Troas :: Biserica de Lemn - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica de Lemn
Troaș
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Troaș
Comună:Săvârșin
Județ:Arad
Cod poștal:317278
Telefon :0720... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiaaradului.ro/organizare/protopopiate/protopopiatul-lipova, www.arhiepiscopiaaradului.ro, blogdeSavarsin.wordpress.com, www.cjArad.ro, ar.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Ilica Dacian Teodor
Hram:Sf. Trei Ierarhi
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Cea mai veche biserica de lemn de pe valea Muresului de jos este biserica "Sf. Trei Ierarhi" din Troas.
Construita initial pe locul numit Buza caruntii, la intrarea in sat, in anul l770, mutata pe la 1800 in mijlocul satului pe Dambul crucii.
Pe coltul drept al prestolului de piatra se afla gravat cu litere chirilice "1782", an in care unii cercetatori plaseaza inceputurile monumentului.
Planul bisericii este o nava dreptunghiulara terminata cu o absida cu trei laturi. Talpile masive sunt asezate pe o fundatie de piatra. Intrarea se face prin 3 usi, pronaos si doua laterale (nord, sud) . Deasupra pronaosului se afla turnul sprijinit pe un fel de grinzi iar baza lui nu depaseste baza acoperisului de la nivelul caruia se dezvolta.
Acoperisul turnului este in forma de piramida cu baza patrata.
Pictura este din 1813 asa dupa cum reiese din inscriptia cu litere chirilice existenta in stanga proscomidierului si a fost executata de zugravul Nicolae din Lupsa Mare: "ACEASTA SFANTA BISERICA SAU ZVGRAVIT LA ANUL 1813 DE NICOLAE ZUGRAV CU CHELTUIALA ALU TOT SATU CU 30 FLRINI. GROZAV, RAFILA, PETRU, ANA, TOADER, IANAS, TOADER, PASCUTA, MIHAIL, TOADER, BOSICA, IOVU, NITA, MIHAIL, BOSICA, IOSIF, LAPADAT, ANISIE, IOVA. "
Biserica a avut si pictura exterioara, in dreapta usii de sud, dar inainte de primul razboi mondial a fost acoperita cu un strat de tencuiala.
Pictura a fost acoperita numai in anul 1966 cand a fost inlaturat stratul de tencuiala, cand au iesit la lumina mici fragmente, scenele nemaiputand fi deslusite din cauza starii de degradare. Biserica de lemn a fost folosita pentru nevoile cultului pana in anul 1941 cand a fost terminat un nou locas de cult din caramida.
Gratie Muzeului Țăranului Român, dupa anii 1990 a fost renovata, dar lucrarile nu au mers pina la final, probabil din lipsa de fonduri.
Alte informații:Strămutată în 1875 pe actualul loc Dâmbul Crucii. Compusă din trei încăperi, așezate în prelungire, pe axa E-V: pronaos, naos și altar (acesta având formă poligonală cu 5 laturi) . Construcția este de mici dimensiuni: L=1054; l=497, cu formă alungită și învelită cu șiță. Accesul se face prin două uși, pe latura nordică, una direct în pronaos și alta direct în naos. În 1812 pictată de Nicolae Zugrav cu cheltuiala satului, pe 30 florini, fiind menționate câteva nume: Grozav, Rafila, Petru, Tudor. Inscripția se află în stânga proscomidierului. Lucrată în tempera, pe un strat de preparație dat direct pe lemn. Interspațiile dintre grinzi sunt acoperite cu șipci de brad peste care s a pus pânză groasă. Scenele religioase sunt dispuse conform tradiției și corosului ortodox. Ușile diaconești poartă chipul Arhanghelilor Mihail și Gavriil iar cele împărătești ale Sf. Apostoli Petru și Pavel. Catapeteasma, construită din lemn de stejar este și perete de rezistență. Mai păstrează doar chipurile Mântuitorului cu Evanghelia deschisă și al Maicii Domnului cu Iisus Prunc, în brațe. Se mai disting chipurile proorocilor din Vechiul Testament. Peretele de miazănoapte al naosului prezintă chipurile Sf. M. Foca, Stratilat, Lup, Tiron, Punerea în Mormânt, Iosif, Nicodim, Mironosițele, Învierea lui ICHC. Latura sudică este degradată total. Se distinge doar chipul Sf. Gheorghe. Bolta naosului prezintă chinurile lui Iisus și chipurile lui Luca, Abel, Cain și Ioan. Latura sudică este degradată în totalitate. Latura vestică îl are în centru pe Iisus la Judecata din Urmă, înconjurat de Sf. Hristofor, Tob, un heruvim, Sf. M. Loitie, Sf. Gherasim. Latura estică este ștearsă; se disting doar reprezentările Sf. M. Siria și o inscripție săpată în lemn pe ușorii ușii: "Ix. HC. NI. Ka. Sf. Dumnezeule amin". Biserica a slujit ca locaș de cult până în 1941, an în care comunitatea și a făcut altă biserică și a abandonat o. Atunci i s a luat și clopotul care avea inscripționat anul 1783 (o diferență de un an față de cea din pristol 1782- confirmând încă o dată anul construcției) . Singurele obiecte de inventar (și de cult) păstrate sunt: masa sfântă, o lespede de piatră de formă pătrată (aproximativ 1 m) , susținută de un picior de piatră, îngropat în pământ, în altar și chivotul de lemn, datat 1875, aflat pe masa din altar.
Cod Monument:AR-II-m-A-00655
Nr. vizualizări:10157
Data ultimei vizualizări:2024-07-20 14:32:46
Data ultimei actualizări:2016-12-05 12:34:58
Data încărcării pe sit:2006-03-13 06:01:48
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2014-07-14
Contor: 159

Vedere de ansamblu
Foto: Nelu_Pozaru