujbă, regizorul și actorul Mirona Tatu a susținut un moment literar-artistic, urmat de un recital de cântări bizantine al Grupului Psaltic „Andrei Șaguna” din Sibiu.
“Domnișoara Mirona Tatu ne-a încântat cu prezentarea «Poveștii băiețelului care și-a rupt mâna», o poveste care a impresionat și emoționat profund audiența. Momentul acesta literar-artistic inedit a fost urmat de un minunat concert de cântece bizantine specifice postului, susținut de către membrii Grupului psaltic «Sfântul Andrei Șaguna» din Sibiu, dirijați de protopsaltul Gelu Colpos, niște adevărați profesioniști ai muzicii bizantine care au reușit la rândul lor să transpună audiența în starea de spirit specifică postului, în manieră autentic bizantină”, a spus pr. Adrian Drăgușin.
***
Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Râul Sadului a fost zidită în 1848, prin jertfa credincioșilor din localitate. Documentele atestă existența unei biserici de lemn în Râul Sadului încă de la 1770. Parohia a aparținut mult timp Rășinariului, o serie de preoți de aici fiind atestați ca slujitori și la Râul Sadului. În 1920, prin zelul preotului Ioan Marin, Râul Sadului a devenit parohie de sine stătătoare.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1194, Ultimul acces: 2020-09-25 14:23:56

»  Cerc de lectură pentru copii la Parohia Râu Sadului (2015-07-30)

 Închide 

Cerc de lectură pentru copii la Parohia Râu Sadului

[2015-07-30]
Cărțile din biblioteca satului Râu Sadului din județul Sibiu au început din nou să deschidă copiilor și tinerilor o fermecătoare lume a basmelor și poveștilor, prin intermediul unui cerc de lectură înființat la biserica din localitate. Copiii au prins gustul cititului cu ajutorul literaturii adecvate vârstei lor și își cultivă mai apoi spiritul prin lecturi biblice și cateheze.
Satele de munte din apropierea Sibiului se disting de alte comunități prin tradiții, obiceiuri și prin atașamentul oamenilor față de cele sfinte. Oieri sau pădurari, familiile duc o viață deloc ușoară, iar copiii sunt învățați de mici să trudească pentru a-și ajuta părinții la diferitele munci. La Râu Sadului, o pitorească așezare aflată la 30 de kilometri de Sibiu, viața oamenilor este legată de stânile din munți sau de pădurile unde muncesc pentru a-și câștiga existența. Copiii și tinerii își petrec vara la colibele din munți, unde își ajută părinții la diferite treburi, dar poartă în suflet ceea ce în timpul anului școlar au învățat la ora de religie și în cadrul programelor de educație religioasă implementate de parohie. Nu ar fi fost posibil acest lucru fără un parteneriat între Școală și Biserică, prin care copiii sunt aduși mai aproape de cele sfinte și de tradițiile românești.
`Ca tânăr preot, am conștientizat necesitatea apropierii cu precădere a celor mici de Hristos și, în consecință, împreună cu școala din sat, am implementat un program dedicat celor mici, mai ales înaintea marilor sărbători creștine, când timp de 4-5 zile am fost prezent în școală, spovedind și împărtășind elevii fiecărei clase în parte. Apoi, pentru că pe unii dintre ei i-am văzut mai râvnitori, am ales câțiva pentru a-i avea în fiecare duminică și sărbătoare la sfintele slujbe drept copii de Altar. La început au fost timizi și neștiutori, iar mai apoi au ajuns să cunoască toate slujbele. Îmbucurător este faptul că, deși unii dintre ei au crescut, au rămas pe mai departe atașați de biserică, participând la slujbe în fiecare duminică și sărbătoare chiar și atunci când părinții lor nu sunt prezenți și ei”, a spus preotul paroh Adrian Drăgușin.
Cerc de lectură și Biblii gratuite
Grija pentru educația copiilor de la Râu Sadului a determinat parohia să implementeze și alte proiecte destinate lor. Pe lângă activitățile catehetice și religioase, preotul paroh Adrian Drăgușin are în vedere și sprijinirea copiilor care doresc să-și temeinicească o cultură generală.
`Din nefericire, fenomene ca lipsa lecturii și lipsa preocupării pentru studiu se manifestă și la noi, așa încât am considerat mai mult decât utilă inițierea unui mic cerc de lectură, în cadrul căruia împreună cu mai mulți copii ne adunăm în fiecare joi în biserica parohiei noastre și lecturăm nemuritoarele basme și povești românești, încercând să le facem cât mai pe înțelesul celor mici. Tot pentru ei, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Laurențiu, am desfășurat programul «Biblia dăruită copiilor», în cadrul căruia am comandat 25 de Biblii de la Institutul Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, pe care le-am oferit gratuit celor care nu aveau o Biblie acasă”, ne-a mai spus părintele Drăgușin.
Tot pentru cei mici, în parteneriat cu un instructor de baschet, parohia îi sprijină în activitățile sportive. De asemenea, prin bunăvoința unui centru stomatologic din Sibiu, copiii sunt duși la cabinete stomatologice pentru a li se trata gratuit diferitele afecțiuni. Nu în ultimul rând, Parohia Râu Sadului organizează frecvent și excursii la diferite obiective turistice și religioase, cum ar fi Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, județul Brașov, sau la Bâlea Lac.
Cateheze și pelerinaje pentru adulți
Nu doar copiii se află în atenția parohiei de la Râu Sadului. Adulții beneficiază de cateheze duminicale și mici întâlniri în școlile din cătunele parohiei, unde se poartă discuții pe diverse teme și cu precădere se explică Evanghelia duminicii respective, accentul fiind pus pe aspectele de ordin practic ale învățăturilor desprinse. De peste 10 ani, credincioșii parohiei participă la pelerinaje în principalele centre monahale din țară. `Putem spune cu mândrie că am văzut cele mai importante centre monahale din Ardeal, Banat, Oltenia și Muntenia, locuri de unde credincioșii au revenit mai încărcați de pace și de bucurie duhovnicească”, ne explică părintele paroh.
În ultimii ani, în posturile mari, s-a împământenit tradiția de a se oficia slujba Sfântului Maslu de obște. Slujba este oficiată la Buna Vestire și la sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, iar de fiecare dată este urmată și de alte manifestări cum ar fi mici concerte de colinde sau cântări religioase, deosebit de apreciate de credincioșii parohiei. Totodată, la aceste evenimente duhovnicești, cei nevoiași au primit mereu mici ajutoare materiale, haine și jucării.
Biserică de la 1848
Locașul de cult din Râu Sadului este, prin urmare, o a doua școală pentru copiii, tinerii și chiar adulții din cătunele răsfirate care formează localitatea sibiană. Aici nu își găsesc doar liniștea sufletească și împăcarea cu Dumnezeu, ci și un drum spre cultură, spre valorile autentice și spre tradițiile neamului. Așa se explică atașamentul credincioșilor față de biserica din sat. Dar și povestea zidirii acesteia ne demonstrează atașamentul și credința înaintașilor, precum și moștenirea spirituală primită de actualii locuitori.
Locașul de cult este închinat Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. Biserica a fost zidită prin eforturi deosebite venite din partea comunității, la 1848, când Țările Române erau zguduite de Revoluția pașoptistă. Locașul a fost pictat de Munteanu T. Delcea în 1988, iar opera sa a fost restaurată complet în perioada 2002-2012. Sfințirea a avut loc pe 22 februarie 2009. „Anul de naștere al bisericii noastre coincide cu Revoluția pașoptistă și spune din perspectivă istorică foarte multe. Biserica a fost zidită foarte greu. Materialul s-a adus de peste munți, din Ră­șinari, iar o altă parte a fost procurat local de către credincioși, cu foarte multă muncă și mult efort. Turnul a fost placat cu tablă de la Viena, în 1914, iar unul dintre clopotele bisericii a fost donat de Octavian Goga, care era prieten cu parohul de atunci și care participa des la slujbele religioase din biserica noastră”, a mai spus părintele Drăgușin.
În ultimii ani, locașul de cult, anexele și casa parohială au fost renovate, iar înainte de Crăciunul anului 2012, Înaltpreasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, a binecuvântat aceste lucrări.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1383, Ultimul acces: 2020-09-25 14:23:56


Nr. vizualizări:2093
Data ultimei vizualizări:2020-09-25 14:23:56
Data actualizare:2015-10-09 13:54:47
Data încărcării:2006-06-30 07:45:37
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:4
Fotografi:Constantin Banciu: 4

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2010-03-27
Aparat: NIKON E8800
Contor: 163

Vedere de ansamblu
Foto: Constantin Banciu

Data: 2010-03-27
Aparat: NIKON E8800
Contor: 85

Turnul
Foto: Constantin Banciu

Data: 2010-03-27
Aparat: NIKON E8800
Contor: 55

Pictură exterioară
Foto: Constantin Banciu

Data: 2010-03-27
Aparat: NIKON E8800
Contor: 38

Pictură exterioară
Foto: Constantin Banciu