Ribita :: Biserica Sf. Nicolae - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Nicolae
Ribița
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Ribița
Comună:Ribița
Județ:Hunedoara
Adresa:nr. 145
Cod poștal:337400
Persoană de contact :Protopop I. Jorza
Telefon :0254... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiadevei.ro, www.ribita.ro, www.cjHunedoara.ro, www.prefecturaHunedoara.ro
Preot:Alexandru Letea
Hram:Sf. Nicolae
Detalii:Ctitoria cnezilor ribiteni, Biserica "Sf. Nicolae", construita din piatra bruta la sf. sec. XIV (sau 1417) , planimetric este un edificiu de forma rectangulara, având un patrulater decrosat si turn clopotnita alipit în vest, având unele detalii arhitectonice de factura gotica. Transformarile suferite de monument în a doua jum. a sec. XIX au dus la distrugerea unei parti din pictura murala si acoperirea unei alte parti. În urma sondajelor facute de specialisti s-a constatat ca, exceptând boltile, pictura murala este prezenta sub zugraveala pe toata suprafata peretilor. În anul 1994, o buna parte a acestei picturi a fost readusa la lumina de catre regretatul specialist Dan Caceu, fiind posibila reconstituirea programului iconografic, ansamblul mural fiind o incontestabila marturie de arta bizantina.
Pe peretele sudic al naosului se conserva tabloul votiv cu ctitorii, având paastrata partial pisania, citita, tradusa si publicata de istoricul Silviu Dragomir, ce dateaza valorosul ansamblu mural în anul 1417, fiind în acelasi timp o pagina de cronica româneasca din Transilvania sec. XV: "Cu vrerea Tatalui si cu ajutorul Fiului si savârsirea (Sf. Duh) . . . jupanu Vladislav si cu jupânita lui Sora. . . împaratului ceresc s-a zugravit mânastirea Sfântului Nicolae (pentru pomenirea?) lui si a neamului sau pâna în veci, în ziua strasnicei Judecati a lui Hristos. . . Popa dragosin în anul 6925 ( =1417) în luna lui iulie 15 s-a ispravit si s-a zugravit cu mâna. . . "
Pictura murala de pe peretii interiori ai Bisericii din Ribita se înscrie între cele mai valoroase realizari artistice ale perioadei din întreg spatiul românesc. Ansamblul de pictura murala din aceasta Biserica îl datoram unui pictor ce apartine mediului artistic românesc transilvanean fiind unul din exponentii sai cei mai de seama. Fresca Bisericii ribitene este dovada cea mai clara ca mediul artistic românesc din Transilvania era puternic ancorat stilistic si iconografic de lumea bizantina, în provincia intracarpatica pastrându-se nealterata credinta ortodoxa.
Alte informații:Este unul dintre cele mai valoroase monumente de artă românească, necesită restaurarea picturii si a cladirii în general.
Cod Monument:HD-m-A-03431
Nr. vizualizări:12768
Data ultimei vizualizări:2021-06-22 19:47:08
Data ultimei actualizări:2019-01-15 09:39:38
Data încărcării pe sit:2006-06-30 14:04:17
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2010-08-22
Contor: 139

Veder de ansamblu
Foto: Sorin Cercea